image
 |  61 21 Грудня 2018 | 09:35

Що таке емоційне насилля і як його розпізнати?

Різні форми емоційного насильства мають різний вплив. Утім найгіршим аспектом, який об'єднує їх усіх, є те, що жертві може знадобитися багато часу, щоб помітити наслідки.

Про це пише Моє здоров'я

Емоційне насильство залишає глибокі сліди. Хоча ви не побачите жодних ран чи ушкоджень на шкірі, воно підступним чином впливає на психіку й людині потрібно багато часу, щоб помітити це. 

Людям, яким із власного досвіду відомі різні форми емоційного насильства, зазвичай потрібно досить багато часу, щоб повернутися в норму та налагодити своє життя. На те, щоб повністю впоратися з травмою такого типу, можуть піти роки. 

Таке насильство має дуже складну природу. Коли людину б’ють фізично, вона інстинктивно знає, що потрібно якнайдалі тікати від ситуації, щоб захистити свою безпеку. 

Утім із психологічним насильством усе не так. 

Емоційне насильство, на відміну від фізичного, має більш приховані попереджувальні ознаки: постійна іронія, тонке презирство, відчуття порожнечі… 

Часто людина, яка зазнає такий негативний тиск, спершу думатиме про себе, не як про сильну жертву, якій потрібно протистояти образам, а як про винну в токсичній ситуації сторону. 

Спочатку ми дуже часто думаємо: “Можливо, я роблю щось неправильно, тому інші погано до мене ставляться“. 

Утім згодом виникає низка значно складніших і виснажливіших почуттів. Багато людей страждають через такі думки, як: “Мені просто не вдасться впоратися з цим. Глибоко всередині я знаю, що ця ситуація непокоїть мене, але це настільки приховані переживання, що я просто не розумію, як вирішити проблему”. 

Зрештою, жертви емоційного насильства часто дають ситуації тривати. Вони чекатимуть, доки ці невеликі рани, емоційні образи та відчуття презирства накопичаться. Потім, перш ніж це стане помітно, вони перетворяться на повністю емоційно неповноцінних людей. 

Вирватися з емоційного насильства аж ніяк непросто. Саме тому сьогодні ми хочемо поговорити про 5 форм поведінки насильника, які варто вміти розпізнавати та реагувати належним чином. 

У чому проявляються різні форми емоційного насильства 

1. Насильники ідеальні та чарівні – вам ніколи не дорівнятися

Люди, які емоційно тиснуть на інших, насправді часто занадто переймаються своїм іміджем у суспільстві, аж настільки, що це стає одержимістю. 

Перед натовпом, на вулиці та будь-якому іншому видному місці ця людина буде найчарівнішим створінням, яке тільки можна уявити. 

Вона може бути відкрита, добра, розумна, співчутлива й уважна. Насправді настільки ідеальна, що немає нікого, хто б повірив у будь-які ваші негативні коментарі про неї.

Саме тому дуже часто ми не помічаємо такі форми емоційного насильства, доки не стає занадто пізно. Буває майже неможливо розпізнати насильника з першого погляду. Утім через деякий час те, як ця людина ставиться до вас щодня, стає найочевиднішою ознакою. Маленькі ознаки презирства та спроби зламати вас стануть явні. 

Утім емоційне насильство проявлятиметься не лише в особистому спілкуванні. Насильники також не соромитимуться жартувати про вас на людях. Часто вони використовують таку поведінку, щоб привернути до себе увагу та вигідно виглядати перед іншими за ваш кошт. 

Тим часом людина, до якої так ставляться, ризикує почати рухатися в неправильному напрямку. Поступово, день за днем, це неодмінно приведе її до глибокої прірви психологічних образ. 

2. Вони проявляють викривлене співпереживання 

Дуже часто кажуть, що насильникам бракує співчуття, але це не так.

Багато людей, які підпадають під тип маніпулятора, описаний у цій статті, добре усвідомлюють емоції своїх жертв. Саме це дозволяє їм дуже швидко зчитати ваші переживання й легко використати їх проти вас. 

Погляньмо на приклад. У вас був поганий день на роботі й, коли ви дісталися додому, партнер негайно помічає ваш дискомфорт, депресію чи сум.

Утім замість того, щоб допомогти вам і надати близьку та дружню емоційну підтримку, насильник звинуватить вас у ситуації. Або ж він може ще більше погіршити вашу самооцінку, щоб краще вас контролювати. 

“Звісно, у тебе був поганий день. Проблема в тому, що ти не знаєш як захищати себе. Ти завжди відсиджуєшся ззаду і тому у всьому від мене залежиш. Без мене ти зможеш ні з чим впоратися”. 

У таких ситуаціях важливо пам’ятати, що співчуття лише тоді є позитивною та цінною якістю, коли його використовують для допомоги іншим. Його ніколи не варто застосовувати, щоб штовхати людину глибше в депресію чи відчай. Такі форми емоційного насильства в жодному разі не можна сприймати як належне. 

3. Вас завжди порівнюють з іншими, що б ви не робили 

форми емоційного насильства в стосунках

“Чому, на Бога, ти зупинила машину просто на автостраді? Ти така сама, як твоя сестра: повністю криворука та не маєш жодного поняття, що робити за кермом”.

Будь-яку вашу поведінку емоційний насильник завжди порівнюватиме з кимось, і аж ніяк не в позитивному світлі. 

Через власну психологічну незрілість емоційний насильник не може оцінювати інших раціонально, керуючись бажанням творити добро та повагою. 

Натомість насильник захоче порівнювати свого теперішнього партнера з попередніми стосунками, щоб змушувати свою половинку страждати. 

4. Людина не ставить себе на ваше місце 

Це стосується як найдрібніших, найбанальніших на вигляд речей, так і суттєвих. Насильник ніколи не зможе поглянути на світ із вашої точки зору, поставити себе на ваше місце або зрозуміти чужу поведінку.

Вони можуть знати, що ви відчуваєте, адже, як ми говорили раніше, часто чудово розуміють емоції інших. Утім така людина ніколи не зможе справді “під’єднатися” до ваших переживань. Інакше кажучи, їй байдуже, чи певні речі завдають вам болю або чи вона сама ранить вас. 

Ось ще одна цікава стаття: Емоційний добробут: 5 способів його порушення 

5. Ваші цілі, смаки та звички нічого для них не важать 

Висміювання або іронічні коментарі щодо ваших цілей – це один з улюблених способів емоційних насильників тримати вас під своїм контролем.

Коли хтось критикує вас і висміює речі, які вам подобаються, ваші мрії чи проект, від якого ви в захваті, йому потрібно лише зруйнувати вашу самооцінку. Усе дуже просто. Усі форми емоційного насильства негативно впливають на наше ставлення до себе. 

Найважливіше пам’ятати, що людину з низькою самооцінкою значно простіше контролювати. Саме це потрібно емоційним насильникам. 

Великою мірою, самооцінка і є об’єктом емоційного насильства. Насильник хоче зруйнувати вашу здатність цінувати себе. 

Будьте уважними до типів стосунків, які ми детально описали в цій статті. Якщо помітите якусь із цих моделей поведінки чи форми емоційного насильства, негайно вживайте заходів, щоб захисти свою самооцінку, особистість, емоційне здоров’я та добробут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати депресію: симптоми та ознаки

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити