image
 |  0 23 Лютого 2020 | 11:56

Заклади освіти мають давати не лише знання, а й формувати ціннісні пріоритети, – Михайло Казимир

Мета національно-патріотичного виховання – системно працювати для виховання і плекання покоління, для якого освіта не означала би тільки здобуття диплома, а означала передовсім такий вишкіл культури мислення, у висліді якого людина почувається відповідальною за світ навколо себе.

Про це заявив у своєму виступі під час чергового засідання Ради директорів коледжів Волині виконувач обов'язків директора Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького Михайло Казимир.

У доповіді про роль керівника закладу вищої оствіти у формуванні національно-патрітичної свідомості студентів Михайло Казимир висловив думку, що сьогоднішня система освіти в Україні перебуває у складних умовах не тільки тому, що тепер — час змін і не завше стабільною є перспектива.

«Сьогоднішня освіта, попри задекларовані ефективні реформи, мусить зреалізовувати засадничі ціннісні людиноцентричні аспекти серед людей, задля людей, поруч з людьми, часом – всупереч людям, що застали ідеологію імперії, а імперія породжує людину відчужену…», – наголосив Михайло Казимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У волинському коледжі навчали формувати національно-патріотичну свідомість студентів

Очільник Рожищенського коледжу детально пояснив, яке значення у формуванні національно-патріотичної свідомості студентів має використання національної символіки, ознайомлення з історією героїчної боротьби українського народу за незалежність протягом всього історичного шляху, просвітницькі заходи «Гібридна агресія», «Донбас: переPROчитання образу», «Кіборги. Герої не вмирають», «Собою захистили Україну», «100 років Української революції», «Напиши лист солдату», зустрічі з ветеранами російсько-української війни, представниками військкоматів, використання можливостей співпраці з Українським інститутом національної пам'яті, формування «культури мови, яка формує культуру думки» тощо.

«Війни виграють не генерали, війни виграють вчителі та священники, – стверджував Отто фон Бісмарк. Держава, що хоче вижити у цьому світі й зберегти ту національну спільноту, яку вона представляє, має дбати про свої словА. Якщо занедбаємо їх на своїй території, – про вакантний інформаційний простір подбають інші «доброзичливці»… То ж «слово на сторОжі» – на часі завжди…», – додав Михайло Казимир.

«У ситуації, коли війна в Україні триває не лише на східному фронті, коли інакші, але так само важливі бої тривають на фронтах медіапростору, візуальних мистецтв та у соцмережах, а з іншого боку: для багатьох українців війна – це паралельний вимір, який існує в нашому світі за кількасот кілометрів, – саме заклади освіти мають стати центрами національно-патріотичного виховання, давати знання і формувати ціннісні пріоритети», – підсумував Михайло Казимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повертаємо в роботу принцип: не лише навчаємо, а й навчаємось самі, – Михайло Казимир

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити