image
 |  4 12 Листопада 2019 | 21:33

Росія вимагає, щоб Зеленський розпочав прямі переговори з окупантами

Московська делегація в Мінську хоче, щоб особливий статус Донбасу був закріплений у Конституції.

Офіційний Київ має розпочати прямі переговори з окупаційною владою в Донецьку і Луганську. Таку вимогу, серед інших, озвучив повноважний представник РФ на переговорах тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Борис Гризлов, -  інформує ТСН.

Його непокоїть спливання терміну дії закону про особливий статус регіону – цей документ втратить чинність 31 грудня.

"Російська делегація закликала київську сторону забезпечити продовження дії цього закону, а також почати діалог з представниками Донбасу в політичній підгрупі про поправки до цього закону, необхідні для імплементації формули Штайнмаєра", - заявив Гризлов.

Також представник РФ наголосив, що "для повноцінного введення в дію особливого статусу" Донбасу Україні "потрібно його закріплення в Конституції". Це, на думку росіян, є передумовою врегулювання ситуації в регіоні.

"Необхідно просуватися до поетапного і повного виконання пунктів комплексу заходів. Представники Росії і ОБСЄ в контактній групі готові сприяти такому діалогу", - запевнив представник інтересів Кремля.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська обласна рада підтримала звернення про недопущення реалізації «формули Штайнмаєра»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити