image
 |  22 6 Липня 2022 | 14:08

Томашевська перетворює Іваничі у заповідник "совка" на Волині

Поки Україна веде боротьбу з російськими загарбниками, в Іваничах голова громади Лідія Томашевська піклується про збереження та увіковічнення символів російської окупації. Іваничі на Волині стали заповідником колоніального минулого. Населеним пунктом, де місцева влада чинить послідовний опір дерусифікації та захищає совєтські монументи в публічному просторі.

Бажання Лідії Томашевської зберегти у центрі селища совєтський танк Т-34 та задокументувати "вічний вогонь" не є ексцесом виконавця. Це - лише один з проявів її особливої емпатії до радянщини. З часу повномасштабної російської агресії Іваничі не раз ставали центром скандалу. Чого варта історія про зафарбування малюнка з російським кораблем дирекцією Іваничівського ліцею. Або заборона проведення благодійного ярмарку на Трійцю, у рамках якого небайдужі активісти хотіли зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України. Важко повірити, що такі речі можливі на Волині - колисці УПА.

Можливо, Лідії Томашевській не дозволяють попрощатися з російським окупаційним минулим деякі сторінки біографії. А можливо, роки вірного служіння Партії регіонів у якості члена прорегіональної більшості Волинської обласної ради та голови Іваничівської РДА мали незворотній вплив на її підсвідомість. Можна не бути членом Партії регіонів, але служба на цю партію чітко вказує на світоглядні пріоритети.

Іваничі під проводом Лідії Томашевської застрягли в минулому. З занедбаними розбитими вулицями, обдертими фасадами будівель, похилими огорожами, відсутністю роботи та перспектив для молоді. Зате з совєтским танком і меморіалом "асвабадітелям" в центрі. Картина маслом.

Збережений совєтський танк у центрі Іванич - це символ відданості "рускому міру" та російсько-совєтській версії минулого. А спроби узаконити його під вигаданими приводами - це плювок в обличчя усім українцям, які ведуть боротьбу з московською гідрою. Факт лишається фактом: Іваничі, завдячуючи Лідії Томашевській, перетворюються у заповідник "совка" на Волині.

Дмитро ПОГРЕБНЯК, спеціально для «ВолиньUA»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити