image
 |  2 23 Лютого 2021 | 15:28

Сподіваюся, керівництву ВНУ вистачить здорового глузду відмовитися від антиукраїнського заходу, – депутат Волиньради

З деяким подивом прочитав на сайті Волинського національного університету коментар щодо скандальної наукової конференції, присвяченій 100-літтю утворення Волинського воєводства у складі Речі Посполитої.

Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Пирожик.

"Виявляється, 22 квітня 2021 року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі», де розглядатиметься широке коло питань історії Волині від найдавніших часів до сучасності. У вузі запевняють, що нібито такий захід від початку не був приурочений до жодної ювілейної дати

Не сперечаюся. Можливо, така конференція справді відбудеться. Але мова зараз про зовсім іншу конференцію. Про ту, яка була анонсована Генконсульством Республіки Польща у Луцьку. Ця подія була якраз приурочена до відзначення 100-ліття створення Волинського воєводства – адміністративної одиниці у складі Речі Посполитої. Про що чітко зазначалося на сайті Генконсульства", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям нав'язують відзначення 100-ї річниці польської окупації Волині, – голова Волинської «Свободи»

"Конференція мала проводитися на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки. Дуже сумніваюся, що Генконсульство Польщі у Луцьку проявило б інтерес до наукової дискусії щодо історії Волині від найдавніших часів до сьогодення. А от до круглої дати утворення окупаційної адміністрації на території нашого краю – думаю, що так.

Як би комусь тепер не хотілося, а скріншоти не горять. Якби це дійство справді носило характер дискусії про історію Волині від найдавніших часів до сучасності, в української громадськості не виникло би жодних питань чи заперечень. Не було би ніяких «недоречних політичних інтерпретацій». Заяв із боку представниці Українського Інституту національної пам'яті на Волині Лесі Бондарук, громадськості, Волинської «Свободи», істориків, ексочільника Українського Інституту національної пам'яті тощо", - зазначає Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміна назви не змінює суті, - Вітів про конференцію до 100-річчя польської окупації Волині

"Сподіваюся, керівництву волинського вузу вистачить здорового глузду дослухатися до думки громадськості, припинити маніпуляції та відмовитися від проведення антиукраїнського заходу", - резюмує Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В музеї Лесі Українки у Луцьку відкpилася виставка творів та листів письменниці (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити