image
 |  13 31 Липня 2020 | 19:57

«Язик подав у суд на мову»: під судом відбулася масштабна акція протесту на захист Ірини Фаріон (ФОТО, ВІДЕО)

У Шевченківському районному суді міста Львова розглядалась справа за позовом жителя Макіївки, котрий звинуватив Ірину Фаріон у «приниженні російськомовних». Сюди 31 липня, щоб захистити мовознавцю та професора, прийшли представники ВО «Свобода», небайдужі патріоти, студенти і колеги Ірини Фаріон.

Про ситуацію з місця події повідомляє ІА «Вголос».

Небайдужі патріоти прийшли під суд із плакатами, на яких йшлось: «Мова – душа народу», «Без мови немає нації», «Є мова – є людина, нема мови – є раб», «Язик подав у суд на мову», Судити Фаріон – це судити воїна, який стріляє у ворога», «За мовною толерантністю тисячі вбитих».

Підтримують Ірину Фаріон її студенти із львівської політехніки та викладачі-колеги.

«Я студент Ірини Дмитрівни. Сюди прийшов її підтримати, бо суд над нашою викладачкою – це суд над українською мовою, а цього не можна допустити. Зараз у час війни мова має вкрай важливе значення. Якби це було не так, не було б стільки спроб її вкотре знищити», – сказав учасник пікету Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З ініціативи «Свободи» Старовижівська райрада засудила антиукраїнський закон «слуги» Бужанського

“Ірина Фаріон – це людина, слів якої боялись Янукович, Азаров. Її слово завжди спрямоване на захист української мови. Ірина Фаріон – це правда. Не можна засудити правду. Українська мова була збережена ціною крові, ціною винищення українців геноцидами та голодоморами, ціною переселень. Згадаймо приклад, Українських бюлетенів з 30-х років. Тоді із української мови було вилучено 14,5 тисяч слів. Це було 50-60 % усієї української термінології. Її замінили російськими словами. А тому Ірина Фаріон – це мова. А знищити мову неможливо”, – наголосила український мовознавець, кандидат філологічних наук, доцент катедри української мови Національного університету “Львівська політехніка” Оксана Микитюк.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок наголосив, що подібні судилища відбуваються через те, що «всякі «бужанські та медведчуки» намагаються знищити українську мову на догоду Росії.

«Цей суд є ганебним. Наші адвокати пояснюють, що сама процедура позову є суперечлива щодо нашого законодавства, бо у нашій країні єдина державна мова українська. Ірина Фаріон, яку зараз переслідують, переможе у цьому суді.

Проте складно навіть уявити, щоб на 30 році Незалежності відбувалось судилище проти тих діячів, які захищають українську мову. В жодній країні світу таке є неможливим. З іншого боку, цим питанням повинна була б займатись влада. Прикро, але сьогодні у Парламенті немає тих, хто може захистити українську мову. Бо одна справа – це захищати українську мову на біг-бордах, а інша – у реальному житті, чим постійно займається ВО «Свобода». Наша партія у Парламенті жодному комуністу, регіоналу не дозволяла зневажати мову. І я не розумію, чому в теперішньому складі Ради не знайшлось жодного патріота, який б не покарав Бужанського за зневагу до наших загиблих героїв. Якби була фракція «Свободи» у Парламенті Бужанський не дозволяв б собі принижувати пам’ять героїв Небесної сотні», – пояснив Олег Тягнибок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Любомльська районна рада засудила «слугу» Бужанського і заступилася за нашу мову

Прикметно, що позивач на підготовче судове засідання не з’явився. Не було також і його представника. Натомість Ірині Фаріон її прихильники принесли букети квітів просто у судовий зал. Сама Ірина Фаріон позов проти себе називає абсурдним та наголошує, що це банальне переслідування за українську мову та позицію.

«Наступне судове засідання, яке відбудеться вже 3 вересня – це буде розгляд справи по суті. І я сьогодні зранку отримала найважливіший знак. До мене зателефонували з Бахмута. З того самого, де було закатовано мого побратима-свободівця Артема Мірошніченка. Бо він там боровся за українську мову за що його і били. Суд над його вбивцями теж перенесли на вересень.

У 2003 році мене хотіли засудити за плакат. Це був всього лише плакат із написом: «Не знаєш, не розумієш, не шануєш і стрілка в бік Росії». Тоді проти мене не посміли відкрити кримінальної справи, бо Тягнибок був депутатом Верховної Ради. І це той час, коли СДПУ (о) була при владі, коли брат Медведчука очолював у Львові податкову. Тепер «есдеки повернулись».

І вони повернулись через те, що у 2004 році у Сєверодонецьку був з’їзд сепаратистів, на якому вони ухвалили та проголосили, так звану «ПСУАР (Південно-східну Українську автономну республіку). Скажіть, чи когось тоді, коли до влади прийшов Ющенко, покарали? А не покаране зло має властивість повертатись. Так сталось і цього разу», – пояснила Ірина Фаріон. 

Додамо, що розгляд справи по суті проти Ірини Фаріон відбудеться вже 3 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волиньраді зареєстрували проєкт звернення на захист української мови

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити