image
 |  9 25 Серпня 2020 | 20:40

Кватирко докерувався: зубрів стало вдвічі менше, а лосі взагалі зникли

На території Державного підприємства «Лісомисливське господарство «Звірівське» зникли червонокнижні лосі, а чисельність зубра зменшилась вдвічі.

Про це повідомляє «Сила Пpавди».

Про це йдеться в аудиторському звіті за підсумками перевірки підприємства від 30 червня 2020 року.

Західний офіс Держаудитслужби України перевірив фінансово-господарську діяльність ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» протягом 2016-2019 років і оприлюднив офіційні висновки.

За результатами перевірки у 2019-ому в порівнянні з попереднім роком відбулося зменшення чисельності копитних на 28,8%, зубрів на 57%, лосів на 100%, оленів благородних на 53,4%, оленів плямистих на 19,6%, ланей на 70%, кабанів на 89,9%, пернатої дичини на 19,5%. Зросла лише кількість козуль на 3,6% та хутрової дичина на 15,2%. І це при тому, що у 2018-ому році до земель ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» приєднали частину цуманського і ківерцівського лісових держпідприємств.

Зменшення поголів’я звірів аудиторам пояснили міграцією та загибеллю диких кабанів через африканську чуму.

Разом з тим протягом 2016-2019 на території лісопідприємства виявлено лише 29 фактів незаконного полювання. На порушників склали адмінпротоколи.

Протягом 2016-2019 років підприємство придбало 10 оленів благородних, 10 ланей і 300 фазанів. Все це обійшлося Звірівському майже в півмільйона гривень. На вольєр у Воротнівському лісництві витратили 15 тисяч гривень. Саме у цьому вольєрі на території заказника торік невстановлені особи вбили 7 ланей.

Протягом 2016-2019 років ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» видало 414 ліцензій на відстріл копитних, в тому числі 288 штук – на оленя плямистого, 68 штук – козулі, кабана – 58. Протягом досліджуваного періоду на території лісгоспу легально добуто 343 одиниці копитних тварин, 236 голів оленя плямистого, 43 козулі та 86 кабанів.

Зауважимо, що на початку 2020-го ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» уклало угоду з європейцями про мисливський туризм на території Волині.

«Представники цих організацій підтвердили своє бажання прибути на Волинь у межах мисливського туризму. Договір про це вдалося підписати під час Міжнародної виставки JAGD & HUND (полювання та собаки), що цього року традиційно відбулася у німецькому Дортмунді. Домовлено, що першу групу європейських мисливців у відповідні терміни полювання прийматиме державне підприємство «Лісомисливське господарство «Звірівське». Тож очікуємо на Волині представників Westfalia Jagdreisen. Вибір на Звірівський лісгосп впав не даремно. Це лісомисливське господарство є одним із кращих на Волині у веденні мисливського господарства», – йдеться на офіційному сайті Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства.

Нагадаємо, в структуру цього підприємства з квітня минулого року входить державний лісовий ресторан «Явір», який славиться стравами з дичини. В одному з інтерв’ю для інтернет-видання «Конкурент» директор ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» Сергій Тишковець сказав, що на кухні закладу використовують в основному дичину закуплену на Київщині, а не з волинських лісів. Торік у ньому ж святкував свій День народження колишній голова Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині лісники збудували готель для VIPів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити