image
 |  23 31 Серпня 2020 | 21:16

У Гайовому на Волині освятили новий пам'ятний хрест жертвам російських і польських окупантів (ФОТО)

У лісовому урочищі поблизу села Гайове Ківерцівського району Волині відзначили чергову річницю людовбивства, вчиненого російськими та польськими окупантами проти українських мешканців навколишніх сіл. Тут також освятили новий пам'ятний хрест жертвам побоїща, в якому полягло до півтори тисячі волинян.

До 77-ї річниці одного з наймасовіших людовбивств у польсько-українському протистоянні Другої Світової війни на місці трагедії встановили ще один пам'ятний хрест жертвам російських і польських окупантів. Хрест встановили на місці, де починалося колишнє кладовище і території масових захоронень загиблих у трагічному побоїщі 31 серпня 1943 року, які ще потребують своїх грунтовних досліджень та ексгумації.

Пам'ятний хрест на місці трагедії освятив священик ПЦУ, благочинний Ківерцівського деканату, настоятель Свято-Покровського собору міста Ківерці, отець Іван Семенюк. Він відслужив також поминальну молитву біля монументу жертвам трагедії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині відкрили пам'ятник українцям, загиблим від рук російських та польських окупантів (ФОТО)

Вшановуючи пам'ять загиблих, заступник голови Волинської "Свободи", депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик нагадав трагічні події 77-річної давнини, коли відразу два окупанти – польські та російські – вирішили виступити проти українців єдиним фронтом, узявши понад півтори тисячі мирних селян у смертоносне кільце і вистрілявши їх у пекельному "котлі" біля колишньої польської пляцувки Пшебраже...

"В цій окрузі було близько десятка сіл, колоній і хуторів, у яких до війни мирно вживалися з українцями євреї, поляки, чехи, німці та голландці... Допоки польські збройні формування з Армії Крайової зі зброєю в руках не прийшли загарбувати наші землі. Заради цього вони навіть пішли на змову з російськими окупантами, червоними партизанами... Тепер про ті поселення нагадує лише табличка з написами знищених сіл, а ці поля стали великою братською могилою, яка ще чекає своїх дослідників. Дякуючи ветеранам ОУН і УПА, спільно з побратимами зі "Свободи" нам вдалося відшукати це місце, з тих пір пам'ять загиблих тут почали вшановувати...

І тут раптом чиновники з Держгеокадастру повелися гірше від тих зовнішніх окупантів, виставили ці сакральні землі на аукціон, віддаючи їх під товарне сільськогосподарське виробництво. Хіба ми можемо допустити агробізнес на кістках сотень загиблих українців?!" – ставить риторичне запитання Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічого святого: на кістках сотень загиблих українців хочуть вирощувавати лохину чи фундук, – депутат Волиньради

На неприпустимості такого ставлення до пам'яті загиблих співітчизників наголошували також голова громадської організації «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих», волонтер Валерій Семенюкдиректор Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», учасник російсько-української війни Ігор Квач та заступник голови громадської організації «Тростянецька спілка ветеранів АТО/ООС «Патріот» Олександр Пономарьов.

Саме коштом місцевих АТОвців тут і було встановлено ще один пам'ятний хрест, а зусиллями працівників Ківерцівського НПП – підтримується в належному стані прилегла територія, тут висадили десятки саджанців, заклали алею пам'яті загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНа місці Гути Пеняцької встановили оновлену таблицю з прізвищами українців, убитих АК та НКВС

Про те, що ці території не можна розорювати, а необхідно ретельно дослідити, свідчать також нові знахідки, знайдені при поверховому огляді місця побоїща працівниками Ківерцівського НПП. Це зокрема – досі збережі посеред густої трави та чагарників фундаменти та підмурівки місцевої німецької кірхи, а також кам'яні фрагменти, які можуть свідчити про те, що в цих землях покояться тіла загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку героям АТО присвятили футбольний турнір (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити