image
 |  2 23 Лютого 2018 | 09:33

У Любліні встановлять пам’ятник «пароху Майданека» - о. Омеляну Ковчу

Омелян Ковч - український греко-католицький священик, блаженний, який у роки війни рятував євреїв і загинув у концтаборі Майданек
Про це 23 лютого 2018 року повідомляє сайт «Polskie Radio».
У Любліні встановлять пам’ятник українському греко-католицькому священику-місіонеру, капелану Української Галицької Армії, громадському діячу, Праведнику України, блаженному священномученику Омеляну Ковчу, який загинув у нацистському концентраційному таборі Майданек.
Міська рада Любліна у четвер, 22 лютого, одноголосно прийняла резолюцію про згоду на будівництво пам’ятника, що буде встановлений з ініціативи люблінського Фонду духовної культури прикордоння. В обґрунтуванні до рішення міських депутатів наголошено, що о. Ковч – це символ примирення та згоди між людьми.
Його відкритість до кожної людини, незважаючи на національність та віру, мала особливе значення у важкі роки війни. Під час перебування у німецькому нацистському концентраційному таборі Майданек Омелян Ковч зберіг дух жертви, протягом всього перебування там він продовжував свою священицьку діяльність, а за свою незламну позицію отримав прізвисько «парох Майданека», - говориться в обґрунтуванні до рішення.
Пам’ятник йому - це «вшанування постаті, котра своєю позицією вселяла віру у людину та залишалася вірною євангельським цінностям та основами моралі в екстремальних умовах концтабору», - наголошено в обґрунтуванні до резолюції.

Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк, дякуючи люблінським депутатам за підтримку будівництва пам’ятника, наголосив, що о. Ковч «об’єднував усі народи, і поляків, і євреїв, і українців».
Я хотів би, аби таких людей було якомога більше серед нас, котрі би об’єднували би усіх нас, у Європі та у світі, - сказав Павлюк.
Пам’ятник встановлять поблизу входу до Меморіального комплексу-музею «Майданек». Автором концепції є київський скульптор Олександр Дяченко. Гранітна постать заввишки 2,5 м намагається підняти тягар, кам’яну брилу. Пам’ятник має показати символічне змагання з трагедією, зі стражданням, ознакою яких є Майданек. Він покаже теж людину, в універсальному значенні, яка намагається підняти тягар понад її сили, - сказав президент Фонду духовної культури прикордоння отець Стефан Батрух.
На пам’ятнику буде вигравіруваний – польською, українською мовою та на івриті – фрагмент листа, який о. Ковч написав з Майданека до своєї сім’ї. У ньому він попросив не робити жодних зусиль для його звільнення, - повідомив о. Батрух.
Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик серед них. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я відправляю богослужіння, усі моляться. (…) Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм перейти цей малий міст до вічності, - буде говоритися у написі на пам’ятнику.

Вартість монумента складе приблизно 1 млн злотих, кошти збирають під час громадського збору коштів. Монумент встановлять наприкінці цього, або на початку наступного року. У 2019 році припадають 75 роковини від дня смерті о. Ковча.
Отець Омелян Ковч понад 20 років був парохом у Перемишлянах неподалік Львова. Під час Другої світової війни він рятував євреїв, відвідував їх у гетто, а своїм парафіянам забороняв брати участь в антиєврейських погромах. У 1942 році його арештувало гестапо, а в 1943 році українського священика привезли до концтабору Майданек. У таємних листах він просив свою родину, аби вона не намагалася звільнити його, він відчував, що потрібний у концтаборі, де був пастирським служителем серед ув’язнених. Український священик помер 25 березня 1944 року. У 2001 році Папа Іван Павло ІІ проголосив його блаженним мучеником у Львові під час подорожі в Україну.
Довідково. У Любліні є кільцеве перехрестя блаженного отця Омеляна Ковча на перетині вулиць Армії Крайової та Івана Павла ІІ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити