image
 |  9 18 Травня 2023 | 14:48

Скандальновідому луцьку багатоповерхівку ексдепутата міськради знову забракували

Державна інспекція архітектури та містобудування втретє відмовила у прийнятті в експлуатацію скандального житлового комплексу «Візаві», що на проспекті Соборності у Луцьку. Його завершили будувати у 2021-ому й відтоді щороку намагаються отримати сертифікат готовності, але безуспішно. Більшість житла розпродана, проте перспектив належного завершення будівництва і виправлення недоліків не видно. Продаж квартир триває, а ціни за квадратний метр житлової площі ростуть.

Про це пише Сила правди.

Житловий комплекс з претензійною назвою «Егоїст» поблизу Палацу урочистих подій у Луцьку почали зводити у 2015 році на землі, що перебуває у власності приватного підприємства «Укрбізнесінвест». Фірма належить колишньому депутатові Луцької міської ради Сергію Булі і його батькові Володимиру Булі. Забудовником на початках була львівська компанія «Юкрейніан Девелопмент Індустрі».

Як тільки на ділянці почалися роботи, сталася халепа – сусідня дев’ятиповерхівка просіла, стіни почали давати тріщини. Відтак її мешканці почали бити на сполох і звертатися до усіх можливих інстанцій.

У результаті дозвіл на початок будівельних робіт анулювали, зведення житлового комплексу «заморозили», а забудовник змушений був зайнятись укріпленням сусідньої багатоповерхівки. Щоб компенсувати непередбачені витрати власники будівництва почали креативити з площею.

Згідно з інформацією з Порталу державної електронної системи у сфері будівництва, з 2017-го комплекс будували вже за новим проєктом. Змінили клас складності будівництва з СС2 на СС3, замовника будівництва, генерального підрядника і навіть назву – ЖК «Егоїст» став ЖК «Візаві».

За інформацією у ЗМІ, станом на липень 2017 року 30% квартир у недобуді продали.

Нині житловий комплекс «Візаві» – це тринадцятиповерховий будинок на 160 квартир. Два перших поверхи з прибудовою призначені для бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі влада хоче виділити сотні тисяч гривень спортивному клубу, який бере плату з відвідувачів

Станом на травень 2023 року на сайтах з продажу нерухомості розміщені актуальні оголошення про продаж квартир в ЖК «Візаві». Ціни на житло коливаються від 1,43 мільйона гривень за однокімнатну квартиру до 3,2 мільйона гривень за трикімнатну.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» зателефонував за номером в оголошенні і в ролі потенційного покупця поцікавився умовами.

– На сайтах з продажу нерухомості вказана ціна 28 тисяч гривень за метр квадратний, – запитуємо.

– Це ціна березня, – відповідає співробітниця відділу продажів Наталія, – Зараз ціна 31 тисяча. А яка квартира вас цікавить?

– Однокімнатна і краще на нижніх поверхах.

– Однокімнатні кімнати у нас великогабаритні залишились. 57,5 кв.м. на десятому поверсі і 70 кв.м. на п’ятому поверсі.

– Вони порожні?

– Стяжка, штукатурка, повністю змонтована система опалення, пластикові вікна, лічильники, вода, каналізація…

– Але пишуть, що будинок ще не зданий в експлуатацію. Як буде вирішуватись це питання?

– Він на сьогоднішній день не зданий, але він вже на етапі здачі, слава Богу. Сказати, що він здасться через день чи місяць, я вам так не скажу, але це вже в найближчі місяці, бо пакет в нас вже прийняли, комісія вже приїжджала.

– А люди купують у вас квартири?

– Звичайно. У нас були квартири на 46, 47, 48 квадратних метрів, вони вже продані. Із 10 квартир на 57,5 метрів квадратних в нас залишилась тільки одна. Подумайте, може вам варто взяти двокімнатну на 67 квадратних метрів на третьому поверсі. Якщо у вас не вистачає коштів, то у нас може бути розтермінування. Думайте, бо це вже так би мовити останній вагон. Локація у нас шикарнюща.

На сайті «Dim.Ria» пишуть, що 8 травня 2023 року їхні спеціалісти особисто перевірили стан будівництва, а також прогнозують, що відповідний сертифікат «Візаві» отримає у другому кварталі 2023 року.

Вперше ЖК «Візаві» намагалися здати в експлуатацію восени 2021-го, вдруге і втретє – торік, а вчетверте – цьогоріч. Один раз ДІАМ повернула документи без розгляду і тричі відмовила у видачі сертифікату готовності будівлі.

Третя відмова Державної інспекції архітектури і містобудування датована 8 травня 2023 року. Основна причина відмови – невідповідність проектній документації. Зокрема, перевищено граничну висоту будівлі, загальна площа квартир, житлова площа приміщень не сходяться з технічним паспортом. Об’єкт також не відповідає вимогам доступності для маломобільних груп населення та осіб з інвалідністю. У ньому не обладнано і не перевірено протипожежний водопровід, відсутні поквартирні датчики загазованості, не вмонтовано світлове евакуаційне оповіщення житлової частини. Загалом – до двох десятків зауважень.

Нині замовником будівництва офіційно є Товариство з обмеженою відповідальністю «Інновабуд-плюс», однією з основних бенефіціарок якого є мама Сергія Були Світлана, а генеральним підрядником в документах зазначено ТОВ «БК Альтера» з Львівщини.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» зателефонував в «Інновабуд-плюс», щоб з’ясувати, чи збирається забудовник виправляти недопрацювання.

– Вам черговий раз відмовили у видачі сертифікату готовності будівництва ЖК «Візаві» у Луцьку. Чи планує забудовник усувати недоліки, про які говорить ДІАМ? – запитуємо.

– Звичайно. Тож не залишить так, як є, – відповідає жіночий голос.

– Ну, це вже третя відмова, а підстави практично ті самі.

– Ну, то що ви від мене хочете? Вам звіт надати, чи плани забудовника? Мені не задавайте ці питання.

– Тобто? А кому можна задавати? Ви хто, директор компанії?

– Секрет.

На цьому розмова обірвалася. «Сила правди» з’ясувала, що номер телефону належить директорці «Інновабуд-плюс» Ірині Гуляєвій.

Раніше «Сила правди» повідомляла про те, як попередник ДІАМ – Державна архітектурно-будівельна інспекція – в рамках кримінальних проваджень два роки поспіль не могла перевірити ЖК «Егоїст», бо її співробітників не допускали на будівельний майданчик.

До речі, це не єдине скандальне будівництво у Луцьку пов’язане з Сергієм Булою. Кілька років поспіль не сходить зі шпальт ЗМІ схема продажу майна комунального підприємства «Зелене господарство міста Луцька» і передачі земельної ділянки на вулиці Рівненській, 119 під забудову фірмам, які пов’язані із Сергієм Булою та колишнім заступником міського голови Луцька Костянтином Петрочуком. Там також вже неодноразово скасовували дозвіл на зведення житлового комплексу. В результаті ексдепутату вдалося домовитися із відомою будівельною компанією «Луцьксантехмонтаж №536», аби погасити накопичені борги і запустити черговий бізнес-проєкт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити