image
 |  0 9 Грудня 2018 | 20:58

Владика Михаїл прокоментував свою можливість очолити Єдину помісну церкву

Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл прокоментував інформацію про можливість очолити нову автокефальну церкву після об’єднавчого Собору. 

Про це владика розповів у інтерв'ю Главкому.

«Заяви про моє предстоятельство – це лише вислови спостерігачів, аналітиків про те хто фаворит, а хто – ні. Я давно обрав спосіб виконувати рішення церкви. Церква покличе – підемо (на предстоятельство), а якщо не покличе – не підемо. У нас у церкві немає самовисунення і тому сказати чи готовий я, чи ні – не можу. Спочатку від архієреїв має бути висунення кандидатур. А коли тебе обирають, тільки тоді ти наприкінці кажеш, чи готовий, чи робиш самовідвід. Як я можу сказати чи я готовий, якщо мене можуть не висунути?», – розповів Михаїл.

«Це буде таємне голосування серед архієреїв, імена яких будуть записані в бюлетенях. Кожен архієрей має право бути обраним предстоятелем Української церкви і має один голос під час голосування», – додав владика.

13 грудня відбудеться Архієрейський собор УПЦ КП, на якому будуть ухвалені якісь певні рішення, і на якому розглядатимемо пропозиції до так званого Об’єднавчого собору. Насправді на Соборі може бути купа нюансів, які важко передбачити. 

Читайте також: Стало відомо, яку назву матиме нова церква в Україні

Владика повідомив, що на Волині боротьби за храми вже немає, люди сьогодні чітко визначились хто за Московський, а хто за Київський патріархат.

«Справа в тому, що боротьба між Київським і Московським патріархатом за храми у нас пройшла ще у 90-х роках минулого століття. На сьогодні люди вже визначилися, хто за Московський патріархат, хто за Київський. Київський більше будує. Кожен рік, ну от зараз у воєнний час освячує в межах шести храмів, а у мирні часи 10 нових храмів на рік. А Московський не будується, бо їх набагато менше. Вони використовують старі храми, які у них залишилися. А немає храму, немає конфлікту. Конфлікт народжується тоді, коли частина парафіян Московського патріархату хоче вийти з підпорядкування Москви і перейти до України», – розповів Михаїл.

Читайте також: Андріївська церква стане «посольством» Константинополя

Зазначимо, Митрополита Михаїла разом із митрополитом Єпіфанієм називають одними із найбільш вірогідних кандидатів на предстоятельство Єдиної помісної церкви.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити