image
 |  2 15 Листопада 2018 | 09:33

Осінній призов: на Волині добровільно до військкоматів приходять одиниці

З 1 жовтня розпочався осінній призов. Він триватиме до грудня – на місяць довше, ніж планували спочатку. Попри те, що строковиків не залучають до Операції об’єднаних сил на Донбасі, добровільно до військкоматів все ще приходять одиниці.
Цьогоріч повістки приходять чоловікам з 18 до 27 років, але на службу відправлятимуть з 20. З Волинської області до військкоматів мають з’явитися 15725 чоловік.
У Волинському обласному комісаріаті вже підрахували, що неявка призовників на засідання районних та міських призовних комісій складає 7562 або ж 48%. Краще заходи призову організовані та проводяться в Рожищенському та Турійському районах. Гірша ситуація у Ратнівському районі та місті Нововолинськ.
- Лише одиниці громадян призовного віку самостійно прибули до військових комісаріатів для виконання свого військового обов’язку, - кажуть у Волинському обласному комісаріаті.
З них на службу мали би відібрати найкращих  – 570 чоловік. У Збройних Сил України – 308 чоловік, у Нацгвардію – 182, Державну прикордонну службу – 60, Державну спеціальну службу транспорту – 20 осіб.
Штрафи не лякають
На тих, хто не прийшов у військкомат під час призову, накладають штраф. За перший раз накладають штраф від 85 до 119 грн. Якщо протягом року призов ігнорують повторно – від 170 до 255 грн. Не прийшов на відправку – кримінал, обмеження волі на строк до трьох років.
- Як бачите, сума визначеного штрафу, на сьогоднішній день, не є значною. Тому деякі призовники, в кращому випадку, прибувають до військових комісаріатів після завершення призову та сплачують передбачену законодавством суму штрафу, а інші - просто переховуються.
До речі, військовослужбовці за призовом перебувають на повному державному забезпеченні. Їх не звільняють з роботи, їм виплачується щомісячна зарплата. Військова служба зараховується до трудового стажу.
Спочатку навчання, а тоді служба
Усі призовники спочатку поїдуть у навчальні центри приблизно на чотири місяці. Після першого місяця складуть військову присягу. Більшість волинян, які призиваються до Збройних Сил України, будуть направлені спочатку до навчальних центрів в кількості 298 чол. (с. Старичі Львівської області, смт. Десна Чернігівської області, м. Васильків Київської області та м. Полтава).
Якщо бути точним, то 158 призовників проходитимуть підготовку за визначеними військово-обліковими спеціальностями в 184 Навчальному центрі (с. Старичі), 76 призовників в 169 Навчальному центрі (смт. Десна),  21 чол. в 38 НЦ (м. Васильків), 21 призовник в 179 НЦ (м. Полтава).
Призовники призвані до військових частин Національної Гвардії України будуть проходити строкову військову службу в містах Київ, Львів, Харків, Одеса, Вінниця, Дніпро, Запоріжжя та Луцьк.
Призовники призвані до військових частин Державної прикордонної служби будуть проходити строкову військову службу в містах Черкаси та Львів.
У військових частинах хлопці служать 18 місяців або 12 – для тих, хто має закінчену вищу освіту.
Згідно з указом Президента України № 744 від 24 вересня 2014 року, призовників не залучають до Операції об’єднаних сил на Донбасі.
Менше половини призовників визнані придатними до служби
Перед тим, як призовника відправити служити він має пройти військово-лікарську комісію аби визначити чи придатний він до військової служби за станом здоров'я. Загалом за станом здоров'я обласною ВЛК рішення вже прийняте щодо 82,9%.  З них: 44,2% - визнані придатними до військової служби без обмежень за станом здоров'я, а 38,8% - обмежено придатні до військової служби.
- Ці показники свідчать про те, що 38,8% юнаків нашої області, які визнані придатними до військової служби мали відхилення за станом здоров'я, потребували оздоровлення та диспансерного нагляду. За результатом медичних оглядів випливає збільшення серед призовників питомої ваги захворювань кістково-м’язевої та сполучної тканини, захворювань системи органів травлення,  хвороб системи кровообігу, нервової системи та хвороб ока.
Стосовно призовників у яких виявлені гострі  захворювання, загострення хронічних хвороб військово-лікарськими комісіями приймаються рішення, щодо їх скерування на додаткове медичне обстеження, як в районні (міські) так і в обласні лікувальні заклади.
Основне завдання роботи ВЛК всіх рівнів не допустити хворих юнаків до лав Збройних сил України та дострокового повернення за станом здоров'я військовослужбовців захворювання у яких не пов'язані з проходженням військової служби, - розповідають у військоматі.
Хто має право на відсточку?
Згідно ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.
Чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, дитину чи дружину з інвалідністю, студенти на денних відділеннях, єдині годувальники сім’ї можуть отримати відстрочку. Також це стосується педагогів, лікарів, священиків, поліцейських, науковців, міських чи сільських голів, резервістів.
Документи про відстрочку потрібно надавати призовним комісіям щороку до 1 жовтня. Ті, хто не підпадає під ці категорії, підлягають призову. Хоча й багато хто ухиляється, є й готові виконати свій громадянський обов’язок.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити