image
 |  5 3 Лютого 2021 | 12:05

У Погуляйка блокують реєстрацію української церкви в селі, де вигнали попа за те, що привітав Путіна

Сьогодні, 3 лютого, до Волинської ОДА прибула чисельна делегація представників української парафії багатостраждального села Галинівка Оваднівської громади, яка вигнала зі свого храму московського попа, що привітав Путіна з днем народження. Проте до Погуляйка їх не пустили.

Разом зі священиками та адвокатом представники громади села Галинівка заполонили фойє Волинського «Білого дому». Вони вимагають зустрічі з головою ОДА Юрійєм Погуляйком, аби запитати його, чому не виконується його розпорядження про перереєстрацію статутних документів храму, а відповідне рішення досі не внесене в єдиний державний реєстр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Волині: громада прогнала священика, який привітав Путіна та перейшла до ПЦУ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський священик, який привітав Путіна, по-хамськи намагався вигнати парафіян з церкви

«Після того прикрого інциденту зі своїм священиком громада зібрала збори і прийняла рішення перейти в лоно ПЦУ. Попри тиск «крутих» батюшок, які продовжують залякують людей, вони таки подали в ОДА документи на перереєстрацію статуту. У Волинській ОДА ретельно вивчали документи, вносили зауваження і правки в статут. Зрештою, 14 січня було підписане розпорядження голови Волинської ОДА про реєстрацію відповідних змін у статуті. Зобов’язавши державного реєстратора, як і належить за законом, зареєструвати відповідні зміни у державному реєстрі.

Однак із 14 січня по сьогоднішній день це питання хтось гальмує, статут у новій редакції не реєструється. Люди втомилися терпіти і прийшли прийшли у Волинську ОДА, аби запитати в самого голови ОДА Юрія Погуляйка, чому не виконується розпорядження. Але селом поповзли чутки, що в ОДА вже шукають шляхи, як скасувати це розпорядження. Хоча зробити це може тільки суд, або ж Президент. Необхідні внески представники громади проплатили, залишилося лише подати на реєстрацію. Справи на півгодини-годину, але вже пішов третій тиждень, а заявки не подано», – прокоментував ситуацію адвокат Микола Сорокопуд, який представляє інтереси цієї громади.

Зі слів настоятеля Свято-Покровського храму села Овадне та Галинівки, благочинного Оваднівської округи Сергія Місана, люди обурюються, що в селі є храм, а їм доводиться молитися під його стінами. От і шукають правди у високих чиновницьких кабінетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віряни на Волині, які пішли від скандального московського попа, пів року моляться на вулиці (ВІДЕО)

«Ось уже практично півроку, ще з 4 серпня, як люди моляться під храмом. Кожну неділю, кожен святковий день, попри негоду та морози. І старші люди, і жінки, і діти. З 12-ї години приходять – і моляться. Мороз їх не страшить, їх обурює, чому їм досі не дають молитися в їхньому храмі?», – додає благочинний Оваднівської округи Сергій Місан.

До представників громади вже традиційно вийшов не голова ОДА, а його заступник Анатолій Костик. Він повідомив, що голова у службових справах відсутній у приміщенні, а реєстратор перебуває у суді, хоча в найближчі години обіцяв з’явитися.

Почувши це, представники громади вирішили залишатися в стінах ОДА і чекати, доки вони з`явиться. Вони хочуть почути пояснення і голови ОДА Погуляйка, і державного реєстратора.

«Нехай пояснять, може, в них чорнило кінчилось, чи інтернет, що так довго не реєструють статут у новій редакції. Або хай розкажуть, чиє замовлення чи вказівки виконують?» – кажуть люди.

Вони в один голос стверджують, що підуть з Волинської ОДА лише з конкретним результатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бездарність і некомпетентність Зеленського розвалює систему національної безпеки, – Анатолій Вітів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити