image
 |  9 5 Грудня 2019 | 18:37

У Волиньраді стартували бюджетні слухання

У Волинській обласній раді 5 грудня стартували бюджетні слухання. Аналіз бюджетних запитів на 2020 рік депутати Волиньради розпочали зі сфери охорони здоров'я.

Про це інформують у прес-службі обласної ради.

На сайті Волинської обласної ради вже оприлюднений проєкт рішення «Про обласний бюджет на 2020 рік». Згідно з Бюджетним регламентом Волинської обласної ради, депутати слухають головних розпорядників коштів обласного бюджету. Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Михайло Імберовський повідомив, що при потребі депутати заслухають і керівників підприємств, установ та організацій спільної власності сіл, селищ та міст області. 

Сьогоднішня розмова – про охорону здоров'я. Тема зацікавила депутатів обласної ради Михайла Імберовського, Анатолія Грицюка, Анатолія Вітіва, Олександра Пирожика та Юрія Ройка. Запрошені й посадовці ОДА: заступник голови ОДА Світлана Мишковець, директор департаменту фінансів Ігор Никитюк та начальник управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк із колегами. 

Начальник профільного управління ОДА Ігор Ващенюк наголосив, що 2020 рік буде непростим для української медицини через введенння багатьох новацій. Зокрема, в проєкті бюджету запланована медична субвенція тільки на перший квартал року, бо з 1 квітня очікують на реалізацію державної Програми медичних гарантій. Йдеться про те, що всі види медичних послуг, які держава гарантує пацієнту, надаватимуться в межах цієї Програми. Бюджет Національної служби здоров'я планується державою на рівні 72 млрд грн. 

Ігор Ващенюк запевняє, що наступний етап реформи не спричинить загроз для обласних комунальних підприємств галузі, оскільки вони мають відповідне обладнання та укомплектовані фаховим персоналом. Не врегульованим залишається питання про фінансування комунальних послуг. Із цього приводу, за підсумками проведення бюджетних слухань, рекомендуватиметься постійній комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства підготувати проєкт звернення до центральної влади. Вочевидь, депутати готуватимуть звернення й щодо фінансових гарантій діяльності обласного госпіталю ветеранів війни, який не матиме фінансування від Національної служби здоров'я. 

Крім ризиків, які продиктовані реалізацією медичних реформ у наступному році, учасники слухань ретельно розглянули потреби у видатках для галузі на наступний рік, а також проаналізували наслідки від окремих рішень ради, які приймалися раніше. Здебільшого йдеться про оптимізацію мережі закладів. Нагадаємо, в році, що минає обласна рада прийняла рішення Про реорганізацію комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» Волинської обласної ради. Наразі відбувається процес реорганізації цього підприємства шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради.

Начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенюк переконує, що в результаті вдасться зекономити 1,5 млн грн обласного бюджету. Прийняте обласною радою рішення Про реорганізацію комунального підприємства «Волинська обласна станція переливання крові м. Володимир-Волинський» Волинської обласної ради дозволить заощадити понад 0,5 млн грн обласних коштів. 10 млн грн зекономлять внаслідок закриття периферійних туберкульозних лікарень в Лукові та Хотишеві, в яких на стаціонарах лікувалося по 2-3 пацієнти. Працівники закладів уже попереджені про скорочення. В бюджеті наступного року планується передбачити 1,8 млн грн для розрахунків з цими людьми. Наразі залишається периферійна лікарня в Повурську на Ковельщині, де лікуються паліативні хворі з туберкульозом. 

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Михайло Імберовський запитав, як використовуватимуться приміщення закритих лікарень. Ігор Ващенюк каже, що в Хотешеві на Камінь-Каширщині приміщенням місцевої тублікарні зацівилася місцева влада, а щодо Лукова – питання відкрите. Він переконує, що для медичних потреб приміщення не потрібні, але пропонує опалювати їх в цьому сезоні, щоб не було руйнувань.

На продовження теми протитуберкульозних закладів, Ігор Ващенюк зауважив, що не матиме фінансування Національної служби здоров'я профільний санаторій в Колках, тому депутатам доведеться визначатися з його долею. Перепрофілювання може очікувати і дитячий санаторій в Згоранах. Цей заклад пропонується зробити одним з підрозділів обласної дитячої лікарні, яку, до слова, очікує реорганізація, оскільки на розгляді в облраді є проєкт рішення Про реорганізацію комунального підприємства «Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання» Волинської обласної ради.

Заступник голови ОДА Світлана Мишковець переконує, що при умові перепрофілювання, Згоранський санаторій матиме гарантоване фінансове майбутнє, бо може стати учасником державної програми реабілітації дітей. До слова, сьогодні в санаторії побуває голова обласної ради Ірина Вахович в рамках свого робочого візиту в Любомльський район.

Очікуються зміни й в обласному наркодиспансері. На сесії розглядатиметься проєкт рішення Про перейменування комунального підприємства "Волинський обласний наркологічний диспансер" Волинської обласної ради. Його пропонується назвати комунальне підприємство "Волинський медичний центр терапії залежностей" Волинської обласної ради.

Депутати Анатолій Грицюк та Анатолій Вітів піднімали питання про майбутнє обласної програми "Волинькард". Ігор Ващенюк каже, що в проєкті обласного бюджету передбачено 1 млн 250 тис. грн на реалізацію цієї програми.

Депутатів також переконували в необхідності закласти в бюджеті 8 млн грн на співфінансування реалізації проєкту Світового банку в галузі охорони здоров'я. Обласна казна співфінансує видатки на обладнання для обласних комунальних закладів. Між тим, депутат Юрій Ройко цікавився іншим аспектом проєкту, який передбачає будівництво та реконструкції амбулаторій сімейної медицини на місцях. Ігор Ващенюк відповів, що детальніше про проблеми реалізації проєкту в цій частині відомо управлінню капітального будівництва ОДА.

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський запитав медичних чиновників про їхнє бачення переліку закладів медицини, які мали б фінансуватися з ДФРР. Ігор Ващенюк зауважив, що серед закладів найбільше капіталовкладень потребує комунальне підприємство «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Волинської обласної ради, обласна психлікарня та бюро судово-медичної експертизи.

Загалом же, галузь охорони здоров'я додатково потребує на розвиток 400 млн грн, із них на першочергові потреби для забезпечення медзакладів обладнанням треба 58 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зробимо їх ще раз»: громадам Волині втричі урізали «соцеконом» – Берестечко і Рожище матимуть нуль

Довідково про бюджет охорони здоров'я 2020 (за інформацією пояснювальної записки проєкту обласного бюджету):

В обласному бюджеті на 2020 рік по управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації плануються видатки загальним обсягом 395 526,413 тис. грн, у тому числі по загальному фонду – 306 226,7 тис. грн, по спеціальному – 89 299,713 тис. гривень. Із загального обсягу бюджетних призначень на галузь „Освіта” передбачено – 64 761,113 тис. грн (загальний фонд – 56 568,0 тис. грн, спеціальний фонд – 8 193,113 тис. грн), на галузь „Охорона здоров’я” – 306 894,3 тис. грн (загальний фонд – 249 658,7 тис. грн, спеціальний фонд – 57 235,6 тис. грн), „Будiвництво та регіональний розвиток” спеціальний фонд – 23 871,0 тис. гривень. 

За рахунок коштів, запланованих по галузі „Освіта”, забезпечується утримання трьох медичних коледжів та здійснюється підвищення кваліфікації та перепідготовка середнього медичного персоналу (проведення курсів) при Луцькому базовому та Ковельському медичних коледжах.

На утримання трьох медичних коледжів у 2020 році в обласному бюджеті заплановано 61 920,93 тис. грн, з них за рахунок коштів загального фонду 54 016,17 тис. грн та спеціального фонду – 7 904,76 тис. гривень. Із загального обсягу спрямованого фінансового ресурсу 4 933,2 тис. грн – кошти освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. За рахунок цього міжбюджетного трансферту забезпечуються видатки на здобуття повної загальної середньої освіти для студентів медичних коледжів.

Основним джерелом фінансування видатків спеціального фонду є власні надходження медичних коледжів – 7 484,76 тис. гривень. Найбільшу питому вагу становить плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю – 93,8 відсотка (7 024,4 тис. гривень). Крім того, за рахунок коштів обласного бюджету у 2020 році заплановано провести капітальний ремонт навчального корпусу №4 Ковельського медичного коледжу на суму 420,0 тис. гривень.

Найбільшу питому вагу видатків загального фонду становлять витрати з виплати заробітної плати з нарахуваннями працівникам медичних коледжів 38 054,0 тис. грн або 70,5 відсотка. Розрахунок фонду оплати праці проведений з урахуванням посадових окладів, надбавок та доплат обов’язкового характеру, щорічної грошової винагороди, обов’язкової матеріальної допомоги на оздоровлення, виплат відповідно до контрактів, укладених з обласною радою.

На оплату енергоносіїв та комунальних послуг цих закладів планується витратити 2 310,97 тис. гривень.

Для забезпечення харчуванням окремих категорій студентів передбачено 823,5 тис. грн, при цьому норма харчування становить 75 грн в день на 1 дитину.

На інші виплати населенню у 2020 році заплановані видатки в сумі 1 176,57 тис. гривень. За рахунок такого фінансового ресурсу передбачено придбання навчальної літератури в розмірі 3-х соціальних стипендій, матеріальна допомога при працевлаштуванні в розмірі 6-ти прожиткових мінімумів, одноразова допомога випускникам медичних спеціальностей, які укладають договори із працевлаштування в сільській місцевості, в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів, щорічна одноразова допомога дітям-сиротам при випуску на придбання одягу, взуття і м’якого інвентарю, щорічна матеріальна допомога на особисті потреби дітей-сиріт в розмірі 136 грн на дитину та інші виплати дітям, які відповідно до чинного законодавства мають право на їх отримання.

Стипендіальний фонд медичних коледжів на 2020 рік обрахований загальним обсягом 8 832,0 тис. гривень. При цьому було враховано очікувану кількість абітурієнтів та проіндексовані розміри академічних, підвищених академічних та соціальних стипендій (в тому числі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа).

На перепідготовку середнього медичного персоналу при Луцькому базовому та Ковельському медичних коледжах спрямовується 2 551,83 тис. грн за рахунок загального фонду бюджету та 288,353 тис. грн – за рахунок власних надходжень закладів. У межах загального ресурсу 2 081,356 тис. грн планується використати на оплату праці та 243,62 тис. грн – на оплату енергоносіїв та комунальних послуг.

Джерелами фінансування галузі „Охорона здоров’я” (в тому числі міжбюджетних трансфертів з обласного бюджету) у 2020 році є кошти медичної субвенції з державного бюджету, що передбачені на І квартал 2020 року в сумі 199 327,3 тис. грн, кошти обласного бюджету – 78 637,4 тис. грн, кошти субвенції з державного бюджету на розвиток екстреної медичної допомоги – 43 815,8 тис. грн, власні надходження бюджетних установ – 8,7 тис. грн (Волинське обласне бюро судово - медичної експертизи).

За рахунок цих коштів заплановано:

- утримання обласних закладів охорони здоров’я у І кварталі 2020 року – 229 357,04 тис. грн (медична субвенція – 185 988,5 тис. грн, кошти обласного бюджету – 43 368,54 тис. грн);

- утримання окремих медичних установ з 1 квітня 2020 року (КП „Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом”, КП „Волинський обласний центр громадського здоров’я”, КП „Волинський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики”, КП „Волинську обласне патологоанатомічне бюро” – 18 404,6 тис. грн) (кошти обласного бюджету);

- проведення цільових видатків медичної субвенції з державного бюджету у І кварталі 2020 року – 13 338,8 тис. грн (лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет – 5 189,4 тис. грн, лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу – 8 096,1 тис. грн, виплата щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям – 53,3 тис. грн);

- проведення окремих цільових видатків у І кварталі 2020 року на лікування хворих дітей на орфанні захворювання в сумі 618,46 тис. грн, придбання медикаментів та лікарських засобів для хворих з трансплантованими органами – 675,0 тис. грн, проведення безоплатного зубопротезування та придбання слухових апаратів інвалідів війни – 259,0 тис. грн, утримання відділень інтенсивної терапії з хронічним гемодіалізом КНП „Луцька міська клінічна лікарня” – 1 480,2 тис. грн, проведення перитонеального діалізу та гострого гемодіалізу хворим з нирковою недостатністю – 129,2 тис. грн (кошти обласного бюджету);

- реалізація Обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2020-2022 роки – 5 093,8 тис. грн для обласного медичного центру онкології (придбання медичного обладнання – 4 793,8 ти. грн та обслуговування медичної апаратури – 300,0 тис. грн) (кошти обласного бюджету);

- фінансування капітальних об’єктів – 8 617,3 тис. грн (реконструкція даху корпусу № 4 Волинської обласної психіатричної лікарні м. Луцька – 1 800,0 тис. грн, капітальний ремонт приміщень обласної інфекційної лікарні – 4 000,0 тис. грн, капітальний ремонт лікувального корпусу КП „Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” – 2 500,0 тис. грн, капітальний ремонт будівлі онкохіміотерапевтичного відділення Волинського обласного медичного центру онкології – 317,30 тис. грн) (кошти обласного бюджету);

- розвиток системи екстреної медичної допомоги – 43 815,8 тис. грн (кошти цільової субвенції з державного бюджету).

Такі підходи планування видатків на утримання обласних установ та здійснення заходів в галузі охорони здоров’я обумовлені проведенням медичної реформи, що передбачає фінансування закладів за рахунок медичної субвенції з державного бюджету у І кварталі 2020 року. В подальшому передбачається, що переважна кількість зазначених закладів укладе договори з Національною службою здоров’я України про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 року та буде фінансуватися за рахунок коштів окремої бюджетної програми державного бюджету.

У загальному обсязі видатків загального фонду найбільшу питому вагу становлять витрати на виплату заробітної з нарахуваннями працівникам закладів охорони здоров’я – 193 311,55 тис. грн, або 77,4 відсотка. Формування фонду оплати праці проведено відповідно до нових соціальних стандартів з урахуванням необхідності забезпечення обов’язкових виплат, надбавок та доплат.

Видатки з оплати комунальних послуг та енергоносіїв заплановані на І квартал 2020 року для всіх обласних медичних установ та з 1 квітня 2020 року – для закладів охорони здоров’я, з якими не передбачається укладення договорів з Національною службою здоров’я України. Загальний обсяг таких витрат становить 27 246,86 тис. грн (на І квартал – 26 775,6 тис. грн, з 1 квітня –471,26 тис. гривень).

При плануванні видатків на придбання продуктів харчування та медикаментів в закладах охорони здоров’я дотримано вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2016 року № 34 „Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни” в частині планування норм на один ліжко-день з врахуванням індексу споживчих цін 58 та 68,5 грн відповідно.

Враховуючи, що обласні заклади охорони здоров’я мають статус комунальних підприємств, власні надходження цих установ в доходах та видатках обласного бюджету не плануються. Лише передбачається надходження від оренди майна комунальної установи „Волинське обласне бюро судово - медичної експертизи” в сумі 8,7 тис. грн, які заплановано використати на придбання предметів, матеріалів та обладнання для цього закладу.

За поданими пропозиціями управління охорони здоров’я облдержадміністрації, цільові видатки медичної субвенції з державного бюджету на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет в сумі 5 189,4 тис. грн розподіляються між місцевими бюджетами відповідно до кількості хворих. Розподіл цих коштів між адміністративно-територіальними одиницями області спрямований на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 року № 239 „Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну” у І кварталі 2020 року.

Враховуючи матеріально-технічні можливості надання послуг з проведення сеансів діалізу та гемодіалізу, в обласному бюджеті передбачаються окремі цільові субвенції з обласного бюджету для Ковельського та Луцького міського бюджетів. Зокрема, на проведення розрахунків за надані сеанси хронічного гемодіалізу виділяється 8 096,1 тис. грн за рахунок коштів медичної субвенції; на утримання відділень інтенсивної терапії з хронічним гемодіалізом у КНП „Луцька міська клінічна лікарня” – 1 480,2 тис. грн за рахунок коштів обласного бюджету; на проведення перитонеального діалізу та гострого гемодіалізу хворим з нирковою недостатністю – 129,2 тис. грн за рахунок коштів обласного бюджету. При цьому, ці кошти передбачаються на забезпечення проведення вищезазначених видатків у І кварталі 2020 року.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи екстреної медичної допомоги обсягом 43 815,8 тис. грн запланована у бюджеті розвитку спеціального фонду обласного бюджету для КП „Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2020 рік” на реалізацію проєкту Світового банку з державного бюджету обласному бюджету передбачена субвенція на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проєкту „Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей” в обсязі 112 006,3 тис. гривень. Враховуючи узгодженні пропозиції відповідних головних розпорядників коштів обласного бюджету щодо планів використання цих видатків, зазначений фінансовий ресурс спрямовується управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації в сумі 15 871,0 тис. грн та департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації в сумі 96 135,3 тис. гривень.

 За період реалізації проекту використано 238,5 млн грн коштів Світового банку, з них найбільше у 2018 році - 119 млн грн та 2019 році – 98 млн гривень. На забезпечення співфінансування проекту використано у цілому 11,9 млн грн коштів місцевих бюджетів області.

Враховуючи, що у 2020 році передбачається завершення проєкту, відповідно до витрат коштів міжнародної фінансової організації, спрямованих на придбання обладнання та устаткування для установ охорони здоров’я, що утримуються за рахунок коштів обласного бюджету, для дотримання умов співфінансування управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації з обласного бюджету виділяється 8 000 тис. гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити