image
 |  9 6 Березня 2019 | 11:42

Куди зникли колишні регіонали Володимира?

П’ять років пройшло з того часу як на холодну київську бруківку впали жертви режиму Віктора Януковича. Революція Гідності перемогла, але високою ціною життів Героїв Небесної Сотні.  

Здавалося б, ті, хто перебував у Партії регіонів, їздив на антимайдан, мали б як мінімум опинитися на смітнику політичної історії. Але вони ніде не зникли, лише перефарбувалися в кольори інших політичних партій і без жодних мук совісті взяли участь у місцевих виборах 2015 року. А все тому, що непокаране зло – торжествує.

Видання «ВолиньUA» пропонує пригадати тих, хто у Володимирі-Волинському до останнього був відданий Віктору Януковичу і поглянути на те, де ці люди зараз.

Отож, 13 лютого 2014 року на головній площі міста Володимир-Волинський встановили дошку ганьби з фото депутатів міськради, керівників РДА та Волинської облради від Партії регіонів.

На супроводжуючих фото підписах вказано, що місцеві регіонали є «членами партії, яка вбиває людей», а також, що ці люди «залишаються з диктатором».

У квітні 2013 року партія «Сильна Україна» Сергій Тигіпка влилася в Партію регіонів Віктора Януковича. Сотні депутатів по всій країні написали заяви на вступ до лав регіоналів. Зробив це й голова фракції «Сильна Україна» у Волинській обласній раді, керівник володимир-волинського осередку цієї політсили Олег Борбелюк. Крім того, він отримав посаду в структурі партії, зайнявши крісло керівника міського осередку партії Януковича.

22 лютого 2014 року осередок Партії регіонів на Волині оголосив про припинення своєї діяльності. Але аж ніяк не припинив політичну діяльність Олег Борбелюк – він виплив першим номером у списку партії «Наш край» на виборах до Володимир-Волинської міської ради. Ця партія, яка зібрала під своє крило чи не усіх регіоналів княжого міста, не лише подолала прохідний бар’єр, але й завела у міськраду 4-ох депутатів. Правда, Борбелюка серед них не було, оскільки, як він пояснював ЗМІ, уступив місце Івану Омельчуку – голові місцевої спілки афганців.

Щодо Івана Омельчука, то він радо заскочив і в нову партію, і в раду. Схоже, що йому абсолютно байдуже те, що він довго перебував у рядах регіоналів. Але й партія «Наш край» для Івана Адамовича не остання, за нашими джерелами, він написав заяву на вступ до партії Анатолія Гриценка «Громадянська позиція». На Волині саме ця партія зараз активно набирає колишніх регіоналів у свої ряди, а чесні, як от колишній голова обласного осередку партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков «йдуть з політики».

Прихисток у «Нашому краї» знайшов і найодіозніший регіонал Володимира Максим Климюк. У минулому він очолював молодіжне крило Партії регіонів. Під час подій Революції гідності з Володимира-Волинського на антимайдан у Київ їздили автобуси з «тітушками». Саме в організації цих поїздок майданівці підозрюють Максима Климюка. У 2015 році він успішно балотувався у міську раду під прапорами «Нашого краю» і став депутатом. Більше того у 2016 році він очолив раду з питань молодіжної політики при виконавчому комітеті Володимир-Волинської міської ради.

«Я заходила в автобус, який від офісу Партії регіонів їхав у Київ. У салоні стояв Максим Климюк та, певно, відмічав людей. Коли я звернулася до молодих людей з проханням не їхати на антимайдан, то на мою адресу пролунали нецензурні слова, мені показали нецензурні жести. Я шокована тим, що наша молодь обрала Максима Климюка головою молодіжної ради. Або наша молодь не цікавиться подіями, які відбулися на Майдані, або я навіть не знаю, як це пояснити. Як можна було обрати «регіонала» на цю посаду? Це абсолютна контрреволюція «регіоналів», – прокоментувала подію співголова ГО «Майдан Володимирщини» Ганна Фурман.

До речі, від партії "Наш край" депутатом став і Руслан Мороз – найскандальніший депутат міської ради. В першій каденції надавав по пиці секретарю ради, не однозначно висловлювався про Майдан, судився з майданівкою, побив зятя свого колеги-депутата. І попри численні суди ні разу не відповів за свої вчинки.

 

Не відійшов від політики і екс-регіонал, підприємець Валерій Зінкевич. Його радо прийняли у президентській партії «Солідарність». Саме від неї він 2015 році став депутатом Володимир-Волинської міської ради.

Відійшли від політики після Революції гідності, колишній голова Володимир-Волинської РДА Валентин Скуба та його заступник Анатолій Верко. Зійшла з політичного олімпу і колишня депутатка Волинської обласної ради Тамара Ковальчук та екс-депутати Володимир-Волинської міської ради Віталій Голигін та Володимир Смоляр. Хоча останній і зберіг за собою посаду директора Володимир-Волинського ВПУ.

Можна сміливо констатувати той факт, що у 2015 році люстрація на місцевому рівні була провалена. Регіонали не лише повернулися у владу, але й цілком комфортно почуваються у ній та ведуть активні пошуки чергових партій, які їх прихистять та висунуть кандидатами на чергових місцевих виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гриценка кажуть, що «регіонали» не могли інфікувати Волинський партійний осередок

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити