image
 |  2 7 Березня 2021 | 23:08

За тиждень на гpип та ГPВІ захвоpіли понад 5,4 тисячі волинян

На Волині епідемічна ситуація повторює загальнодержавні тенденції. Інтенсивний показник становить 524 на 100 тисяч населення (вищий від середньодержавного на 6%). Перевищення епідемічного порогу не зареєстровано на жодній адміністративній території, в загальному по області він нижчий від розрахункового на 9%. Вищі від середньообласного показники захворюваності у м. Луцьку (1237 на 100 тис. населення) та Ківерцівському (627) районах.

Про це повідомили у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Протягом останнього тижня в області захворюваність гострими респіраторними інфекціями, в тому числі на коронавірусну інфекцію, збільшилась на 15% і становить понад 5,4 тис. осіб, проти 4,7 тис. попереднього тижня. Утримується тенденція до росту захворюваності серед дитячого населення і становить 48% (захворіло близько 2,6 тис.) від загальної кількості постраждалих, що на 13% більше минулого тижня. Така ситуація пояснюється перебуванням дітей в організованих колективах (становлять 71% від всіх захворілих дітей).

Близько трьох відсотків від загальної кількості захворілих госпіталізовано, переважно це дорослі особи (90%). Летальних випадків від грипу не зареєстровано.

З початку епідемічного сезону перехворіло понад 102 тис. волинян — це 10% населення області.

З початку епідсезону на Волині проти грипу вакциновано понад 2,6 тис. осіб, із них 56% — це особи із групи ризику (персонал медичних закладів, діти віком від 6 міс. до 5 років, особи з хронічними захворюваннями, особи віком понад 65 років).

Поряд із проведенням ПЛР-тестування на SARS-CoV-2, вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру проводить дослідження на виявлення вірусів грипу А і грипу В та інших вірусів респіраторної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вихідні коронавірус на Волині вже не падає нижче сотні

На сьогодні обстежено понад 400 осіб. Вірусів грипу не виявлено. Збудники інших гострих респіраторних інфекцій виявлено у 32% пацієнтів.

Серед збудників ГРВІ встановлено переважну циркуляцію:

– риновірусів (виявлено у 38 % випадків позитивних результатів),

– сезонного коронавірусу 229Е (35 %),

– парагрипу 4 типу (14 %),

– сезонного коронавірусу ОС43 (9%),

– метапневмовірусів (3%).

Виявлено також циркуляцію аденовірусів та бокавірусів. В 5% випадках визначено одночасне інфікування парагрипом + сезонним коронавірусом 229Е та риновірусом + сезонним коронавірусом 229Е.

Важливо пам’ятати, що хвора людина, навіть із легкою формою грипу, та ГРВІ становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

Нагадуємо базові рекомендації, виконання яких дозволить уникнути або мінімізувати ризики інфікування:

– уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

– обмежте відвідування місць великого скупчення людей;

– часто провітрюйте приміщення;

– ретельно та часто мийте руки з милом;

– не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;

– уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

– прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

– якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів

– якщо з’являються симптоми захворювання, терміново звертайтеся до лікаря.

Пам’ятайте, що здоров’я у Ваших руках!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До України прибули вакцини для планових щеплень від поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, – МОЗ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити