image
 |  4 1 Травня 2021 | 11:11

«Свобода» вимагає від прокуратури розслідувати незаконні масові рубки лісу на Волині

ВО «Свобода» вимагає від прокуратури області здійснити перевірку законності проведення масових рубок лісу, притягнути до відповідальності осіб, причетних до масових рубок лісу та перешкоджання законній журналістській діяльності, а також вжити заходів щодо припинення діяльності незаконних пилорам, які діють на території області.

Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук голова Волинської "Свободи", керівник фракції ВО "Свобода" у Волинській обласній раді Анатолій Вітів.

"Те, що масові вирубки лісів на Волині в останній тиждень перед Великоднем знову стали топ-темою волинських мас-медіа, вкотре підтверджує правильність наших висновків і дій. Олександр Кватирко – не та людина, при якій у лісовій сфері на Волині можуть зникнути беззаконня, хамство, корупційні схеми та інші безчинства.

Зважаючи на численні скарги, невдоволення і протести мешканців волинських громад, громадських активістів, депутатів місцевих рад, скерував на ім’я прокурора Волинської області відповідне депутатське звернення. Сподіваюся, в прокуратурі зроблять належні висновки і усунуть причини, які все це породжують", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масову виpубку лісу на Любешівщині під агpесивну лайку підлеглих Кватирка зафіксували на камеpу (ВІДЕО)

У своєму депутатському зверненні Анатолій Вітів зазначає, що останнім часом топ-темою практично всіх волинських мас-медіа стали публікації щодо масових рубок лісодеревини на Волині. На думку місцевих мешканців, громадських активістів, депутатів місцевих рад – незаконних, адже ріжуть деревину без необхідних дозвільних документів. Соцмережі рясніють такими повідомленнями, телеканали оприлюднюють відеодокази, очікуючи на адекватну реакцію представників влади та правоохоронних органів.

Він також звертає увагу прокурора публікації та факти щодо скандальних подій із вирубками лісів у Камінь-Каширському та Ковельському районах, які, на його думку, не мали би залишатися без прокурорського реагування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат райради зафіксував на відео схему крадіжок лісу, яку практикують у відомстві Кватирка

"Наголошу, що питання незаконних рубок лісу на Волині неодноразово піднімались у Волинській обласній раді. Ряд запитів і звернень із конкретними фактами направлялися в органи прокуратури та Національної поліції. За окремими фактами відомості вносилися в ЄРДР, проводилися слідчі дії, але реальних наслідків – украй мало. Оскільки, як визнають самі ж працівники Національної поліції в області, менше 10% справ скеровуються до суду", - констатує депутат Волиньради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незаконні оборудки з лісом: понад півсотні кримінальних проваджень та півтисячі кубометрів вилученої деревини

"Безкарність породжує нові правопорушення, що призводить до нових хвиль невдоволення і протестів місцевих мешканців, громадських активістів, депутатів місцевих рад. Так, 26 квітня цього року, під час зйомок на одній з пилорам у Стобихівці Камінь-Каширського району на журналістів здійснили напад. Є відео, на якому зафіксовано факт нападу на журналістів, заволодіння телекамерою, що супроводжувалося погрозами фізичної розправи", - продовжує Анатолій Вітів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська поліція прокоментувала ситуацію з нападом на журналістів

"За цим фактом, як стверджують працівники Нацполіції, розпочате розслідування. Але, схоже, в цьому випадку поліція збирається розслідувати лише факт перешкоджання журналістській діяльності, без з’ясування причин та обставин, які до цього призводять. У т.ч. – щодо правомірності дій (бездіяльності) посадових осіб Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства та підпорядкованих підприємств. Зрозуміло, що масове безконтрольне вирізання волинських лісів не може відбуватися без їхнього відома, мовчазної згоди а, можливо, і за безпосередньої участі", - додає депутат, який очолює постійну депутатську комісію Волиньради з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Ковельщині провели обшук на деревопереробному підприємстві

"Весь попередній досвід та низький рівень передачі справ до суду змушує звернутись до Вас із клопотанням узяти під свій контроль і нагляд справу не лише проведення розслідування за фактами перешкоджання журналістській діяльності, а також дій (бездіяльності) посадових осіб ВОУЛМГ та підпорядкованих управлінню підприємств.

У зв’язку з викладеним, ПРОШУ:

1. Здійснити перевірку законності проведення масових рубок лісу, у т.ч. за викладеними в журналістських публікаціях фактами.

2. Притягнути до відповідальності осіб, причетних до масових рубок лісу та причетних до перешкоджання законній журналістській діяльності.

3. Вжити належних заходів щодо припинення діяльності незаконних пилорам, які діють на території області.

4. Дати правову оцінку правомірності дій (бездіяльності) посадових осіб ВОУЛМГ на чолі з Кватирком О.М. і підпорядкованих йому підприємств", - звертається до прокурора області Анатолій Вітів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, чиє деревообробне підприємство на Ковельщині обшукали силовики

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити