image
 |  0 10 Листопада 2020 | 09:37

Вірменія, РФ і Азербайджан підписали заяву про припинення війни в Карабасі: спалахнули протести (ВІДЕО)

Між Вірменією, Азербайджаном і Росією підписано заяву про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі. На тлі цього в Єревані спалахнули протести і почалися погроми.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Документ набув чинності о 01:00 (з півночі за київським часом) 10 листопада. Його текст оприлюднив «Sputnik Вірменія» (щоб прочитати всі умови, а також подивитися відео та дізнатися подробиці погромів, доскролльте сторінку до кінця).

Головне

Сторони залишаються на нинішніх позиціях (Шуша під контролем Азербайджану),

Вірменія віддає Азербайджану все зайняті райони навколо Карабаху (вже зайнята азербайджанцями територія також залишається за ними, а не зайнята – у Вірменії),

Вірменії залишається лише 5-кілометровий Лачинський коридор, що зв'язує її з Карабахом. Цей коридор, а також лінію зіткнення в Карабасі займуть російські миротворці.

Також разом з російськими будуть введені і турецькі миротворці.

Заяви підписантів

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у Facebook написав, що це було важким рішенням.

«Я підписав заяву з президентами Росії і Азербайджану про припинення карабаської війни о 01:00. Текст вже опублікованого заяву невимовно болюче для мене особисто і для нашого народу», – підкреслив глава уряду.

Пашинян зазначив, що ухвалив таке рішення «після глибокого аналізу військової ситуації і оцінки людей, які найкраще її знають». Він назвав це «можливим найкращим рішенням ситуації, що склалася».

Прем'єр вважає, що це не перемога, але й не поразка.

«Ми ніколи не визнаємо себе переможеними, це повинно стати початком нашої ери національного єднання і відродження. Нам потрібно аналізувати роки нашої незалежності, щоб планувати своє майбутнє і не повторювати помилок минулого. Я схиляю коліна перед усіма нашими мучениками. Я схиляюся перед усіма нашими солдатами , офіцерами, генералами, добровольцями, які захищали і захищають Батьківщину своїм життям. Вони самовіддано рятували вірмен Арцаха», – підкреслив він.

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що в Нагорний Карабах вводяться миротворці РФ.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв уточнив, що в Нагірному Карабаху буде працювати спільна миротворча місія, до якої увійдуть російські і турецькі військовослужбовці.

Глава держави у своєму зверненні уточнив, що всього контингент буде налічувати 1960 військових.

Алієв підкреслив, що з підписанням заяви поставлено крапку у врегулюванні конфлікту в Карабаху.

«Я дуже радий, що сьогодні ставиться крапка в справі врегулювання багаторічного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, ставиться кінець окупації азербайджанських земель», – зазначив він.

Зі свого боку президент невизнаної «Нагірно-Карабахської республіки» Араік Арутюнян заявив, що дав згоду закінчити війну. Секретар «НКР» зазначив, що був проти документа і намагався не допустити його підписання.

Після оголошення перемир'я в Єревані спалахнули протести. OBOZREVATEL стежить за подіями:

01:02 – Протестувальники увірвалися до будівлі уряду Вірменії – виламали двері і захопили будівлю.

01:06 – Президент Азербайджану Ільхам Алієв у зверненні до народу заявив: Баку радий, що ставиться крапка в справі врегулювання багаторічного карабахського конфлікту. Він упевнений, що "сторони вийшли на врегулювання по Карабаху, яке відповідає інтересам Азербайджану і Вірменії, а угода по Карабаху призведе до довгострокового миру, покладе край кровопролиттю". Алієв назвав заяву РФ, Азербайджану та Вірменії щодо Карабаху історичною.

"Росія має особливу роль у врегулюванні карабахського конфлікту, її роль у подальшій діяльності в регіоні буде вагомою", - підкреслив він.

01:08 – Туреччина і Росія будуть спільно здійснювати миротворчу діяльність в Карабасі, заявив Алієв.

01:09 – Протестувальники почали громити будинок уряду в Єревані – вони вибили скло, поламали меблі.

01:14 – «Ми закликаємо всіх вас зібратися тут. Ми не згодні з рішенням. Нашу батьківщину віддають ворогові. Нікол, ти ворог народу, зрадник», – заявив один з учасників акції протесту в Єревані.

2:17 – Опозиція в Єревані закликала до відставки вірменського прем'єра Пашиняна.

2:27 – Протестувальники побили спікера парламенту Вірменії. За даними агентства Sputnik, швидка не може під'їхати до побитого політика, про його стан поки невідомо.

2:31 – На тлі протестів Пашинян вийшов у прямий ефірі на Facebook і заявив, що не було іншого виходу, крім підписання заяви щодо Карабаху.

3:00 – Пашинян пригрозив, що все призвідники погромів в Єревані будуть притягнуті до відповідальності.

3:36 – У будівлі парламенту Вірменії зараз відбувається хаос і плутанина. Всі кричать, ніхто нікого не слухає, присутні кидають один в одного пластикові пляшки.

4:11 – Тим часом Росія вже почала перекидання своїх миротворців в Карабах. Їх відправляють на літаках Іл-76.

4:27 – Протестувальники у вірменському парламенті зажадали сформувати новий уряд, який скасує участь Вірменії в домовленостях щодо Карабаху. Депутатів в парламенті зараз немає.

06:50 – У Вірменії опозиційні фракції намагаються скликати позачергове засідання парламенту для обговорення та можливого анулювання прийнятого щодо Нагірного Карабаху тристороннього рішення прем'єра Вірменії, президентів Росії і Азербайджану.

07:50 – Стало відомо, що вночі в Єревані натовп протестувальників увірвався в будівлю парламенту країни і побив спікера Арарату Мірзояна.

07:55 – Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що російських миротворців у Нагірний Карабах введуть на п'ять років. Далі можливе автоматичне продовження на чергові п'ятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за шість місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування цього положення.

08:22 – Голова невизнаної «НКР» заявив, що якби бойові дії продовжилися, був би «втрачений весь Карабах».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінець НКP, але не війни? У Карабасі визнали втрату Шуші, а Азербайджан зайняв ще 48 населених пунктів (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити