image
 |  7 10 Жовтня 2020 | 13:14

Наталія СІХОВСЬКА: Посада голови ОТГ – не царський трон, а велика відповідальність за всю громаду, її добробут і благополуччя*

Дорога, що веде до Люблинця, пролягає між розкішними житловими новобудовами. Цей масив, за словами голови Люблинецької ОТГ Наталії Сіховської, швидкими темпами розростається. А, як відомо, люди охоче зводять собі житло саме там, де відчувають розвиток громади.

При в’їзді до селища височіє новий храм, а поряд – обабіч траси – «усміхається» розмальована вихованцями Люблинецької школи мистецтв ошатна автобусна зупинка. Трішки далі – пам’ятник будівельнику, який став візитівкою селища.

Таким я побачила Люблинець, коли приїхали сюди. Постійно заклопотана буденними справами Наталія Сіховська дорогою до селищної ради у телефонному режимі вирішувала нагальні проблеми. Але разом з тим ще й встигала розповідати мені про реальні справи на благо своєї громади. Дорогою я побачила відремонтовані дитячий садок «Калинонька», до речі, найбільший у Ковельському районі, та опорний навчальний заклад Люблинецька загальноосвітня школа І-ІІІ ст. А вже у кабінеті очільниці Люблинецької ОТГ поцікавилася: як так сталося, що молода жінка та багатодітна матуся, яка раніше ніколи не була депутатом жодної з рад, змогла вже двічі отримати високу підтримку мешканців громади?

– Це – мої сусіди, знайомі спонукали балотуватися вперше на тоді ще посаду Люблинецького селищного голови. Я до територіальної виборчої комісії подала всі необхідні документи і, уявіть, яке було моє приємне здивування, коли 25 жовтня 2015 року перемогла на виборах. Тоді це був кредит довіри виборців. А 28 серпня 2016 року більшістю голосів мешканців громади мене повторно обрали на цю посаду. Щоправда, тоді вже вибори були до Люблинецької ОТГ. Отож, коли я вже вдруге балотувалася, то мала чітке усвідомлення того, що мене чекає. Хоча до кінця ще не розуміла всієї відповідальності, бо повноваження сільських рад і ОТГ – це дві абсолютно різні речі. Зараз ми самі собі господарі. Разом із депутатським корпусом вирішуємо назрілі питання, визначаємо пріоритети, формуємо бюджет і розподіляємо його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Примусове» об’єднання територіальних громад – недопустиме, – заява фракції ВО «Свобода»

Я добре пам’ятаю, як нам непросто було тоді, коли ОТГ лише створилася. Довелося багато і швидко вчитися, набивали власні «гулі». Сиділи на роботі майже цілодобово, читали і вивчали законодавство, упорядковували документи, адже добре розуміли, що громада набуває повноважень міста обласного значення. До складу Люблинецької ОТГ увійшли Люблинецька селищна, Мощенська та Старокошарівська сільські ради. Загалом громада нараховує 6,5 тисячі осіб і 9 населених пунктів. Хочу сказати, що при створенні ОТГ, ми пішли трішки іншим шляхом – більш складним, ніж наші колеги в районі. Створили виконавчий комітет, як юридичну особу. А при ньому управління – розпорядника коштів нижчого рівня, яке має повноваження в галузях освіти, культури, спорту, соціального захисту, охорони здоров’я тощо. Переконана, що ми не помилилися. У цьому наша громада була першопрохідцем і потім уже передавала свій досвід іншим ОТГ. Тепер ми – господарі на власній землі і маємо чіткий план розвитку громади.

– При створенні ОТГ Ви прийняли в комунальну власність чимало майна, яким раніше розпоряджалися Ковельська райрада. У якому стані тоді були заклади освіти, культури? Що з ними зараз?

– Нам їх передали в занедбаному стані. Ми бачили, що багато коштів йде на оплату енергоносіїв. Тому першочергово почали реалізовувати енергоефективні заходи в бюджетних установах. Так, у 2017 році нам вдалося провести реконструкцію шатрової покрівлі одного корпусу опорної школи в Люблинці. Проєкт отримав підтримку обласного фонду регіонального розвитку. Згодом замінили дах і в іншому корпусі школи, оновили кухонне обладнання шкільної їдальні. Пізніше у цьому навчальному закладі встановили блискавкозахист, зробили огорожу школи. Прикупили для їдальні посуд, відремонтували стелю, оснастили кабінети математично-природничого циклу. Для всіх шкіл громади закупили меблі. А вже торік спромоглися провести капітальний ремонт фасаду обох корпусів, утеплення будівлі Люблинецького навчального закладу, заміну усіх вікон і дверей не енергоефективні. На це з місцевого бюджету було виділено більше 600 тисяч гривень, а загальна вартість робіт – понад 6 мільйонів гривень. Проєкт реалізовувався за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Зараз розпочинаємо капітальний ремонт спортзалу школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій ПОЛІЩУК: Віра у себе здатна здолати будь-які труднощі*

І це ми говоримо лише за Люблинецьку школу. А в нас на балансі ще є Старокошарівська і Мощенська школи. Там теж треба було докласти зусиль. Приміром, в 2017 році в школі с. Старі Кошари замінили усі вікна і двері на енергоефективні. Торік відремонтували шатрову покрівлю цієї школи. Раніше сюди купили і встановили котел для обігріву приміщення. Цьогоріч встановили пожежну сигналізацію. В Мощенській ЗОШ збудували внутрішні санвузли, завершили ремонт шкільної їдальні та системи водопостачання, оснастили кабінети природничого циклу.

– У Люблинецькій ОТГ діє два дитячих садочки, які повністю фінансуються з місцевого бюджету. У скільки обходиться їх утримання?

– Моїм основним пріоритетом у роботі було і залишається належне забезпечення необхідними послугами мешканців громади. На території громади функціонує дитсадок «Калинонька», що в Люблинці. Його відвідує більше 250 діток в 10 групах. Також діє дитсадок «Казка» у села Мощена, до якого ходить 27 дітей.

За цей час ми змогли капітально відремонтувати і утеплити фасад «Калиноньки», замінити там всі вікна на нові. Допомогли відремонтувати коридор, встановити блискавкозахист. В ДНЗ села Мощена встановили дитячий майданчик.

Можете собі уявити: якщо доходи громади за рік становлять 14 мільйонів гривень, то з них 7 мільйонів іде тільки на утримання двох садочків. А в нас ще є й позашкільні заклади, будинки культури, ФАПи, які зараз приходиться фінансувати. Ми бачимо, що потрібно розвивати проектну діяльність, аби на умовах співфінансування будувати, реконструювати та ремонтувати бюджетні заклади громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Люблинецькій ОТГ завершили ремонт фасаду школи (ФОТО)

– До речі, на території громади працюють Люблинецька ДЮСШ та школа мистецтв, роботу якої я бачила на фасаді автобусної зупинки. У якому вони стані?

– На жаль, стан цього приміщення також бажає кращого. Воно потребує чималих капіталовкладень. Але ми й тут намагаємося поступово давати раду. Приміром, у 2017 році нам вдалося замінити вікна в спортивній школі. У важкоатлетичному залі ДЮСШ відремонтувати підлогу. Також за кошти обласного бюджету для спортивної школи купили футбольну форму, м’ячі, бамперні диски тощо.

Ми спрямовуємо свої зусилля і на розбудову спортивної інфраструктури. У рамках спеціальної бюджетної програми на базі Люблинецької ЗОШ І-ІІІ ст. збудували спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям. У минулому році відкрили мультифункціональний майданчик для занять ігровими видами спорту на території школи села Мощена. Зараз розпочинаються роботи по встановленню тренажерного майданчика на території ДЮСШ та нове будівництво трибун і адмінбудівлі селищного стадіону.

Наша громада бере активну участь у всіляких конкурсах на різних рівнях. Завдяки перемозі Люблинецької ОТГ в обласному конкурсі місцевих ініціатив реалізований проєкт «Школа мистецтв – осередок юних талантів Люблинецької ОТГ». В результаті юним музикантам ми закупили два акордеони, бандуру та звукову апаратуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці села на Ковельщині отримали новий газон для спортивних занять (ФОТО)

– Як залучаєте до вирішення тих чи інших проблем громади її мешканців?

– У 2018 році ми започаткували конкурс кращих ініціатив (міні-проєктів) жителів Люблинецької ОТГ. Таку ідею охоче підтримала громада, тому вирішили щороку оголошувати цей конкурс. Тоді ж започаткували підтримку обдарованої учнівської молоді у вигляді стипендій переможцям різноманітних конкурсів, олімпіад, змагань та їх наставникам.

Того ж року була затверджена Стратегія розвитку Люблинецької ОТГ на період до 2028 року, завдяки участі Люблинецької ОТГ в проєкті «Громадська участь як основа системного розвитку громад». На сьогоднішній день ми втілюємо завдання і цілі Стратегії. Це «живий», діючий документ.

– Нині найболючішою для будь-якої громади є стан доріг та надання якісних комунальних послуг. Як вирішуєте ці питання?

– Дороги – це дійсно наш головний біль. Громада має 101 комунальну дорогу. На умовах співфінансування з обласним бюджетом щороку проводили дрібні поточні ремонти доріг загального користування. Два роки тому держава створила дорожній фонд, і цьогоріч наша громада отримала на капітальний ремонт місцевої комунальної дороги мільйон гривень. Втім, це лише крапля в морі. На жаль, на капітальні ремонти доріг банально не вистачає коштів. Але, разом із тим, ми закрили питання освітлення вулиць. В усіх населених пунктах громади зроблене вуличне освітлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці Велицької громади протестують проти примусового приєднання до Голобської

На сьогоднішній день нам вдалося частково реалізувати проєкт «Реконструкція селищного водозабору в смт. Люблинець». А саме: відремонтувати насосну станцію, повністю замінити насосне обладнання, каналізаційні труби на місці водозабору, а також привести до ладу приміщення самої станції. Однак – це тільки половина проекту. Сподіваємося на державну підтримку, щоб завершити розпочате і отримати кінцевий результат – чисту воду.

Важливим кроком для жителів приватного сектору стала організація централізованого вивозу сміття. Конкурс на вивезення побутового сміття в населених пунктах громади виграло КП «Екокомунсервіс». Сміття вивозиться згідно затверджених графіків.

– Наскільки відчутна підтримка громад з боку держави?

– На сьогоднішній день держава передає нам багато повноважень, але не додає фінансового ресурсу. Забирає податкові надходження. Це ускладнює роботу. Хоча планів у нас багато. До слова, у 2019 році нами було підписано меморандум про співпрацю з Національною поліцією на участь в проєкті «Поліцейський офіцер громади». А вже цьогоріч у громаді відрилася поліцейська станція. Для швидкого реагування та виконання повноважень поліцейський офіцер отримав нове авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Поліщук: Ковель – серце Волині. Наша мета – щоб серце області функціонувало на повну потужність

Хочу також сказати, що на завершальному етапі відведення земельної ділянки під індустріальний парк «Ковель». Цей стратегічний проєкт ми розглядаємо як один із засобів створення робочих місць та наповнення бюджету. Таким чином, у нас є всі шанси стати самостійною, фінансово незалежною громадою.

– Що допомагає Вам долати труднощі та втілювати задумане?

– Я – людина амбітна, ставлю перед собою цілі і йду до них. Я не звикла пасувати перед труднощами, сприймаю їх як виклик. Як би мені складно не було, завжди відчуваю надійне плече і підтримку своєї громади та команди людей, із якими працюю. Це надихає мене до ще більших звершень на благо Люблинецьої ОТГ.

Для мене посада голови громади – це не трон, а неймовірно велика відповідальність за всю громаду, її добробут і благополуччя. Я розумію, що будуть труднощі, проблеми і невирішені питання. Буде негатив, бо ж всім не вгодиш. Ніяких гучних передвиборчих обіцянок не буду давати, бо не знаю, які завтра реформи в державі відбудуться. У яких умовах прийдеться працювати. Але твердо знаю: скористаюсь кожним шансом, щоб розвивати громаду, її інфраструктуру та покращувати добробут її жителів. Йду на цю посаду з командою ВО «Свобода», яка підтримувала і допомагала мені всі попередні роки. Вірю в людей і в Україну.

Інтерв’ю Наталки Устимук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свободівці Волині доставили бійцям російсько-української війни чергову волонтерську допомогу (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити