image
 |  0 9 Липня 2018 | 16:01

Супрун розповіла, де взяти безплатні ліки

Уляна Супрун розповіла, де можна отримати придбані державним коштом ліки.
"Держава ці ліки закуповує за кошти платників податків. Отже, ви вже за них заплатили та ніхто не має права вимагати з вас гроші! Крім того, діють державні програми, які допомагають отримувати громадянам ліки", - написала виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я у Facebook.

У медичних закладах
За кошти держбюджету ліки закуповують міжнародні організації для України, а потім ці препарати та вироби потрапляють до лікарень різних областей. Загалом можна отримати близько 500 різних препаратів та 700 медичних виробів, зокрема стенти, онкопрепарати, ліки проти гепатиту, онкореагенти, ліки для трансплантації. Дізнатися про ліки, які закуповує держава, та їхній розподіл в регіони можна на сайті Міністерства охорони здоров'я України.
1. Препарати від найпоширеніших хвороб
Їх можна отримати, лікуючись на стаціонарі. Цьогоріч лікарні першою чергою мають закуповувати лікарські засоби з Національного переліку, куди увійшли 427 речовин. Вони закуповуються кожним медичним закладом самостійно за кошти державного та місцевих бюджетів. За їх наявність відповідає безпосередньо місцева влада.
2. Вакцини
Вакцинація за календарем профілактичних щеплень - безплатна. Її можна зробити у сімейного лікаря або педіатра.
3. Тести, аналізи та дослідження у межах гарантованого пакета первинної медичної допомоги
Окрім безоплатного обслуговування у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна зробити безоплатно швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкозу крові, загальний холестерин.
В аптеках
1. Ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу
Їх можна отримати за програмою "Доступні ліки" у кожній третій аптеці України - безоплатно або за невелику доплату. Рецепт потрібно взяти у сімейного лікаря.
2. Препарати інсуліну
Рецепт на ці препарати потрібно взяти в ендокринолога за місцем проживання. Щодо аптеки, де можна отримати інсуліни за рецептом, необхідно запитати у медичному закладі або в обласних департаментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали 14 хвороб, які провокує сидяча робота


"Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, напишіть заяву на ім'я головного лікаря або на місцеве управління/департамент охорони здоров'я. У заяві вкажіть діагноз із результатами аналізів або діагностики для підтвердження та необхідний препарат", - додала Супрун.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити