image
 |  4 1 Квітня 2020 | 14:52

Звичка палити суху траву є наслідком неосвіченості населення, - волинський еколог

Звичка палити суху траву є наслідком неосвіченості населення та негативно впливає на стан навколишнього довкілля і здоров’я людей.

Про це у коментарі власкору «ВолиньUA» розповів еколог, заступник директора Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Володимир Пшибельський.

«На жаль, люди часто не усвідомлюють наслідки своїх дій, коли спалюють суху рослинність. Причина – низький рівень освіти та суспільної відповідальності. Крім ризиків виникнення пожеж та знищення майна, такі дії наносять велику шкоду природньому середовищу. Забруднюється повітря, до якого потрапляє багато шкідливих речовин. Підвищуються ризики хвороб, у тому числі онко, адже 1 тонна тліючого листя виділяє 30 кг чадного газу. У повітря також потрапляють важкі метали, пил, оксиди азоту, канцерогени. Руйнуються природні ландшафти, падає родючість грунту. У пожежах гинуть комахи, птахи, дрібні тварини», - наголосив Володимир Пшибельський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На підприємстві неподалік Луцька загорілась автівка (ВІДЕО)

На думку еколога, вирішити проблему, яка повторюється щороку, можна, працюючи у двох напрямках.

«По-перше, потрібно працювати з свідомістю мас. Низький рівень освіти та нерозуміння наслідків часто є причиною таких дій. Люди не розуміють, яку шкоду вони наносять довкіллю. А дехто вважає, що навпаки робить добро. З іншого боку, слід посилити відповідальність за злочини проти природного середовища. Адже мізерні штрафи не зупинять осіб, які люблять гратися з вогнем», - підсумував еколог.

Зазначимо, що з початком весни на Волині традиційно почастішали випадки спалювання сухої трави. Іноді вогонь охоплював великі площі та ніс загрозу місцевому населенню. На його приборкання виїжджали пожежні бригади, однак знайти паліїв і притягнути їх до відповідальності вдається не завжди.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити