image
 |  225 24 Вересня 2020 | 14:01

Андрій Білан: Потрібно бути собою і залишатися людиною

Андрій Білан – один з наймолодших депутатів Луцької міськради. Він відомий своєю активною громадською позицією та увагою до проблем міста. Основний акцент діяльності обранця громади стосується розвитку історичної частини Луцька та його туристичного потенціалу. Простота, наполегливість, працелюбність, вміння вникати у суть питань та вирішувати їх, - короткий, але далеко не повний перелік позитивних рис міського політика.

- Андрію Володимировичу, звідки така увага до проблем Старого міста?

- Все просто. Старе місто – це моя маленька батьківщина. Тут я народився, вперше ступив перший крок, познайомився з Луцьком. Тут пройшло моє дитинство. На вулицях Старого міста я гуляв з друзями, грався. Ходив у дитсадок. Потім навчався у школах №№8 та 3, які теж знаходяться поруч.

Разом з друзями ми відкривали для себе Луцьк з дитячих років. Досліджували його. Блукали вулицями, відвідували історичні пам’ятки, спускалися у підвали і підземелля. Знаходили монети минулих історичних епох та предмети старовини. Двори Старого міста, його будинки стали для мене рідними. Старе місто – це наче одна сім’я. Навіть зараз, коли ми стали дорослі, я часто зустрічаю друзів, однокласників, які залишилися тут жити. І їх діти ходять вже ходять у дитсадок чи в школу.

Старе місто має власну атмосферу та ауру. Адже тут наша тисячолітня історія. Скрізь відчувається її подих. Мені хотілося б, щоб влада усіх рівнів приділяла більше уваги історичній частині Луцька. Бо це – наша унікальна пропозиція та ізюминка. Не кожне місто України може похвалитися величним замком, таємничими довгими підземеллями, прекрасними архітектурними спорудами.

- Як склався ваш життєвий шлях після закінчення школи?

- Після закінчення школи я на 5 років залишив Луцьк. Навчався у місті Дніпро, у інституті залізничного транспорту. Зараз це університет залізничного транспорту. Обрав спеціальність «зв’язок та безпека руху». У цій сфері і розпочав свою кар’єру. Але реалії роботи на залізничному транспорті не виправдали моїх сподівань. Далися взнаки внутрішня корумпованість системи та неефективний менеджмент. Тож я прийняв рішення повернутися до Луцька.

Під час навчання в Дніпровському національному університеті залізничного транспорту імені академіка Лазаряна. 

- Розкажіть про враження від проживання у Дніпрі.

- Місто Дніпро – це потужний індустріальний центр. Місто-мільйонник. Там свій ритм життя. І він досить динамічний. Працює багато великих підприємств. Звісно, є чимало вакансій та можливостей для кар’єри. Незважаючи на славу одного з центрів промисловості України, Дніпро також справляє враження комфортного міста. Там є багато сучасних будівель, чудових краєвидів, набережна Дніпра, парки і сквери. В мене залишилися приємні спогади про це місто і роки навчання там.

- Як розпочався ваш шлях до громадсько-політичної діяльності?

- Після закінчення навчання та повернення у Луцьк в мене був період пошуку себе. Думав над тим, чим зайнятися. Зрозумів: для змін у державі потрібно змінювати систему, правила гри. Тому вирішив спробувати себе у громадсько-політичній роботі. За політичними поглядами найближчою до мене було ВО «Свобода». Туди і пішов.

Розпочинав, як то кажуть, з низів. Стояв на палатці. Роздавав газети, спілкувався з людьми. Працював на офісі з документами та зверненнями громадян. Брав участь у різних акціях, Революції гідності. Паралельно здобував нові знання і навички. У «Свободі» я зустрів нових друзів, однодумців. Познайомився з цікавими людьми.

- Депутатська діяльність – це важко?

- Депутатська робота – це переважно громадська робота. Потрібно багато спілкуватися з людьми, вирішувати різні проблеми, реагувати на звернення. А також не забувати, що ти – обранець великої міської громади. І дбати про розвиток усього Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свобода» оприлюднила список кандидатів у депутати до Луцької міськради (ОНОВЛЕНО)

Бувають різні моменти. Іноді доводиться нелегко. Та й чиновники час від часу блокують хороші ідеї. Потрібно докладати зусилля, створювати суспільний резонанс, долати перепони, аби добитися реакції відповідних установ чи комунальних служб.

- Не шкодуєте, що обрали такий шлях?

- Однозначно ні. Єдине, за чим шкодую – те, що маю обмаль вільного часу. Не завжди вдається розпорядитися ним так, як того хотів би. А час – безцінний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свобода» – команда, яка відстоює інтереси всієї громади: звіт фракції у Луцькій міській раді

Депутати від фракції ВО «Свобода» у Луцькій міській раді.

- Значна частина вашої діяльності присвячена розвитку туризму у Луцьку.

- Це болюче для мене питання. З часів мого дитинства багато що змінилося у Старому місті. Але будьмо відверті: туристичний потенціал Луцька не використовується сповна. Так, якісь кроки здійснюються. Поступово відновлюються вулиці. Діють рицарські клуби. Проте темпи робіт повільні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В стінах Луцького колегіуму є приховані тунелі, – депутат

Під час відкритого кубку України із середньовічного бою у Луцькому замку з керівником клубу «Айна Бера Луцьк» Сергієм Ващуком.

- Що, на вашу думку, потрібно, аби наше місто стало одним з туристичних центрів України?

- Щоб Луцьк став туристичним центром, потрібно виконати кілька умов. Перш за все, Старе місто має стати цілісним комплексом, де відчувається дух історії. З повністю відремонтованими вулицями, реставрованими фасадами будівель, якісним освітленням, великою кількістю лавочок і затишних атмосферних локацій. Місцем, де приємно, безпечно, цікаво і комфортно відпочивати та проводити свій час. Де можна посмакувати смачною їжею, випити кави та чаю. І відчути неповторну атмосферу старого Луцька.

Луцьк розташований на берегах річки Стир. Це наша унікальна перевага, яку можна використати. Уявіть красиву освітлену набережну, до якої можна спустися після мандрівки містом чи відвідин Луцького замку. Де можна зустріти схід або захід сонця, милуючись красою природи…

Весняна толока у Старому місті разом із побратимами зі «Свободи» та активістами ВГО «Сокіл» Волині.

Луцьку є чим похвалитися. Це не лише наша основна візитка – Луцький замок. В місті є багато історичних будівель, які відображають різні архітектурні стилі. А лише чого варті наші підземелля! Вони точно одні з найбільш загадкових в Україні. Додайте ще якісну промоцію та хороше транспортне сполучення – і у нас буде туристичний бум. А це – імідж міста, наповнення місцевого бюджету та нові робочі місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцька міськрада звернулася до уряду щодо належного утримання схилів замку Любарта

Я впевнений: Старе місто ще приховує в собі багато сюрпризів, таємниць і загадок. Цікаві знахідки і захоплюючі відкриття чекають свого часу. Вони збагатять історичну спадщину Луцька і відкриють нам нові сторінки історії.

- Розкажіть про ваші хобі та захоплення.

- Люблю фотографувати. Фотографія – це одне з моїх улюблених хобі, яке приносить моральне задоволення. Мені подобається відкривати нові ракурси реальності. Підмічати деталі. Бачити усю багатогранну красу навколишнього світу та фіксувати її через об’єктив камери. Маю власну колекцію фотографій. Не виключаю, що в майбутньому моє хобі може стати також і роботою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Луцькради завітав із миколайчиками до рідного садочка

Під час проведення фестивалю в «Урочищі Вовчак», що на Турійщині, де побратими «свободівців» створили музей повстанської слави під відкритим небом.

Крім того, цікавлюся історією. Маю невелику колекцію предметів старовини. Пристрасть до історії певно пов’язана з тим, що я виріс у історичній частині Луцька. Як депутат, написав програму збереження автентичних історичних об’єктів у нашому місті.

Ще люблю подорожувати. Час від часу виїжджаю за місто в пошуках затишних та мальовничих куточків природи.

- Що цінуєте в людях?

- Подобається безпосередність, простота та щирість. Ідеалів не існує. Потрібно бути собою і залишатися людиною, незважаючи на посаду чи статус. Вважаю, що людей у гіршу сторону змінюють не гроші та влада, а певні риси характеру та внутрішні цінності. Якщо людина має хороші внутрішні орієнтири, вона завжди лишатиметься людиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кав’ярні «Старе місто» проводитимуть майстерклас для сонячних людей

Андрій та Валентин, які натхненно працюють у єдиній в Україні «сонячній кав’ярні» «Старе місто».

- Яким хотіли б бачити Луцьк?

- Сучасним містом, де людям комфортно жити, працювати, досягти поставлених цілей та проводити своє дозвілля. Одним з важливих економічних, інноваційних і туристичних центрів України. Потенціал для цього є. Потрібно лише грамотно ним скористатися.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити