image
 |  23 30 Травня 2020 | 16:06

«Рожищенський коледж став першим кроком на шляху до моєї мети», – власниця ветеринарної клініки у Луцьку

Випускники Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького розповіли про навчання та результати, яких досягли по завершенні навчання. 

Варто одразу наголосити, що Рожищенський ветеринарний коледж, починаючи із 2020 року, здійснюватиме підготовку фахових молодших бакалаврів за спеціальностями "Ветеринарна медицина" та "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" – як за рахунок видатків державного бюджету (державне замовлення), так і за кошти фізичних та юридичних осіб (на умовах контракту). Передбачається можливість здобуття фахової передвищої освіти не лише випускниками 9 чи 11 класів, а й особами, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень кваліфікованого робітника (закінчили заклад професійно-технічної освіти), а також особами, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста.

У цьому контексті – доречна розмова про особливості спеціальностей, які коледж пропонує здобути, їх актуальність та перспективність.

Софія Іванівна Курило – викладачка спецдисциплін – про технологію виробництва і переробки продукції тваринництва:

– Сучасне виробництво продукції тваринництва принципово відрізняється від того, яке було, наприклад, на початках розбудови незалежності країни: ферма асоціювалась із важкою фізичною працею – з ранку до ночі (особливо при виробництві молока). Зараз на спеціалізованих молочних підприємствах усі трудомісткі процеси виробництва – механізовані й автоматизовані, а технолог слідкує за виробництвом через монітор комп’ютера. Та й заробітна плата у фахівців з виробництва продукції тваринництва – не нижча за середню по Україні, а висококваліфіковані спеціалісти мають і європейські зарплати. Але, щоб мати такі зарплати, потрібно вчитися.

Рожищенський коледж Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького готує спеціалістів із виробництва і переробки продукції тваринництва. Під час навчання в коледжі студенти здобувають ґрунтовні знання з різних галузей виробництва та переробки продукції тваринництва, тобто отримують фундамент майбутньої професії. А високий рівень кваліфікації передбачає навчання постійне, безперервне, тому що і наука, і сучасне виробництво – нестатичні, рухаються, розвиваються, вдосконалюються.

Викладач Катерина Грицай разом із студентами у музейній кімнаті коледжу.

Катерина Олександрівна Грицайвикладачка спецдисциплін ветеринарного циклу:

– У словах видатного ветеринарного лікаря минулого, українця за походженням Сергія Євсеєнка, який ще 19 лютого 1884 року сказав: «Людська медицина оберігає людину, а ветеринарна медицина зберігає людство», – суть і завдання ветеринарної медицини. Нам, людям, дотичним до процесу підготовки фахівців ветеринарної медицини, приємно усвідомлювати, що професія працівника ветеринарної медицини посідає п'яте місце у світі серед найбільш престижних професій сьогодення, хоча тривалий час вважалося, що спеціалісти ветеринарної медицини працюють з тваринами, а з ними етичні відносини не обов’язкові.

Життя демонструє хибність таких поглядів, тому що фахівець з ветеринарії в основному спілкується з людьми, а з тваринами – через людей. Крім того, ветеринарія – сфера, що постійно розвивається, виокремлює такі сегменти для професійної самореалізації фахівця, як: ветеринарно-санітарна експертиза, якість та безпека продукції тваринництва, ветеринарна гігієна та санітарія, ветеринарна фармація, лабораторна діагностика хвороб тварин, ветеринарна біотехнологія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У волинському коледжі навчали формувати національно-патріотичну свідомість студентів

Проте студенти не можуть лише навчатися. Як студенти коледжу урізноманітнюють життя?

Софія Іванівна Курило викладачка спецдисциплін – про технологію виробництва і переробки продукції тваринництва:

– Кожна людина, яка навчалась, скаже, що студентське життя – найцікавіше. Крім навчання, наші студенти вміють гарно і змістовно проводити своє дозвілля: беруть участь у цікавих проєктах соціального, екологічного спрямування, безумовно, організовують і дискотеки, і перегляди кінофільмів, і туристичні походи, і екскурсії, а ще – мають можливість відпочивати в Карпатах – у курортному містечку Східниця на Львівщині, знаходиться пансіонат «Ксеня», який належить Львівському національному університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького (наш коледж є структурним підрозділом університету).

Вокальний гурт коледжу «Мрія»

Звичайно, навчання, студентство – це пора цікава, захоплива і романтична. А що по завершенню навчання? Які можливості і перспективи?

– На ринку праці є попит на наших випускників, крім того, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва – галузь, яка дозволяє успішно працювати на себе. Для цього є ряд можливостей – державні (і не тільки) програми, донорські фонди, які надають суттєву допомогу для розвитку малого, сімейного бізнесу – це надання дешевих довгострокових кредитів (з частковим погашенням їх) для придбання техніки, племінних тварин, обладнання для виробництва і переробки продукції та ін.        

Переваги такого бізнесу – суттєві: живеш в екологічно стабільній місцевості; дихаєш свіжим повітрям; відчуваєш себе частинкою природи і при цьому займаєшся справою, яка приносить як матеріальне, так і моральне задоволення, тому що продукція, яку ти виробляєш, життєво необхідна і для інших людей. До речі, випускникам, які працюють не за фахом, знання, набуті під час навчання, знадобляться при виборі продуктів харчування в крамницях, на ринках, допоможуть приготувати в домашніх умовах йогурт, кефір, різні сири, м’ясні консерви, ковбаси, інші смаколики.

Катерина Грицай з групую студентів 4 курсу.

«Послугами лікаря чи фельдшера ветеринарної медицини користуються не тільки в селі, але й у місті. Адже у великих містах і маленьких містечках налічуються десятки тисяч тварин, які також хворіють. Спеціаліст у сфері ветеринарної медицини – це фахівець, без якого поки що не можна обійтися у повсякденні. Він не лише надає допомогу тваринам, а й консультує їх власників (маємо говорити і про те, що для комфортного життя тварини у квартирі, наприклад, просто любити тварин – замало). То ж студенти коледжу у перспективі – є гарантами здоров’я домашніх улюбленців, а, отже, безпечного світу, що навколо нас, бо саме ми «…відповідаємо за тих, кого приручили…», – розповідає викладачка спецдисциплін ветеринарного циклу  Катерина Грицай.

– Принагідно зауважу: сьогодні в Україні набуває популярності зоотерапія (пет-терапія) – метод психотерапії, який ґрунтується на здатності тварин здійснювати лікувальний вплив на людей (апітерапія/ метод лікування за допомогою бджіл і продуктів бджільництва; іпотерапія/ лікування з використанням коней; фелінотерапія/ програми лікування за допомогою котів; каністерапія/ лікування дорослих і дітей за допомогою спеціально відібраних і навчених собак-терапевтів.

Таким чином, ветеринарна медицина – це напрям. Кожен, хто опанує фах, матиме надалі потужний і перспективний вибір спеціалізації, сфери професійної самореалізації. Звичайно, це вимагатиме продовження навчання і готовності до постійної праці із самовдосконалення.

Заняття-екскурсія до ветеринарної аптеки.

Випускники коледжу можуть здобути вищу освіту, продовживши навчання (за скороченим терміном) у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького за спеціальностями «Ветеринарна медицина», «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», «Екологія», «Водні біоресурси та аквакультура», «Біотехнології та біоінженерія», «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса», «Технологія зберігання, консервування та переробки молока», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повертаємо в роботу принцип: не лише навчаємо, а й навчаємось самі, – Михайло Казимир

Дарина Голованова - голова студентського самоврядування коледжу

– Коли визначалася з вибором майбутньої професії, розглядала багато різних варіантів(і щодо фаху, і щодо навчальних закладів). Варіант, що привабив, – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» у Рожищенському коледжі Львівського національного університету ветеринарної медицини біотехнологій імені Степана Гжицького (вступала на базі 9 класів, до мого рішення батьки поставилися з повагою, а фактор «недалеко їхати додому, добре транспортне з’єднання, усім охочим – гуртожиток» став додатковим «плюсиком» на користь мого вибору). Коли приїхали «подивитися, що і як», були приємно вражені: коледж потопав у яблунево-вишнево-грушевому цвітінні... Подала документи, склала вступні іспити і з нетерпінням чекала перших навчальних днів, щоб відчути себе студенткою… І ось я на четвертому (завершальному) курсі, залишилося скласти державні іспити…

Мені дуже подобається навчання у Рожищенському коледжі ЛНУВМБ імені Степана Гжицького. Звісно, були труднощі, а як ж без них? Але спільними зусиллями все долається… підтримують колеги-студенти, викладачі не залишають сам-на-сам із матеріалом, який тобі здається незрозумілим, усе пояснять та допоможуть. Не знаю, як буде складатися далі моє життя (планів багато:)), але з упевненістю можу сказати, що про вибір навчального закладу не шкодую. Студентські будні наповнені не тільки лекціями - організовуються різноманітні екскурсії на підприємства та клініки, функціонують і активно розвиваються навчально-виробниче господарство, навчальна ветеринарна клініка, є можливість здобути не лише ґрунтовну теоретичну базу зі спеціальностей, а й попрактикуватися…

До речі, успіхи у навчанні заохочуються: двом студентам коледжу (ІV курс відділення ветеринарної медицини – Мирославі Содіковій та Іванові Покотилу (на фото) призначено президентську стипендію, тож є причини і для гордості за наших друзів, а тим, хто навчається чи буде навчатися, – є куди рости…

Мирослава Содікова – студентка, якій призначена стипендія Президента

Студент коледжу ІV курсу відділення ветеринарної медицини Іван Покотило, якому призначено президентську стипендію.

Можливо, хтось іще не визначився з вибором закладу освіти… Знайомство можна розпочати із соцмереж (групи у facebook, instagram: Рожищенський коледж ЛНУВМБ імені Степана Гжицького).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рожищенський коледж провів святковий вечір у формі подорожі планетою (ФОТО)

Яна Коханюк – випускниця Рожищенського коледжу ЛНУВМБ імені Степана. Гжицького. На сьогодні – головний лікар та власник ветеринарної клініки «Кіт Леопольд» у місті Луцьку, співорганізатор та директор громадської організації «Спільний дім». Співорганізатор фестивалю безпритульних тварин «Мокрі носики»:

«Вступаючи до навчального закладу, вартує визначитись, чого хочеться досягти в професії… Я мріяла стати лікарем ветеринарної медицини. Коли розпочала навчання, було спочатку важко сконцентруватись, бо все було новим, не все давалося легко, а щось взагалі здавалося недосяжним для розуміння… Тепер уже знаю, як гарно, доступно і просто нам пояснювали викладачі-практики, у повсякденній роботі застосовую і зараз дещо з того, чому мене вчили… Багато знань і навичок стали надбанням мого життєвого досвіду, що виявилося пізніше, уже після завершення навчання – і це теж дуже важливо. Коледж став для мене першим кроком на шляху до моєї мети: дав хорошу та якісну базу знань та навиків для початку роботи…»

Тим часом Рожищенський коледж ЛНУВМБ імені Степана Гжицького – заклад із потужною освітньою історією – продовжує працювати для підготовки конкурентоспроможних фахівців, щоб забезпечити потреби суспільства та держави, у планах на найближчий період – суттєве оновлення матеріально-технічної бази, відкриття нових спеціальностей.

Висаджування дерев у рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Тетяна Дмитрівна Шопулко – директор ветеринарної клініки ОЛТАН-ВЕТ, лікар ветеринарної медицини:

– 1994 року вступила до Рожищенського (на той момент – технікуму), який закінчила 1998 року. Була дисциплінованою студенткою, вчилась старанно, а от коли розпочалося вивчення спеціальних предметів, практичні заняття, моя старанність доповнилась ще й зацікавленістю.

Та й взагалі студентське буття саме по собі сповнене щоденного креативу і – не побоюсь цього слова – драйвове, мабуть, тому й запам’ятовується на все життя. Після коледжу був університет, де навчатися було нескладно, оскільки базові знання уже були, то ж студентське драйвове життя продовжувалось))). На даний момент працюю за фахом і ніскілечки не шкодую, що колись пішла навчатись до Рожищенського коледжу ЛНУВМБ імені С.З.Гжицького, а навпаки – тепер пишаюся цим. Робота у сфері ветеринарної медицини має хороші перспективи; і я, як лікар-практик, вважаю, що ріст і розвиток цієї галузі не завершився, а тільки набирає обертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині підприємство поділилося успіхами ведення господарства

Екскурсія студентів мальовничим куточками Рівненщини.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити