image
 |  0 27 Вересня 2018 | 14:35

Обмеження на посилки загрожує колапсом з доставками - «Укрпошта»

"Укрпошта" прогнозує можливість зупинки імпорту товарів в Україну через недосконалість закону про обмеження безподаткових пересилань товарів фізичним особам у міжнародних поштових та експрес-відправленнях трьома відправленнями на місяць.
Про це заявив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".
"Якщо її (норму про три посилки - ред) не скасують, стане весь імпорт. І на цьому все закінчиться. І це буде не відповідальність "Укрпошти", - сказав Смілянський.

"Це буде вина митника, який не захоче брати на себе відповідальність при підрахунку, яка все-таки з п'яти посилок четверта. Я заздалегідь всіх попереджаю: якщо весь аеропорт "Бориспіль" буде завалений міжнародними посилками в кілька шарів - це питання не до "Укрпошти", це питання до тих, хто приймав цей закон", - зазначив він.
За словами керівника "Укрпошти", є інші способи боротьби з нелегальним імпортом, в тому числі робота з базою IMEI-кодів, зміна схеми оподаткування ФОПів.
"Найцікавіше, що цей закон був прийнятий в порушення всіх норм, оскільки не було оцінки того, скільки буде коштувати державі реалізація такої ініціативи. Скільки часу займе ця реалізація, тим більше з урахуванням проведення масштабного тендеру на систему artificial intelligence (штучний інтелект - ред) та її розробку", - зазначив Смілянський.

За його словами, незважаючи на набуття зазначеного закону чинності з 1 січня 2019 року, витрати митниці в держбюджеті на 2019 рік з метою реалізації цієї ініціативи не збільшені.
Він також відзначив наявність безлічі питань до реалізації цього закону: як визначати четверту посилку, як забезпечити законне розпакування, оцінку, скільки часу і людей займе реалізація проекту в масштабах країни.
"В інших країнах є обмеження на вартість завезених посилок, на кількість - немає. У Євросоюзі дійсно встановлений ліміт в 22 євро на ввезені товари. Але ж в Євросоюзі і ринок у багато разів більший, ніж в Україні. Як можна намагатися встановлювати однакові правила для ринку в 500 млн осіб в ЄС і 40 млн - в Україні?", - дивується Смілянський.

Він також висловив надію, що в уряду вистачить здорового глузду, щоб перенести терміни реалізації або переписати цю ініціативу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити