image
 |  14 6 Березня 2019 | 19:01

Які хвороби ховаються за «діагнозом» вегето-судинна дистонія

Діагнозу вегето-судинна дистонія не існує в міжнародній класифікації хвороб ВООЗ.

Хоча в Україні чимало людей, кому такий ставлять, пише газета "Експрес".

Уляна Супрун заявила, що така хвороба, як ВСД, — "великий совєтський міф, який народився за відсутності доступу до бази джерел доказової медицини".

То що ж таке вегето-судинна дистонія? Розповіли лікарі-невропатологи Оксана Гурська та Ірина Ліскевич.

— І все ж, що таке вегето-судинна дистонія (ВСД)?

О. Гурська: — Вегето-судинна дистонія — це синдром, але не діагноз. У міжнародній класифікації дисфункція вегетативної нервової системи вважається проявом інших хвороб. Лише в країнах пострадянського простору, коли було важко виявити хворобу, ставили діагноз — ВСД.

І. Ліскевич: — ВСД — це реакція вегетативної нервової системи на якусь хворобу, те, що називають "неврозом внутрішніх органів".  

— А які скарги в людей при синдромі вегето-судинної дистонії?

О. Гурська: — Біль голови, загальна слабкість, підвищена стомлюваність, внутрішній неспокій, нестабільність настрою, надмірна емоційність, безпричинні запаморочення, похолодіння кінцівок, короткочасне потемніння в очах, порушення сну. Стан людей з ВСД погіршується зі зміною погоди та атмосферного тиску.

 І. Ліскевич: — Додам, що ще — тремтіння рук, підвищена температура, відчуття нестачі повітря, прискорене серцебиття.  

— І які хвороби можуть спричинити такий стан?

О. Гурська: — Прояви вегетативної дисфункції супроводжують безліч станів і хвороб: від розладів шлунково кишкового тракту до, скажімо, порушення у роботі ендокринної, гормональної систем, гіпертензію, психоемоційні розлади. ВСД виникає й тоді, коли діти починають швидко рости, а їхній психоневрологічний розвиток не встигає за фізичним. До речі, часто ВСД проявляється лише до сорока років, з віком цей стан минає.

І. Ліскевич: — Додам, що синдромом вегетативної дисфункції наше тіло може сигналізувати про невирішені психологічні проблеми.

— Як борються з проявами ВСД?

О. Гурська: — Наприклад, коли часте запаморочення, призначають ліки для поліпшення кровопостачання й підтримки вестибулярного апарату. Якщо є порушення сну чи загальна слабкість, то корисні препарати для поліпшення тонусу організму. При інших проявах допоможуть лише здоровий спосіб життя, спорт, фізичні навантаження, нормалізація режиму дня і сон достатньої тривалості.

І. Ліскевич: — Насамперед потрібно шукати ті порушення в організмі, які спричинили прояв ВСД, і лікувати їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коти здатні лікувати і продовжити життя - науковий факт

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити