image
 |  5 22 Листопада 2019 | 21:15

Якщо іноземець купить тут землю, ми її не повернемо ніколи, – Олег Тягнибок

Зі свіжих телеетерів лідера «Свободи»: відповіді на запитання, які ви хотіли знати.

«…Коли фракція ВО “Свобода” була в парламенті, тоді також були спроби роздерибанити українську державу – чи то поставити на порядок денний питання розпродажу української землі, чи то розпродажу стратегічних підприємств. І от тоді, хоч свободівська фракція налічувала лише 37 депутатів, ми не кволо кричали “ганьба”, а реально не давали проводити такого голосування. Якби “Свобода” зараз була в парламенті – ми не мали б дня національної ганьби – голосування за розпродаж української землі. 

Лишень послухайте, що роз­­казує міністр Милованов. Мовляв, ми нарешті дамо змогу українському селянинові купувати і продавати землю. Він нас за ідіотів має? Український селянин після впровадження їхньої реформи не зможе купити землі – її куплять представники великих аграрних холдингів, представники олігархів-латифундистів. Знаєте, як то буде? Бритоголові на чорних джипах будуть приїжджати до селян зі своїм нотаріусом і фактично відбиратимуть землю в селян – переписуватимуть на нових власників за безцінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 68% українців підтримали б на референдумі мораторій на продаж землі

…Свою позицію щодо землі “Свобода” озвучувала не один день і не тиждень, а десятиліттями. Нагадаю коротко. От є 71 відсоток земель сільськогосподарського призначення, які діляться на кілька категорій. Перша – ті паї, які люди дістали в результаті розпаювання совєтських колгоспів. Це приблизно 70 відсотків від тих 71. Що ми, свободівці, кажемо? Український селянин, якщо він не хоче здавати в оренду або не хоче оброб­ляти ту землю – може продати свої паї. Але не іноземцю чи особі без громадянства, а – українській державі в особі державного земельного банку. І то тільки тоді, коли буде державний земельний кадастр, буде справедлива ціна на українську землю. Ціна української землі ж має бути не меншою за середньостатистичну ціну землі в країнах Європи.

…Українська земля – безцінна. Коли німці війною йшли на Україну, то, пригадуємо, вивозили наш чорнозем. Також у Парижі у музеї землі є еталон родючої землі, привезений саме з України. Наш солодкий український чорнозем…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павло КАРПЮК: Бачу п’ять загроз і ризиків, які нависнуть над Україною у зв’язку з намірами влади розпродати землю

Друга категорія – землі під нерухомістю. Наприклад, маєте землю, на якій хата стоїть чи стодола. Оту землю, на нашу думку, можете продавати – це ваша справа. І залишається всього 26 відсотків земель сільськогосподарського призначення, які наразі контролює держава – може здавати в оренду українським фермерам, навіть у довгострокову оренду з правом родинної спадщини. Отож, основне, про що йдеться в законах від “слуг” – продаж саме цієї землі. Люди правильно кажуть: Зеленський розповідав українцям, що поставить на референдум питання про те, чи зможуть іноземці купити українську землю. Але самим іноземним інвесторам він уже не раз повідомив, що от запускаємо ринок землі, готуйте, мовляв, грошенята і приходьте…»

«Важливо розуміти, які будуть наслідки розпродажу української землі. Якщо іноземець купить тут землю, ми її вже ніколи не отримаємо назад: в світі панує святе правило збереження приватної власності. І – залишимося ні з чим. Ви думаєте, іноземний власник хоче прийти на нашу землю, щоб працювати тут? Ні! Він використовуватиме її тільки у своїх інтересах, а не в інтересах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада підтримала звернення щодо заборони продажу землі сільгосппризначення

Чим ще похвалився Милованов: “Ми даємо змогу купити більше землі в одні руки!”. А це взагалі ганьба. У Німеччині в одні руки більше як 400 гектарів не продають. У Польщі в одні руки не дають більше як 300 гектарів. Ви знаєте, що у нас “слуги” вирішили? 213 000 (!!!) гектарів в одні руки! Це ж половина області! 213 000 гектарів – це також чотири міста Києва. І ви досі думаєте, що простий український фермер це купить? “Слуги” дуже поспішають, бо ті, котрі при владі, будуть наживатися з продажу. Ось звідки так званий турборежим».

«Ще кілька слів про лицемірство багатьох наших політиків, зокрема тих, які сьогодні перебувають у парламенті і не голосували за ринок землі. Добре, звісно, що вони не голосували, хоча, як бачите, “зеленим”, на жаль, вистачило голосів. Але якби декотрі ті, котрі тепер не голосували, та були при владі, то я вам гарантую, що вони голосували б “за”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запропонована «слугами народу» земельна реформа - однозначно не для селянина, - Юрій Поліщук

Їхня мотивація не голосувати не в тому, що вони дбають про бідного українського селянина і про успіх українського фермера. А в тому, що не вони будуть продавати землю, відповідно не матимуть особистого зиску. Тому багато керівників фракцій заявляли, що вони в принципі ЗА ринок землі, але не за такий, який пропонують “слуги”. Вони просто хотіли б самі прийти до влади і тоді дерибанити землю. …Насправді в час війни, у скрутній ситуації, коли суспільство розділене, кидати на продаж нещасні 26 відсотків земель сільськогосподарського призначення – це злочин».

«…Коли перед го­­лосуванням щодо землі оголосили перерву, то, мабуть, не всі зрозуміли, для чого вона була. Але я, як досвідчений політик і людина, яка була в парламенті, – зрозумів. Під час перерви вони торгувалися всі на купу. Пропонували депутатам, які проголосують за розпродаж землі, і портфелі, і гроші. Перед перервою, за моєю інформацією, було 208 голосів за розпродаж землі, а після перерви – вже 240. А тепер ще зіставте, в чиїх інте­ресах відкоригували бюджет: знизили ренту на надра, внесли інші корисні для когось конкретного зміни, – і тоді ви зрозумієте, в чому полягав хабар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинь протестує проти продажу землі (ФОТО, ВІДЕО)

Тому треба зорганізувати максимум зусиль, аби протестувати і на вулиці, і в парламенті і щоб не допустити ганебного голосування за закон про розпродаж землі в другому читанні і в цілому.

…“Слуги” намагаються завоювати довіру селянина, оповідаючи про ринок землі і високі ціни на неї. Але ринок – це не обов’язково вища ціна. В теперішніх умовах може бути штучно організована нижча ціна. Наприклад, обіцяють, що для українських селян, які не мають грошей, передбачили у бюджеті кредит. Але застава того кредиту – це та сама земля. Уявіть собі. Селянин купує землю за кредит і відразу ставить ту землю під заставу. Наступного року – згадаєте мої слова – держава або оті, котрі захочуть нажитися, – штучно попіднімають ціни на паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива, і селянин вже за рік збанкрутує. Йому доведеться йти в банк погашати кредит тою самою землею. Тим часом власники банків – це ті самі олігархи, латифундисти або їхні люди, які зацікавлені скупити землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земельний» візит ЗЕ-команди на Волинь закінчився провально

Ще міф. Слуги розказують, що землю зараз нібито тільки українці можуть купувати, а іноземці – з 2024 року. Ось вам схема. Ті, котрі матимуть можливості, котрі при владі – скуплять землю за безцінь. А у 2024 році – набагато дорожче продадуть іноземцям.

Ви знаєте, що за час Незалежності продано 29 000 державних підприємств. Ми з вами мали б жити не гірше, ніж арабські шейхи. А живемо в злиднях. Думаєте, що з землею буде інакше? Беремо Канаду. 93 відсотки землі у державній власності. Ізраїль: тільки 9 відсотків землі у приватній власності. У США 40 відсотків землі контролює держава, та в них все ж вважають це загрозою національній безпеці. І тому в Штатах запустили процес купівлі державою приватної землі. У нас лишень 26 відсотків земель сільськогосподарського призначення залишилося, і ті хочуть роздерибанити – бо ж каса піде. Бо не мільйонерами вони, а мільярдерами всі в один момент стануть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слуга народу» Стернійчук зганьбив Волинський край, – депутат Волиньради про голосування за продаж землі

До голосування за розпродаж землі одна з авторитетних соціологічних служб оприлюднила результати опитування: за два місці у Зеленського рівень довіри впав на 20 відсотків. Це дуже багато. Думаю, для українського народу, для нації вибори Зеленського будуть дуже великою наукою. Бо не можна, попри всю ненависть до старої влади, попри все несприйняття того, що робиться, – голосувати емоціями. За гарні вуса чи за те, що от подивився серіал. Треба голосувати за ідеї, ідеології, які сповідують політики. “Слуги народу” назвали себе лібертаріанцями. Після з’їзду 10 листопада вже кажуть, що міняють свою так звану “ідеологію” і тепер будуть соціалістами-лібертаріанцями. Це що – розвага така? Це смішно?»

«Рвучись до влади, “слуги народу” розповідали про чесність, відкритість і боротьбу з корупцією. Тепер із трибуни Верховної Ради вони самі заявляють про факти корупції у своїй же фракції. А в результаті – нічого! Де кримінальні провадження? Де “посадки”, обіцяні перед виборами? Якщо суспільство не зреагує на це нахабство, влада продов­жить зловживати своїм становищем, і нічим добрим для України це не закінчиться».

Прес-служба ВО "Свобода"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто розпродує українську землю? – результати поіменного голосування в Раді (ІНФОГРАФІКА)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити