image
 |  4 22 Лютого 2019 | 08:14

На Волині запрацювала нова регіональна комісія з реабілітації

На Волині розпочала діяльність регіональна комісія з реабілітації, яка діятиме відповідно до вимог нового закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Її організаційне засідання відбулось 21 лютого 2019 року.

Згідно з вимогами нового закону, Волинська регіональна комісія з реабілітації утворена відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Савченка від 15 лютого 2019 року № 77. Також визначено її персональний склад. Відповідно до положення про Волинську регіональну комісію з реабілітації, вона здійснюватиме попередній розгляд обставин, пов’язаних із вчиненням репресій проти конкретної особи, та подаватиме Національній комісії з реабілітації обґрунтовані пропозиції щодо можливості визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій.

Про це розповіла під час організаційного засідання комісії начальник управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА Ольга Чубара.

Своєю чергою, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що аналогічна комісія, яка в попередні роки діяла при Волинській обласній раді і яку він очолював, після прийняття нового закону припинила свою діяльність. За новим законом, очолювати комісію не можуть посадові особи державної служби чи місцевого самоврядування, тож комісія має обрати нового голову з числа представників громадських інституцій. Проте він, як попередній голова комісії, при потребі готовий надавати будь-яку інформацію, поради чи консультації, аби зберегти наступність і послідовність у роботі новоствореної комісії.

Новим головою присутні члени комісії обрали представника ГО «Всеукраїнський молодіжний рух «Національний альянс» Олександра Гуча, заступником – головного спеціаліста з регіональних питань у Волинській області Українського інституту Національної пам’яті Ларису Бондарук, секретарем – начальника відділу з питань релігій та національностей управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА Ольгу Купровську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волинської спілки політв'язнів і репресованих – новий голова

Зважаючи на те, що Олександр Гуч перебував на заходах із вшанування пам‘яті загиблих Героїв Майдану в Києві і не зміг бути присутній на першому засіданні комісії, слово взяла Леся Бондарук. За її словами, Волинська регіональна комісія з реабілітації є фактично першою в Україні, яка створена та вже розпочала свою діяльність. Відтак, інші регіони будуть рівнятися та переймати позитивний досвід. Тож відповідальність величезна. 

Заступник голови комісії також зазначила, що вже є чимало звернень до ОДА не лише від репресованих, а й від членів їх родин. Адже розширено рамки Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Саме тому вона готова півдня щотижня надавати відповідні роз’яснення та консультації усім зацікавленим. 

– Процес надання статусу жертв репресій є досить довготривалим. Ми лише перша ланка процесу, адже остаточне рішення приймає Національна комісія в Києві. Через це виникатиме багато питань, на які я готова відповідати, – зазначила Леся Бондарук.

Насамкінець домовилися про проведенняі нпершого робочого засідання регіональної комісії, яке планується вже наступного тижня. Окрім того, в планах – організувати прес-конференцію, аби пояснити усі тонкощі процедури визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має заплатити Україні за десятиліття окупації, – Руслан Кошулинський

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити