image
 |  32 22 Лютого 2021 | 08:48

У пологовому відділенні Горохівської лікарні – нові апарати УЗД

До недавнього часу завідувачка пологового відділення Оксана Якобчук і лікар ультразвукової діагностики Микола Баніра обстежували пацієнтів на старих апаратах. Отож для жителів Горохова і всієї довколишньої округи новопридбаний – надбання на вагу золота. Розповісти про його можливості й не тільки про них попросила Миколу Баніру.

Про це повідомляє «Волинь».

Із новим УЗД професіонали своєї справи Микола Баніра й Оксана Якобчук подружилися швидко. Чи важко було освоювати новинку? Микола Баніра працювати на ньому почав уже через п’ятнадцять хвилин після «знайомства». Тепер каже, що SIEMENS-NX3 простий у користуванні, що опановувати його функції – це своєрідне задоволення.

До недавнього часу завідувачка пологового відділення Оксана Якобчук і лікар ультразвукової діагностики Микола Баніра обстежували пацієнтів на старих апаратах.

Що «бачить» новий пристрій в людському організмі? Він володіє широкими діагностичними можливостями за рахунок удосконаленої системи візуалізації, кажучи простіше, «просвічує» все від печінки й нирок до серця, судин і суглобів, відрізняючись від своїх попередників набагато кращою якістю зображення. Новітній прилад став дуже доречним в умовах пандемії коронавірусу, бо завдяки його ультразвуку можна встановити, наскільки уражені легені хворих на COVIDну пневмонію, а також наявність тромбів у судинах.

Запитую, чи шкідливе таке обстеження? Наразі такого впливу науковці не виявили, однак все ж рекомендують робити УЗД-діагностику якомога рідше. Її недоліком Микола Іванович назвав неспроможність оглянути кістки головного мозку, великими перевагами – безболісність, можливість обстеження без спеціальної підготовки і бачити пацієнта в реальному часі й загальнодоступність для всіх вікових категорій. У якусь хвилину на прийом до лікаря привела свою донечку акушер-гінеколог Наталія Новак. Чотирирічна Аня трішки поплакала для годиться, а потому погляду не відводила від доброго лікаря, який запевнив, що після обстеження обов’язково знатиме, чому у неї болить животик.

Звісно, так і сталося, бо ультразвук – не панацея, а лише допоміжний метод у руках медика, який встановлює правильний діагнозю.

- Чим більше працюю на новому апараті УЗД, тим більше розумію, що знань і досвіду ніколи не буває багато. «Найсвіжіший» метод, який освоїв на ньому, – обстеження судин шиї», - не перестає працювати з професійною насолодою Микола Баніра, який змалку виріс в операційній, спостерігаючи, як його знаний на Волині батько Іван Баніра повертає на операційному столі життя своїм пацієнтам. Коли ж син підріс до десятикласника, став навчати йго, як готуватися до операції й асистувати хірургові. Цьогоріч 1 лютого почався 21-ий рік, відколи кожен, хто потрапляє на прийом до Миколи Івановича, називає його лікарем від Бога.

Іванові Сергійовичу Банірі вже 86 років і він досі цікавиться абсолютно всім: політикою, економікою, книгами… Незважаючи на поважний вік, почувається духовно й фізично «живчиком», господарем, главою сім’ї, який відповідає за прийняті сімейні рішення, чималий город та сад і вже планує, як у них працюватиме з рідними навесні. Про нове ж у медицині має з ким поговорити щодня, стрічаючи з роботи сина й дружину Галину Володимирівну – лікаря лаборанта Горохівської ЦРЛ.

Ця родина, яка повернула здоров’я тисячам пацієнтів, радить людям сприймати позитивно медичну реформу.

- Вона працює, але має свої особливості, до яких потрібно звикнути. Медицина таки йде назустріч пацієнтам, стає доступнішою, хоч вони поки що цього не розуміють, - вважає Баніра-молодший. Радить усім найперше вчитися працювати зі сімейними лікарями.

Чи багато пацієнтів потребують ультразвукової діагностики? Щодня їх кількість із дня в день не зменшується. Задля цього лікарі ініціювали прийом по запису. Обстеження пацієнта, який має направлення від сімейного лікаря, проводиться безоплатно.

- Ставимося до людей так, як хочемо, щоб вони ставилися до нас, - каже мій співрозмовник про своїх колег. Ми розмовляли з ним в післяобідню пору, після того, як оглянув більше десятка пацієнтів. А попереду ще ж був прийом хворих, які лікуються у відділеннях лікарні, нічне чергування як ургентного хірурга.

Не обминула нагоди запитати, чи спілкується Микола Баніра з друзями, яких нажив на полігоні «Широкий лан», де в 2017-2018 роках був начмедом. Тоді золотими руками і людяністю допоміг одужати сотням солдатів російсько-української війни на Донбасі. Спілкування з ними величає більш значимим для себе почуттям, ніж дружба. Каже: «Усі ми тепер побратими, братство, назавжди пов’язане найстрашнішим випробуванням - війною».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 95% мешканців Луцької громади уклали декларації з сімейним лікарем

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити