image
 |  2 14 Листопада 2018 | 11:17

У Володимирі-Волинському досліджують вали городища

Вперше в історії археологічних досліджень на валах городища у Володимирі зробили розріз валу аби визначити час, коли його насипали. Знайшли кістки та ліпний посуд ІХ століття.
Про це інформує «ВолиньUA».
З минуло тижня у Володимирі-Волинському працює археологічна експедиція Інституту археології НАН України, яку очолив кандидат історичних наук Андрій Петраускас.
 
- Не дивлячись на те, що місто відгравало в історії давньоруської держави, України та східної Європи досить значну роль, але в археологічному плані – воно не досліджене. Можна сказати, що вперше за час розвитку археологічної науки було зроблено перетин оборонних споруд саме у Володимирі.


За словами Андрія Петраускаса спочатку довго обирали місце, щоб закласти траншею, а обравши його наштовхнулися на пеньок діаметром у два метри:
- Як виявилося цей пеньок зберіг для нас місце, де ми відслідкували материкову поверхню на яку насипалася оборонна споруда – вал.

Щодо знахідок, то виявили кераміку, кістки тварин та декілька кісток, які не виключено мають людське походження.
- Найцікавіші знахідки – це знахідки культурного шару, які представлені ліпним посудом ІХ століття нашої ери. Ми не можемо більш точно його датувати, але можемо сказати, що городище у Володимирі виникло не на порожньому місці, а ще до того, як тут утворилося місто - люди вже проживали. Сподіваюся, що подальше розширення цієї площі дозволить більш точно продатувати знайдені матеріали, - зазначає пан Петраускас.


Археологи планують за допомогою геологічного буру зробити ще зондаж поверхні до річки Смоч та оборонного рову.
- Не дивлячись на те, що на цій пам’ятці працювало багато видатних науковців та археологів, але сам вал не досліджувався. Роботи проводилися на території городища, але оборонні споруди ніхто не чіпав, можливо тому, що вони такі потужні і це стримувало дослідників. Звісно, краще робити розріз валу разом з ровом, щоб побачити всю картинку. Сьогодні у науці склалася така проблемна ситуація – ніхто не заперечує, що місто є, що було столицею князівства, а от коли сформувалися оці оборонні споруди ніхто не знає. Вони, а це ми знаємо за літописами, формувалися і в Х столітті, і пізніше. Це хороша тема для досліджень, яка принесе археологічні відкриття.


Як зазначив директор адміністрації ДІКЗ «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк, розріз валу зробили біля місця, де згідно ескізного проекту «Реставрація, пристосування та музеєфікація пам’ятки археології – «Городище-Вали ІХ-ХІІІ» у місті Володимир-Волинський», має бути в’їзна вежа.
- Планували зробити декілька траншей, але перший зондаж показав, що комунікаціями, які йшли до колишньої лікарні, зруйноване обране місце дослідження. Тому зупинилися на розрізі аби вийти аж на вершину валу. Думаю, ми не помилися. Стратиграфію видно добре, подальші дослідження знахідок покажуть датування насипної частини валу.

За словами Володимира Пикалюка, звісно один розріз мало що скаже, роботи потрібно розширяти аби більш точніше сказати датування того чи іншого шару грунту, який був насипаний. Було б добре зробити поперечний розріз валу, але на це потрібні не лише значні кошти, але й час.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Древній Володимир у тумані (ФОТО)
Загалом вартість цьогорічних робіт в межах 120 тисяч гривень. 97 тисяч гривень на вказані роботи виділили з обласного бюджету на виконання, а ще 22,2 тисяч – це кошти зі спеціального фонду адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир».

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити