image
 |  20 6 Серпня 2020 | 18:12

У селі на Волині громада виступила проти будівництва на її землях птахофабрики

У селах Заставне та Біличі Іваничівського району Волині відбулися громадські слухання щодо будівництва птахофабрики. В ході обговорення більшість селян висловили свою позицію проти будівництва підприємства на території старостинського округу.

У коментарі виданню «ВолиньUA» голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук розповів, що в громаді хочуть розвивати екологічний туризм, а будівництво птахофабрики може завадити реалізації таких намірів. Близько півтори тисячі гектарів землі, яка входить до старостинського округу, мешканці громади вже запланували передати під природній фонд для розвитку екотуризму.

«Метою таких діє є розвиток аграрного туристичного комплексу, і на сьогодні в громаді є приміщення та вс інеобхідні напрацювання під цей проєкт, який даватиме гарантовані прибутки громаді і її людям, які на цих землях господарюють», - розповідає голова Литовежської ОТГ.

Натомість підприємство волинського олігарха Сергія Мартиняка має на меті скупити людські паї та збудувати тут птахофарбрику. Людям можуть пропонувати великі гроші, лишень би вони відмовилися від своїх земель і продали їх бізнесмену-олігарху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині за місцеві дороги візьметься фірма екс-нардепа

На думку Івана Іванчука, у найближчому майбутньому такі спроби можуть мати продовження. Але місцевим мешканцям людям не варто піддатися на ці тимчасові скороминучі спокуси. Адже, продавши свої землі один раз, надалі вони втратять будь-яку перспективу впливати на розвиток цих територій і мати на цих землях постійні прибутки.

Втрачатиме від цього і вся місцева громада. Адже схожі птахофабрики на сьогодні вже діють на території інших сіл, однак досвід показує, що надходжень від діяльності цих виробництв місцеві бюджети не отримують. Насправді податки від діяльності таких виробництв надходять не в бюджети громад, а за місцем реєстрації підприємства агрохолдингу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити