image
 |  0 29 Жовтня 2019 | 16:14

У Львові для туристів створили архітектурний інтерактив

У Львові презентували два туристичні маршрути будівлями, які створив український архітектор Іван Левинський. Прогулятися ними можна за допомогою своєрідної інтерактивної мапи.

Як зауважила менеджерка арт-центру «Я Галерея» та організаторка «Року Левинського» у Львові Світлана Тимків, мапу розробили з двох боків так, щоби вона була більше візуальною, ніж текстовою, повідомляє Tvoemisto.tv.

«Ми хотіли зосередити увагу відвідувачів на розгляданні архітектури. Таким чином у нас вийшло два маршрути – один на 3 км, інший – на 5 км. Один трохи складніший, з ухилом, однак ми врахували різне пристосування людей до ходьби», – розповіла Тимків.

Мапа не має стрілок із послідовністю, щоб люди складали маршрути самостійно, змогли поблукати і віднайти будинки Левинського. Описи робила науковиця Наталія Матлашенко. Вона звертала увагу не лише на архітектурні деталі, тобто опис самої будівлі, а й на історичні факти: хто проживав в будинку, його особливості.

«Ми не давали номерів будинку, а позначали лише приблизно, де вони розташовані – на початку чи в кінці вулиці. Під описом теж називали вулиці, але без номерів. На мапі було зображення будинку для того, аби люди оглядали всі і співставляли з контурами того, що є на мапі. Це такий інтерактив, аби люди вчилися розрізняти архітектуру», – додала Тимків.

Читайте також: Нове життя Старого міста: у Луцьку стартує грантовий проект

На маршруті, що проходить вулицею Личаківською, найвіддаленіша точка – це теперішній клінічний госпіталь державної прикордонної служби. Потім прогулянка веде до вілли на вул. Академіка Павлова, пізніше – дворик на вул. Донцова, а далі – палац Левинських на Пекарській. Закінчується маршрут на вул. Костя Левицького великим будинком.

Наступний маршрут більш віддалений і зачіпає історичну місцевість Кастелівку. Він починається з будинку з виразним горельєфом легіонера і латинським надписом на вул. Парковій та проходить через Стрийський парк.

«У маршруті ми подаємо також неіснуючий об’єкт, тобто хочемо закцентувати, що в архітектора не все збереглося за його діяльності і не все звершилося. У цьому випадку пропонуємо втрачений павільйон Українського товариства і його зображення з коротким описом», – зазначила Світлана Тимків.

Читайте також: У Луцьку реставруватимуть підвали монастиря єзуїтів без археологічних досліджень

Потім маршрут переходить на вул. Героїв Майдану, де є будинок Левинського, який рідко помічають. Пізніше – музичний інститут імені Миколи Лисенка на Шашкевича, 5. Це – остання будова Левинського. Також до цього маршруту входить палац на вул. Матейка.

Цей проєкт став переможцем соціально-культурних проєктів у галузі туризму, який профінансувала Львівська міська рада. Його вартість становить 50 тис. гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити