image
 |  2 13 Грудня 2018 | 21:23

Як розпізнати депресію: симптоми та ознаки

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, депресією страждає близько 300 млн людей по всьому світі. В Україні депресія є найбільш поширеною проблемою серед психічних розладів. Українці страждають депресією значно частіше, аніж жителі країн Європейського Союзу. І показники захворюваності у нашій країні продовжують зростати. 

Про це повідомляє МОЗ на своєму офіційному сайті. 

Що таке депресія 

Депресія – це захворювання, при якому людина тривалий час (не менше двох тижнів) почувається пригнічено, втрачає інтерес до занять, які раніше приносили задоволення, а також не може робити повсякденні справи. 

Депресія у жінок розвивається значно частіше, ніж у чоловіків. 

Депресія – це не вияв слабкості, не хандра і не ПМС. Це хвороба, яка може виникнути у кожного. 

Депресія: симптоми і ознаки 

Розрізняють різні ступені депресії: легкий, середній і важкий. Все залежить від кількості симптомів та їх важкості. Важливо також враховувати, чи проявлялись маніакальні епізоди. 

Незалежно від типу, депресія може бути хронічною (розвиватись впродовж тривалого періоду часу) і епізодичною, з рецидивами (особливо, якщо депресію не лікують). 

Депресивні епізоди, що повторюються, назвивають рекуррентними депресивними розладами. 

Симптоми депресії: 

  • пригнічення, 
  • втрата інтересу, 
  • неможливість відчувати радість, 
  • зменшення життєвої енергії, пасивність, 
  • тривога, 
  • сонливість або безсоння, 
  • низька концентрація 
  • втрата апетиту, 
  • низька самооцінка, 
  • відчуття провини чи відчаю, 
  • думки про самогубство. 

При депресії можуть проявлятися не всі симптоми. І  в залежності від того, скільки ознак депресії виявлено і наскільки вони виражені, депресію кваліфікують як легку, середню або важку. 

У людини з легкою формою з'являються деякі труднощі у виконанні звичайної роботи, але це майже не впливає на загальний результат і функціонування людини. При важкій формі депресії людина не справляється з соціальними функціями і навіть щоденною домашньою роботою, вона може виконувати лише найпростіші побутові справи. 

Ще  депресія буває в  складі  біполярного афективного розладу. В цьому випадку між депресивними та маніакальними  фазами є періоди абсолютно нормального життя. У маніакальній фазі людина перебуває у збудженому, веселому або роздратованому настрої, гіперактивна, багато говорить і мало спить, а її самооцінка підвищена. 

Чому виникає депресія: причини 

Неможливо назвати одну причину депресії, адже депресія розвивається в результаті складної взаємодії соціальних, психологічних та біологічних факторів. 

Дуже часто поштовхом до депресії стають негативні події: втрата роботи, смерть когось із рідних, психологічна травма, важка стресова подія. У свою чергу, депресія може послабити стресостійкість, порушити нормальну життєдіяльність, погіршити життєву ситуацію, в результаті чого депресія переходить у більш важку форму. 

Існує взаємозв'язок між депресією та фізичним здоров'ям. Наприклад, серцево-судинні хвороби можуть призвести до розвитку депресивного стану та навпаки. 

Профілактика депресії 

Щоб не допустити депресії, вчіться думати позитивно. У складній життєвій ситуації намагайтеся відшукати позитивні моменти. Наприклад, розлучення дає шанс забути про скандали, знайти споріднену душу. 

Звісно, бувають ситуації, в яких знайти світлий бік практично неможливо (наприклад, смерть близької людини). Тому важливо не тримати всі емоції в собі: діліться думками, страхами з друзями, близькими людьми або тими, хто переживає схожі емоції (в Україні працюють центри, що діють за принципом рівний рівному). 

Не намагайтеся всім догодити, ставте досяжні цілі і завдання, а роботу відокремлюйте від відпочинку.    

Займайтеся спортом і привчайте до активного способу життя своїх дітей. Відмовтесь від алкоголю та наркотиків – вони посилюють депресію. 

Якщо відчуття втоми, апатія чи тривога не покидають вас понад два тижні, зверніться до лікаря. Спершу – до сімейного лікаря або терапевта, він зможе оцінити ваш стан і за потреби направить фахівця вузького профілю. 

Лікування депресії 

Легку форму депресії можна вилікувати без медикаментів, за допомогою певних психотерапевтичних методів. Але при середній та важкій формі може знадобитись медикаментозне лікування і психотерапія з кваліфікованими спеціалістами. 

Самолікування депресії антидепрессантами є дуже небезпечним. Антидепресанти можна примати тільки за призначенням лікаря. Нехтування цим правилом може призвести до посилення депресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисні поради експертів, як побороти весняну депресію? 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити