image
 |  14 12 Січня 2019 | 16:44

У Луцьку двірники ЖКГ отримують зарплату близько 2 тисяч гривень

Більшість працівників Луцьких ЖКГ отримують зарплату нижчу від мінімальної. У листопаді 2018 року двірники отримували 2209 гривень у місяць.

Всі мешканці багатоповерхових будинків воліють в будинку мати акуратні і чисті сходові майданчики, під’їзди, а також прибрані подвір’я своїх прибудинкових територій. Для дотримання чистоти створені спеціальні служби ЖКГ. Однак чому такий низький рівень та якість роботи працівників комунальної сфери? Можливо питання криється в тому, що за дуже мізерні зарплати люди лишаються мало вмотивованими, тому й якість надання послуг бажала б кращого.  

Нагадаємо, що згідно ст. 8 проекту Закону про держбюджет на 2019 рік мінімальна зарплата становитиме 4173 гривень. Тоді, як мінімальна заробітна плата в 2018 році в місячному розмірі становила 3723 гривні. Отже у 2019 році мінімальна зарплата підвищиться на 450 гривень. Принаймі так обіцяють в уряді Гройсмана.

Однак, у Луцькому ЖКГ №3 зарплати більшості працівників є значно нижчими від встановленого урядом прожиткового мінімуму, це звісно окрім адміністрації комунального господарства та його керівника Руслана Юлдашева.

Відповідно до відповіді на звернення про оплату праці та штатний розпис працівників ЖКГ №3, в період з 01.06.2018р. по 01.12.2018 загальна сума виплати заробітної праці становив 4 107 809 гривень, а в штаті працює близько 120 людей.

Техніка на території ЖКП №3, якою навряди чи можна хизуватися 

Руслан Юлдашев очолив ЖКП № 3 у 2013 році. За п’ять років одним із головних досягнень називає погашення боргів: 2,3 мільйона гривень податків, за тепло, за електроенергію, певно для того Юлдашеву знадобилось тримати в управлінні 5 бухгалтерів. Нажаль більш із досягнень у керівника ЖКГ №3 - немає.

В апараті управління працює 15 людей, посадові оклади, яких становлять від 3332 гривень і до 5735  гривень. Серед ряду провідних інженерів присутні 5 бухгалтерів. Складається враження, що ЖКГ це бізнес центр, а не комунальне господарство, раз їм знадобилось аж 5 бухгалтерів.

Сам же директор ЖКГ №3 приховав інформацію про свою зарплату, натомість повідомив, що працює за контрактом. Але певно керівник комунального підприємства забув про те, що він підзвітний громаді, а тому мав би надати інформацію на звернення.

Можливо пан Юлдашев хоче тримати в секреті розмір своєї оплати праці? Бо це й не дивно, адже у 2017 році Руслан Юлдашев найбільше заробив серед очільників луцьких житлово-комунальних підприємств. Таким чином, працюючи в ЖКП №3 отримав у 2017 році 307,6 тисяч гривень, що приблизно у місяць становить 25 633 гривень, що на фоні зарплат працівників його штату значно вирізняється.

Читайте також: Мутні тендери: як департамент ЖКГ «пиляє» бюджет Луцька?

Щодо штатного розпису самих робочих ЖКГ №3, а це слюсарі-сантехніки, мулярі, бляхарі, столярі, теслярі та інші, то ситуація там плачевна, адже зарплата там коливається від найменшої 2578 до 3402 гривні у місяць:

- Слюсарів-сантехніків у кількості 33 працівників в середньому зарплата становить 3011 гривень;

- Муляр (каменяр) 5 осіб 1V розряду з окладом 2982 грн;

- Водій вантажних транспортних засобів отримують від 2578 - 3114 гривень у місця.

Найменше в ЖКГ № 3 отримують прибиральники службових приміщень, двірники та вантажники, їх заробітна плата, у зазначений нами у зверненні періаод, становила 2209 гривень, що значно менше прожиткового мінімуму, що на той час становив 3721 гривень.

Читайте також: Нацбанк розповів, що буде з трудовою міграцією

Й така ситуація відбувається у всіх ЖКГ Луцька і дивно, що замість проведення реформ у цій сфері, директор департаменту Юрій Крась зацікавлений чомусь більше в проведенні тендерів, в піарі на ремонті вулиць, дворів та доріг.

Тому питання ефективного та якісного прибирання вулиць міста, чи будинків залишає бажати кращого, але чи готові люди працювати за близько 2 тисячі гривень у місяць? І нехай у 2019 році популістична влада Гройсмана та Порошенка обіцяє мінімальні зарплати на фоні 4173 гривень, ця сума лишатиметься поки що недосяжною мрією для більшості рядових працівників луцьких ЖКГ. Звісно, окрім директорів ЖКГ, які намагаються приховувати свої доходи від громадськості та своїх підлеглих. Бо ж їх доходи в разів десять більші ніж рядових працівників комунального господарства.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити