image
 |  2 3 Грудня 2018 | 18:05

Грузинські «гастролі» Семена Семенченка

Лідер "Самопомочі" Андрій Садовий робить вигляд, ніби й не помітив сканжальних походеньок свого соратника в Грузії. Звісно, можна відмовчатися, проте йому цю історію нагадуватимуть протягом усієї кампанії.

До такого висновку приходять автори аналітичного дослідження у "Депо. Влада".

У Грузії затримали українських громадян. Разом із ними був нардеп із "Самопомочі" Семен Семенченко. Блогер і активіст Андрій Дзиндзя повідомив, що українському політику вдалося уникнути затримання через наявність у нього дипломатичного паспорта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед затриманих зі зброєю українців у Грузії був нардеп від «Самопомічі» Семен Семенченко

Про неприємну подію повідомив і радник президента Юрій Бірюков.

"Семенченко втравив нас в дипломатичний скандал, підставив "своїх" людей і в останній момент втік", - написав він у Facebook.

Нардеп оперативно відреагував на пост Бірюкова, звинувативши того у поширенні фейків.

Історія отримала продовження на засіданні погоджувальної ради. Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко звернулася до присутніх представників "Самопомочі" з проханням прокоментувати надзвичайну подію, до якої причетний їхній колега по фракції. Відгукнувся депутат Руслан Сидорович. Проте якось дивно.

З його слів, Семенченка не затримували, єдиний стосунок депутата до затриманих – спільна участь в АТО. І, взагалі, він допомагає організовувати адвокатський і юридичний захист своїх бойових товаришів. Тут варто згадати, що Семенченко не є юристом. Більш того, у нього взагалі немає вищої освіти. То ж кого і як він організовує для захисту затриманих у Грузії, велике питання.

Згодом в українському МЗС повідомили, що громадянам України, які втрапили в халепу, призначили адвокатів, а наш консул проводить зустрічі з представниками МВС Грузії з цього питання. Тобто, є надія, що затриманих просто депортують, а не судитимуть за незаконне зберігання зброї, і, що може бути ще гіршим, за спробу замаху на державний лад. Бо у такому випадку вони можуть отримати серйозні терміни ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садовий заявив, що його колишній соратник Саакашвілі є російським агентом

Та все ж, повернемося до Семенченка. Останнім часом цього депутата не було видно, він іноді щось коментував телеканалам і пописував у Facebook. Пік його активності був ще наприкінці минулого року. Тоді Семенченко та його товариш Єгор Соболєв оголосили, що їхній рух "Визволення" починає блокувати підприємства Roshen та інший бізнес, пов'язаний із президентом.

Проте нічого з цього блокування не вийшло. А після того, як Саакашвілі видворили з України, Семенченко і Соболєв разом фігурували, коли брали на поруки учасників сутичок у Солом'янському суді, де відбувалося засідання у справі одеського мера Геннадія Труханова. У лютому цього року військовий прокурор Анатолій Матіос назвав Соболєва і Семенченка "швондерами", у чиїх головах - "розруха". Та наголошував: вони зайшли до парламенту за списками. 

З огляду на затримання українців у Грузії, це дуже важливий момент, адже за діяльність свого депутата безпосередню відповідальність несе лідер "Самопомочі" Андрій Садовий. На його сторінці у Facebook про "подвиги" Семенченка – жодного слова. У соцмережах багато реклами Садового, в якій він говорить про низький рівень довіри суспільства до президента і влади в цілому, та мовчить, що думає про грузинські "гастролі" свого однопартійця. А те, що на погоджувальній раді казав пан Сидорович, - це ще не позиція всієї політсили. 

Таку позицію має озвучити її лідер. Адже звинувачення, висунуті затриманим українцям, з якими був Семенченко, більш ніж серйозні. Грузія – наш партнер і втручання у вибори в цій країні шкодить взаємовідносинам Києва і Тбілісі. На грузинські вибори в якості спостерігачів їздило декілька наших депутатів, цілком можливо, вони мали симпатії до висуванця партії Саакашвілі Григола Вашадзе. Але симпатії – це одне, а участь у мітингах на боці однієї зі сторін – зовсім інше. 

Варто зауважити, що львівський міський голова і раніше не особливо охоче коментував поведінку двох найрадикальніших своїх соратників. Мабуть, саме час визначитися – або взяти на себе відповідальність за Семенченка, або ж готуватися до того, що ця та інші історії з цією особою використовуватимуться проти Садового протягом всієї виборчої кампанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили аудіо, у якому Садовий обзиває Гандзюк стервою

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити