image
 |  4 21 Січня 2020 | 09:46

Обіцяні Прем’єром перевірки лісорубок на Волині: чи виженуть нарешті Кватирка?

Останній резонансний «турбофронт», який анонсував Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, – це тотальний аудит підприємств, що займаються вирубкою лісу. Пріоритетними областями на галузевій нараді Прем’єр назвав Волинську, Рівненську, Чернігівську, Сумську, Закарпатську та район Карпат.

«У цих областях буде проведено тотальний аудит підприємств, які займаються вирубкою лісів, незалежно від форми власності», – публічно заявив Олексій Гончарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські лісгоспи чекає тотальний аудит: перевірятимуть, як здійснюються вирубки лісу

Зрозуміло, що Волинську область у числі першочергових тут назвали не випадково. Адже про кричущий стан справ у лісовій галузі на Волині, яку очолює одіозний Олександр Кватирко з кримінальним минулим, за останні роки не писав і не «бив на сполох» лише лінивий. Хіба, може, ще той, кого він чимось мотивував або ж якось заохотив.

«Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства за останні роки перетворилося у офіс з розробки корупційно-комерційних схем», – з такою заявою виступив на недавній сесії Волинської обласної ради її колишній голова, нині депутат облради Анатолій Грицюк, звітуючи про роботу Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань, що виникають у сфері лісових відносин, яку донедавна очолював.

«На Волині великі площі покриті лісом. Але ці площі не працюють на нашу громаду. На превеликий жаль, поліція не відреагувала на наше зауваження. Лісова галузь – банкрут. Має до 300 мільйонів гривень боргів. Чому це так? Бо управління лісомисливського господарства не виконує притаманні йому функції. Воно стало офісом з розробки корупційно-комерційних схем. У лісі масово працюють неоформлені бригади, які отримують зарплату деревиною. 2500 людей у держлісгоспі не працевлаштовані. Якщо темпи вирубок лісу збережуться, то за 10 років на Волині залишаться чагарники», – відзначив Анатолій Грицюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинське лісове управління стало офісом з розробки корупційно-комерційних схем, - депутат

Такі твердження – логічний наслідок усього періоду правління Олександра Кватирка у Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Сьогодні вже всі нормальні люди на Волині розуміють, що лісова галузь та її державні підприємства на Волині перетворилася в корумповану мережу для заробляння грошей. Тільки, на жаль, в інтересах не держави, а своїх «потрібних» людей. Оскільки ж основний ресурс цієї мережі – ліс, то й його вирубують нещадно, не рахуючись ні з чим. Аби вирученого за вирубаний ліс вистачило всім, хто «в долі»…

Як функціонує ця корумпійно-кримінальна схема і система, схоже, в уряді вже знають. Але, так видається, «крига скресла», щось же мусять «слуги» показувати своєму народу, який починає розчаровуватися в діяннях нової влади… Яскравим прикладом цього слугує недавній арешт головного лісівника Львівської області, якого «на гарячому» затримали 13 січня разом із посадовцем комунального лісового підприємства, що систематично возив для свого шефа «данину» від продажу лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура затримала на хабарі головного лісівника Львівщини (ФОТО)

Правоохоронці та силовики чи не вперше дозволили собі опублічити, як діє ця злочинна схема поборів та «відкатів» у лісовій сфері. Зокрема, прокуратура Львівщини, спільно із оперативниками Управління СБУ у Львівській області, за слідства поліції встановили, що ініціатор злочинної схеми, використовуючи службові повноваження, регулярно вимагав від підлеглих щомісячну неправомірну вигоду в розмірі 30-40 тисяч гривень від кожного.

Оприлюднили й цинічні «тарифи», які встановлені в лісовому господарстві для підлеглих: за один кубометр реалізованого лісу учасники схеми відраховували для «шефа» по одному-півтора долари США. За це головний фігурант обіцяв колегам лояльне ставлення до них та сприяння щодо їх перебування на відповідних посадах.

Наївно було би думати, що подібні схеми діють в одній окремо взятій області. Подібні з імовірністю до 100 відсотків діють і на Волині. Принаймні, експерти кажуть про це в один голос. Скоріше всього, такі ж схеми в лісовій сфері давно поширені на всю Україну. І відповіді на запитання, хто їх поширював, лежать, як кажуть, на поверхні.

Після цього прецеденту Олександр Кватирко має розуміти, що відповідати за знищену і доведену до банкрутства лісову галузь на Волині все ж доведеться. Бо те, що він накоїв, заховати від людських очей уже не вдасться. Зміни, як то кажуть, відбулися невідворотні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ НЕ МОЖУТЬ ВПОРАТИСЯ З НЕЗАКОННИМИ РУБКАМИ ЛІСІВ

Конкретні приклади звучать регулярно – у депутатських запитах, журналістських розслідуванням, на прес-конференціях громадських активістів. Вони – по всій Волині, адже інформація про незаконні рубки лісу надходить звідусюди. А в поліських районах масштаби вирубки лісів просто зашкалюють. Достатньо зупинитися на будь-якому автошляху і заглибитися на декілька десятків метрів углиб лісового масиву, щоб у цьому переконатися. На багатьох відрізках ліс залишився лише при дорозі – просто для вигляду та імітації благополуччя, щоб не так шокувало стороннє око…

Очевидно, всього цього можна було би уникнути, якби свого часу столичні «покровителі» Олександра Кватирка прислухалися до тверезої оцінки «феномену Кватирка», як на цьому наполягали депутати Волинської обласної ради. А прохання найвищого представницького органу Волинського краю не призначати на таку відповідальну посаду людину з кримінальним минулим із трибуни обласної ради звучали ще в середині 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісова галузь Волині: «феномен» Кватирка

Про можливі згубні наслідки для лісової галузі Волині в разі його призначення на посаду начальника ВОУЛГ тоді застерігали й представники ряду громадських організацій нашого краю, об'єднань ветеранів лісової галузі Волині. Вони застерігали представників центральної влади не призначати на ключові посади раніше судимих. Під тиском неспростовних доказів Олександр Кватирко змушений був публічно зізнатися, що дійсно мав проблеми з законом, і проти нього раніше були відкриті дві кримінальні справи, які дійшли до суду.

Він зокрема фігурує в скандальному інциденті, який мав місце 2 жовтня 1996 року: перебуваючи в нетверезому стані, вчинив дебош, що призвів до непокори працівникам міліції та стрілянини в барі «Криничка» біля села Оконськ Маневицького району. Винуватці тоді уникли заслуженого покарання тільки через те, що гуманний суд застосував до них закон про амністію.

Вдруге Олександр Кватирко потрапив на лаву підсудних уже через корупційні оборудки в лісовій галузі. Отримавши посаду директора державного підприємства «Володимир-Волинського лісомисливського господарство», він довів це підприємство до мільйонних боргів. Як показала перевірка, тоді в бухгалтерських документах Володимир-Волинського ЛМГ було приховано боргів на суму близько 3-х мільйонів гривень. За цими фактами відкрили кримінальну справу. Згідно з ухвалою суду, держпідприємству було заподіяно матеріальних збитків на загальну суму щонайменше 107 тисяч гривень. Цього разу суд закрив кримінальне провадження знову з формальних підстав – у зв'язку з закінченням строків давності.

Довівши Володимир-Волинське ЛМГ фактично до банкрутства, Кватирко був призначений директором Цуманського держлісгоспу. Звільнився він з посади директора Цуманського ДЛГ лише під тиском громадськості після аудиту діяльності держлісгоспу. Під час аудиту було зафіксовано збитків на суму понад 700 тисяч гривень, завданих незаконними рубками, а також збиткова діяльність паркетного цеху, який орендувала фірма «Явір», підконтрольна тодішньому керівництву ВОУЛГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадськість Волині проти новопризначеного керівника управління лісомисливського господарства

14 серпня 2015 року Волинська обласна рада прийняла рішення направити звернення до Президента, Прем'єр-міністра, Міністра аграрної політики та продовольства та голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо врахування позиції обласної ради при формуванні кадрової політики та недопущення призначення Кватирка на посаду керівника ВОУЛГ. У тексті звернення йшлося про те, що Олександр Кватирко – фігурант ряду кримінальних справ, неодноразово притягався до відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень. Зокрема, йшлося про кримінальну справу щодо здійснення ним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, провадження закрите після визнання вини обвинуваченим), ч. 1 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, провадження закрите за нереабілітуючих обставин), ч. 1 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Повідомлялося також про нанесення Кватирком шкоди державі в особливо великих розмірах, підтверджену Держфінінспекцією, протиправну бездіяльність та порушення інформаційних прав громадян, встановлені численними рішеннями Волинського окружного адміністративного суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІНАГРОПОЛІТИКИ ПЕРЕВІРИТЬ ЗАКОННІСТЬ ПРИЗНАЧЕННЯ КВАТИРКА

Позиція обласної ради врахована не була, що в подальшому призвело до ряду нових скандалів та згубних тенденцій у лісовій галузі на Волині. Так, уже 28 листопада 2015 року Кватирко «засвітився» під час незаконного полювання на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Зубр» на території Звірівського лісництва у Ківерцівському районі, тобто у природно-заповідній зоні. Як свідчать поінформовані джерела, полювання було влаштоване нібито для трьох екс-міністрів з Києва (т. зв. «королівські полювання»). З цією метою в лісництві була виставлена охорона, аби нікого не пропускати на місце цих ганебних полювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головного лісівника Волині спіймали зі зброєю у заповідній зоні, – депутат

Покарання за свої дії Кватирко знову уникнув. А непокаране зло, як відомо, породжує ще більше зло. Як наслідок – ряд кримінальних проваджень, відкритих у 2016 році органами прокуратури Волині та Закарпаття проти посадових осіб ВОУЛГ на чолі з Олександром Кватирком. За інформацією слідчих органів, за сприяння Кватирка в області була організована група осіб, які займалися незаконним вивезенням деревини цінних порід до країн Євросоюзу. До схеми були залучені декілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників.

Отриманий повний пакет дозвільних документів на лісопродукцію надавав можливість безперешкодно вивозити її за кордон, у офшорні компанії, засновниками яких є наближені до керівників лісопідприємств особи. Під час санкціонованих обшуків складів майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено підготовлених до вивозу понад 500 кубометрів лісу цінних порід та фінансово-господарську документацію. Вартість деревини перевищує 3 мільйони гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Господарства Держлісгентства експортують за кордон ділову деревину під виглядом дров?

За цими фактами прокуратура Волинської області відкрила кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України, а Мукачівська прокуратура в Закарпатській області відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Через нетерпимість до критики та переслідування неугодних в управлінні лісового та мисливського господарства стали відбуватися масові звільнення неугодних керівників держлісгоспів (Цумань, Шацьк, Колки, Маневичі, Турійськ та ін.). Мали місце непоодинокі факти хамського, нелюдського ставлення до підлеглих, створення соціальної напруги в колективах ДЛГ, що виливаються у колективні акції протесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ ТА МІЛЬЙОННІ ЗБИТКИ - КАР’ЄРА КВАТИРКА ВІД ХУЛІГАНА ДО НАЧАЛЬНИКА

Зважаючи на такі тенденції, 2 лютого 2017 року питання щодо стану справ у лісовій галузі на Волині винесли на розгляд сесії обласної ради. На ній були озвучені нові шокуючі цифри і факти. За інформацією Державної екологічної інспекції в області, загальна сума шкоди, завданої лісовому господарству за порушення вимог природоохоронного законодавства, сягнула 14 мільйонів 431 тисячі гривень! Перевірками були встановлені факти зменшення вкритої лісом площі та відсутність контролю за її динамікою в більшості лісогосподарських підприємств.

Внаслідок проведення державними лісогосподарськими підприємствами незаконної заготівлі деревини на землях лісогосподарського призначення розмір заподіяної шкоди сягнув 8 мільйонів гривень. При цьому дозвільні документи на проведення цих рубок видавались ВОУЛГ та погоджувались управлінням охорони навколишнього природного середовища Волинської ОДА. Під виглядом суцільних санітарних рубок заготовлюється високосортна комерційно приваблива ділова деревина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податки від лісової сфери Волині зросли, оскільки лісів рубають удвічі більше, – депутат Волиньради

Проявились і проблеми фінансово-економічного характеру. За офіційною інформацією, станом на листопад 2016 року кредиторська заборгованість державних лісогосподарських підприємств за роботи, товари та послуги, платежі до бюджету та орзрахунки по заробітній платі сягнула більше 88 мільйонів гривень! Питання, як вивести підприємства із фінансової кризи, залишилося без відповіді. Хоча, як стверджують експерти, в таких випадках для лісокористувачів найпростішим є шлях збільшення об'ємів вирубки лісів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісова галузь Волині: «феномен» Кватирка-2

У результаті 2 лютого 2017 року сесія Волинської обласної ради прийняла рішення «Про діяльність Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства», яким було рекомендовано Міністру аграрної політики та продовольства, Державному агентству лісових ресурсів України розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка. Проте у Києві це рішення обласної ради проігнорували.

Не отримавши належних відповідей на своє рішення, обласна рада направила відповідні листи тодішнім Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману та Генеральному прокурору України Юрію Луценку. Реакція на них – теж виявилася рівною нулю. Кватирко й надалі залишився керувати лісовою галуззю на Волині, перетворивши цю сферу в постійний об’єкт скандалів, депутатських запитів і звернень, скарг громадськості та активістів, журналістських розслідувань і кримінальних проваджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина, тітушки та лісники: нічне життя в заказнику «Воротнів»

У довжелезному переліку скандальних дій та оборудок Олександра Кватирка окремо варто згадати про п’яний шабаш, який Олександр Кватирко разом зі своїми наближеними вирішив влаштувати 26 вересня 2018 року на території Молодіжного лісівничого центру в державному заказнику «Воротнів». Для охорони розваг начальства зняли кількадесят осіб зі своїх постів на територіях інших лісництв. Коли на місце події прибули журналісти та представники громадськості, будинок, у якому відпочивав Олександр Кватирко з іншими особами, оточили «тітушки та заблокували вхід до нього. Щоб не «засвітитися» на камери, начальника ВОУЛМГ евакуював із будинку загін «тітушок». Під час цього огидного дійства пролунало кілька пострілів і були пробиті колеса авто, на якому приїхали активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічні розваги, «тітушки» і стрілянина – новий «бєспрєдєл» у відомстві Кватирка

«Події, які відбулися ввечері 26 вересня у державному заказнику «Воротнів», засвідчили подальшу деградацію керівництва управління лісового та мисливського господарства. Користуючись повною безкарністю та бездіяльністю державних і правоохоронних органів та круговою порукою, Олександр Кватирко взяв курс на розбудову власного «лісового Межигір’я» на державній території заказника. Він не лише засвоїв, а й творчо розвинув механізми використання «тітушок», лісової охорони і користування майном держави як своїм власним.

«Лісова галузь Волині перетворилася у замкнене феодальне господарство з власною охороною та загонами «тітушок», готових на будь-які злочинні дії, в тому числі на стрілянину, за вказівкою начальства. Ці ганебні процеси не могли б отримати розвиток, якби не покровительство і повне ігнорування з боку Кабміну і Державного лісового агентства», – так відреагували на ці події у заяві фракції ВО «Свобода» в обласній раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заява фракції ВО «Свобода» у Волинській обласній раді щодо шабашу в Ботанічному заказнику загальнодержавного значення «Воротнів»

Найцікавіше, що кримінальні справи, відкриті в результаті цієї нічної стрілянини з метою залякування громадських активістів та журналістів, з часом правоохоронцями були «успішно закриті». І відкриті лише з приходом нового керівника прокуратури області – після чергових депутатських запитів, озвучених під час чергових сесійних засідань обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідами наших публікацій: прокуратура поновила справу щодо залякування журналістів у заказнику «Воротнів»

«На мою думку, на Волині діє «лісова мафія», яка прикривається окремими керівниками правоохоронних і фіскальних органів», – таку думку, у свою чергу, висловив на сесії депутат Анатолій Грицюк, вимагаючи підтвердити або спростувати законність будівництва на території природо-заповідного фонду «Воротнівська дача» численних будівель: саун, гаражів, будинків для VIP-персон…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині функціонує лісова мафія

Лише наведеної в цій публікації частини фактів та відкритих прокуратурою кримінальних проваджень розумній людині вистачить, аби зрозуміти, що за таких умов Олександр Кватирко не може залишатися на посаді. Бо де Кватирко – там скандали й кримінали. Де Кватирко – там підрив іміджу, авторитету та довіри до влади. Де Кватирко – там неминучий політичний крах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісова мафія» на Волині: «дерибан» голови ОДА за лічені дні до відставки (ФОТО, ДОКУМЕНТ)

«Важливе питання – повернення довіри людей до лісівників», – наголосив на вже згаданій галузевій нараді 14 січня новий очільник Держлісагентства України Андрій Заблоцький.

От якраз з довірою людей у Олександра Кватирка – особливо проблемно. Хто не захотів працювати у Кватирка «за правилами схеми» – тих або вижили, або вони давно вже пішли самі. Авторитетні люди, які справді мали довіру простих волинян, – з Кватирком не змогли вжитися. А з їх відходом пішла й довіра та довір’я, а це – те, що завойовується роками й поколіннями…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліс для вибраних: як на Волині голови ОДА роздають державні ліси під приватні забаганки

Повертаючись до обіцяних урядом перевірок лісової галузі на Волині, можна сміливо констатувати: не помітити тих безчинств, які кояться в лісовій галузі на Волині, може лише той, хто не захоче помітити. А Кватирку цього дуже хотілось би. Тільки як за існуючих реалій це забезпечити? Ось тут у Кватирка – серйозна «дилема». Ніби й понастворював рекреаційних пунктів, де перевіряючих можна було би добряче напоїти та розважити (лише згаданий Молодіжний лісівничий центр у заказнику «Воротнів» з натопленою банькою чого вартий!). І в багажник з собою традиційно покласти «гостям» знайдеться чого (існуючі в галузі схеми чітко передбачають такі «штатно-нештатні» ситуації)… Але з іншої сторони: хто прогарантує, що все мине гладко? До кого тепер проситися в союзники? Хто би «прикрив» усі його багаторічні далеко не безгрішні оборудки?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За фактами незаконної порубки дерев у Шацькому національному парку завели кримінал (ДОКУМЕНТ)

Розраховувати на покровительство уже екс-очільника Держагентства лісових ресурсів Володимира Бондара, депутата Волинської облради від Блоку Петра Порошенка і друга екс-генпрокурора Юрія Луценка, – тепер не доводиться. Від впливів на процеси в урядових і правоохоронних структурах їх уже усунули. Звісно, він пробує «втертися в довіру» до нового «губернатора» Волині Юрія Погуляйка. Але тут постає риторичне питання: а чи потрібно Погуляйкові вимазуватися в те лайно, в якому погруз Кватирко, перебираючи на себе значну долю відповідальності за той одіозно-кримінальний багаж, який тягнеться за Кватирком?

Новий прокурор – теж малоймовірно: он як ревно взявся за задавнені «бородаті» кримінальні провадження, які такими титанічними зусиллями при попередньому прокурору тишком-нишком вдалося позакривати. А обласна рада…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Воротнівські дачі» поблизу Луцька – знову «під криміналом»

О, ця клята Волинська обласна рада! Що не сесія, то такого не буває, щоб його, Кватирка, та всього того, що твориться в лісовому господарстві на Волині, – бодай раз-другий не згадали словесним копняком… Добре, хоч найближчим часом сесію не скликають, бо точно знову не обділять увагою. Це ж та сама рада, яка вже двічі висловлювала йому недовіру та скеровувала відповідні листи в Камбін… Тоді все якось зійшло з рук, – дякувати Володимиру Нальковичу з Юрієм Віталійовичем, – що «прикрили»… Хто ж «прикриє» тепер?

Підсумовуючи сказане, можна зробити висновок: якщо урядова перевірка матиме за мету справді навести порядок у лісовій галузі на Волині, то зрозуміло, що Кватирко на цій посаді за жодних обставин не може залишитися. Якщо ж така перевірка – лише чергова бутафорія та окозамилювання для столичних чинів, то й довіра до покровителів Кватирка на Волині швидко й катастрофічно падатиме аж до його корупційно-кримінального рівня…

P.S. А, може, правду кажуть ті, хто радить Кватирку чимшвидше самому «валити» з посади, поки не «накрили»? Але ж крісло головного лісівника краю – таке комфортно-солоденьке, так шкода його покидати. А раптом знову якось можна буде домовитись і «порішати»? Ох, же ця дилема… Як же вгадати?

Юрко ДУБОВИК, спеціально для «ВолиньUA»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісова галузь Волині: «феномен» Кватирка-3

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити