image
 |  5 7 Липня 2018 | 09:32

ОБСЄ занепокоєна українським законопроектом про блокування сайтів

В ОБСЄ викликав занепокоєння законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».
Про це 07 липня 2018 року повідомляє сайт «Укрінформ».
Про це йдеться в заяві представника Організації з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра.
Я закликаю законодавців серйозно переглянути текст законопроекту та збалансувати проблеми безпеки з правом громадян свободу слова та вільні ЗМІ, - сказав Дезір.

Представник вважає, що законопроект може поставити під загрозу вільний доступ до інформації в Інтернеті.
Законопроект, серед іншого, надає додаткові повноваження правоохоронним органам України, особливо в області блокування доступу до різних видів онлайнових інформаційних послуг.
Раніше Дезір представив експертний правовий аналіз проекту закону владі, який пропонує ряд рекомендацій у відповідності до зобов'язань перед ОБСЄ щодо свободи ЗМІ та міжнародних стандартів.
Хоча я поділяю побоювання у сфері національної безпеки України, проект законопроекту має передбачати конкретні та чіткі заходи, спрямовані на захист принципів прозорості, пропорційності і потреби, уникати застосування надто широких і надмірних заходів, що впливають на поширення онлайн-контенту в Україні, - заявив Дезір.

Він вказав на те, що в законопроекті також відсутні положення, що забезпечують ефективний судовий нагляд і належний процес щодо рішень про блокування доступу до послуг.
Представник звернув увагу на стурбованість, висловлену також українськими громадськими організаціями з цього приводу, і запропонував допомогу його Управління в наданні подальших юридичних рекомендацій і рекомендацій експертної політики.
Нагадаємо, 4 липня комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони рекомендувала Раді ухвалити в першому читанні проект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національної безпеки в інформаційній сфері».
Законопроектом, зокрема, пропонується узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого і Ради національної безпеки і оборони України.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити