image
 |  4 8 Листопада 2019 | 15:25

«Земельний» візит ЗЕ-команди на Волинь закінчився провально

«Ведучий закривав рота всім, неугодним говорити не давали, нас не почули – і втекли до Рівного», – з такими словами виходили волинські фермери із сесійної дали Волиньради після спілкування зі «слугами народу», що приїхали на Волинь агітувати за продаж української землі.

Візит на Волинь міністерських чиновників із ЗЕ-команди з дражливого питання готувався у напівутаємниченій атмосфері, про точний час зустрічі зі «слугами народу» знали «тільки ті, кому потрібно було знати». Тому частина фермерів прибула до приміщення Волинської обласної ради 8 листопада ще до 9-ї години ранку…

Вже о 10-й годині у найбільшій публічній залі Волинського краю – яблуку ніде впасти. Позираючи на контингент присутніх, ведучий – директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко відстрочував її початок, запевняючи, що міністерські посадовці – вже у фойє, але ще дають коментарі журналістам.

Зрештою, ще за хвилин 20 захід розпочали. У президії – столичні «візитери» Тарас Висоцький (заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики), Роман Лещенко (уповноважений президента з питань землі) та Сергій Біленко (профільний експерт). У президії також – представники місцевої влади, у т.ч. голова обласної ради Ірина Вахович і заступник голови Волинської ОДА Валентин Цьось.

Наперед забігаючи, додамо, що слова для виступів їм, місцевим владцям, не надали. Навіть вітального. Хоча, так видається, вони не дуже того й хотіли…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волинь прибув «десант слуг народу» із Києва агітувати за продаж землі (ФОТО)

Протягом години столичні гості пропонували присутнім «цукерку в гарній обгортці», коментуючи слайд-презентацію про те, яке ж то буде благо, коли кожен зможе вільно торгувати землею: захотів – продав, захотів – купив… Спершу зал на те реагував на диво мирно, хоча декілька разів поміж рядами й прокочувалися глузливі смішки.

Трохи остудив оптимістичний запал «слуг народу» з Києва фермер із Володимира-Волинського Микола Боровик, котрий заявив, що ніякий селянин після такої «реформи» нічого вже купити не зможе, бо ринок землі від Зеленського вигідний лише великим агроходингам та іноземному капіталу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок землі від Зеленського вигідний лише агрохолдингам, – волинський фермер

Дошкульним виявився виступ першого заступника голови Волинської обласної ради Юрія Поліщука (Фракція ВО «Свобода»), який чітко наголосив, що така «реформа» – не для українського селянина.

«Від того рейтинг Зеленського падає і буде падати», – заявив свободівець, від чого в декого з президії пересмикнулися обличчя. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запропонована «слугами народу» земельна реформа - однозначно не для селянина, - Юрій Поліщук

Надалі ж почалося те, що «неугодним» просто почали не надавати слова і закривати рота. Показовим виявився виступ відомого на Волині фермера та морального авторитета, члена Української Гельсінської спілки Дмитра Себія. Виступ, який він розпочав у звичній для себе емоційній манері, з цитуваннями українських класиків, йому так і не дали довершити. Пан Дмитро опісля силкувався ще раз «виловити» мікрофон, аби достукатися до «землепродавців», проте безуспішно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держгеокадастрі Волині панує корупція, - волинський нардеп

Юрію Горбенку ще вистачило глузду не перебивати виступу народного депутата України Ірини Констанкевич. Проте надалі «рівень поваги» ведучого заходу до бажаючих сказати своє слово просто зашкалював. У бажанні догодити «землепродавцям» від Зеленського Горбенко очевидно «перегнув палку». Адже позбавив слова не лише відомих фермерів, а й поважних керівників агрофірм, навіть деяким депутатам обласної ради, які були господарями сесійної зали, слова не надав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські селяни нарікають на корумповану Академію аграрних наук

Зрештою, у них ще буде нагода йому «віддячити». Якщо, звичайно, на цій посаді його залишать. Бо таке враження, що після цього провального «обговорення» колишній «слуга Порошенка» може й «не вписатися» в ЗЕ-команду…

Намагаючись опонувати волинським фермерам, у якийсь момент заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький навіть зірвався на крик. На що фермери жорстко поставили його на місце, сказавши, щоб перестав закривати людям рота...

Натомість ще більш заповзято це став робити Юрій Горбенко. Пристрасті в сесійній залі лише наростали. Проте слова фермерів та АТОвців про те, що такими своїми діями «слуги народу» можуть спричинити масові акції протесту, аж до пікетів та перекриття доріг, представники з Києва, схоже, так всерйоз і не не сприйняли...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від «слуги народу» Стернійчука на Волині вимагають визначитися з позицією щодо продажу землі

Як останній "аргумент" не надавати слова, Юрій Горбенко почав спихати все на брак часу, мовляв, столичних гостей уже чекають в Рівному, де в них запланована аналогічна «зустріч з народом». Це викликало ще більше обурення в присутніх, яких, зрештою, «слуги народу» так і не почули. Тому твердження Зе-команди, що всі висловлені в ході обговорення пропозиції ними будуть почуті та максимально враховані, так і залишилося порожнім звуком…

«Горбенко закрив рота всім, кого не хотів чути, не дав слова нікому, хто міг щось путнє сказати. Посиділи, поговорили – і втекли до Рівного», – саме такі слова фермерів довелося почути на виході з приміщення сесійної зали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада підтримала звернення щодо заборони продажу землі сільгосппризначення

«Таке враження, що столичні візитери живуть у якійсь паралельній реальності. Вони діють, як необільшовики. Чують лише себе. Не розуміють, що затьмарюють себе ганьбою, яку нащадки їм не пробачать. Про яку продажу землі може йти мова, коли в нас сьогодні – окуповані території, коли за цю землю проливається кров?! Схоже, що їм наплювати на наше сесійне рішення проти продажу землі, яке внесла на розгляд сесії фракція ВО "Свобода", але зрештою підтримали представники всіх без винятку фракції в облраді.

Ці «землепродавці» зовсім не орієнтуються в місцевих реаліях. Волинська обласна рада ще у 2017 році проголосила 8 листопада на території області Днем пам`яті українських жертв окупаційних режимів. Тих сотень тисяч українців, яких більшовики зігнали з їхньої землі і відправили в безкрайні простори СССР. Їхню пам'ять «слуги народу» і їх прислужники цього дня навіть не вшанували хвилиною мовчання. Видно, з усього українського необільшовиків із команди Зеленського цікавить лише земля, на якій можна нажитися. Тепер її знову в українців хочуть відібрати», – прокоментував побачене депутат Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земля горітиме у вас під ногами!»: Тягнибок попередив нардепів через ринок землі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити