image
 |  4 5 Травня 2018 | 13:36

У Цумані «дубові молодики» втратили позашляховик, їм «світить» втрата свободи (ФОТО)

Місцеві жителі розповідають, що саме ці люди ініціювали нещодавнє перекриття дороги у Цумані, аргументуючи тим, що шляхи руйнують лісовози. Очевидно, таким чином намагаючись помститися лісівникам за свої постійні «збитки».
Про це 05 травня 2018 року «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.
У Цумані знову відбулася крадіжка дубів у межах природо-заповідного фонду. І знову – робота досвідчених «дубових молодиків».
Самовільну рубку дуба виявили вчора пізно ввечері працівники групи оперативного реагування у Мощаницькому лісництві ДП «Цуманське ЛГ».
«Дубові молодики» працювали за вже налагодженою схемою: зрізали дерево – це дуб із діаметром пенька близько 60 см, навантажили у позашляховик з іноземною реєстрацією. Але на виїзді з ділянки, де й сталася крадіжка, натрапили на лісову охорону. Перша думка і відповідно спроба втекти з машиною та добутою деревиною не мала успіху. Тож хлопці накивали п’ятами, лишивши машину з деревиною лісовій охороні.
Про цей факт працівники Державної лісової охорони повідомила поліцію. Але на цьому справа не завершилася. Коли правоохоронці проводили на місці слідчі дії, прийшов молодий чоловік – житель смт Цумань – і повідомив, що це він вчинив самовільну рубку. При цьому наголошував, що працював у лісі сам. Хоча очевидно, що виконати таку роботу одноосібно просто неможливо.
За фактом тривають слідчі дії. Авто з деревиною вилучено і доставлено на штрафмайданчик Ківерцівського РВ НП.
Зважаючи на те, що дерево самовільно зрізане у межах природо-заповідного фонду, відповідальність за скоєне передбачена не лише адміністративна, а й кримінальна.
Що особливо цікаво. Ці «дубові молодики» вже не раз потрапляли у поле зору лісової охорони, а відповідно – і поліції.
Факти, про які ми інформували раніше, а це – затримання у селі Карпилівка Ківерцівського р-ну,  самовільні рубки дубів у Тростянецькому лісництві ДП «Ківерцівське ЛГ» , Цуманському лісництві ДП «Цуманське ЛГ» та багато інших – вказують на причетність до крадіжок групи осіб. Очевидно, що чоловіки вже традиційно так «заробляють». І відбуваються крадіжки або в лісах Цуманського, або Ківерцівського лісгоспів.
Такі дії – чітка ознака роботи організованої злочинної групи. Про цю проблему з боку лісівників вже зазначалося неодноразово. На жаль, самостійно побороти її лісовій охороні не вдасться. Щоб викорінити «злочинну звичку», мають бути чіткі консолідовані дії та позиція лісівників, правоохоронних органів та самої громади. Адже такі крадіжки – це ще й втрати місцевих бюджетів.

Тож звертаємося до громадян: не будьте байдужими. Якщо ви помітили підозрілі дії у лісі, повідомляйте про це у місцеві лісгоспи. Або телефонуйте на цілодобову телефонну лінію Волинського ОУЛМГ – (0332) 72 00 54.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити