image
 |  7 28 Січня 2020 | 12:55

Громадські організації та ветерани АТО вимагають звільнення головного лісника Волині Кватирка (ДОКУМЕНТ)

Представники ряду громадських організацій, політичних партій та ветеранів російсько-української війни оприлюднили спільну заяву щодо негайного звільнення начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка.

Про це «ВолиньUA» повідомили у громадській організації «Волинський край».

Підписанти спільної заяви зокрема вимагають: від Прем’єр-міністра України Гончарука Олексія Валерійовича, Міністра енергетики та захисту довкілля Оржеля Олексія Анатолійовича, голови Державного агентства лісових ресурсів України Заблоцького Андрія Володимировича – негайного звільнення Кватирка Олександра Михайловича з посади начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства та забезпечення проведення об’єктивної та неупередженої перевірки діяльності ВОУЛМГ і підприємств лісової галузі, з якими воно працює, незалежно від форм власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські лісгоспи чекає тотальний аудит: перевірятимуть, як здійснюються вирубки лісу

Нижче подаємо для ознайомлення повний текст розповсюдженої заяви:

«Включення Волині до переліку пріоритетних областей, де потрібно здійснити тотальний аудит підприємств, що займаються вирубкою лісу, який днями анонсував Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, – управлінський крок, який давно вже назрів і навіть перезрів. Потрапляння Волині в ганебний «чорний список» щодо законності ведення лісорубок – сумний наслідок багаторічного системного ігнорування виконавчою владою думки громадськості, експертів, журналістів, депутатів обласної ради щодо невідповідності займаній посаді начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Кватирка Олександра Михайловича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зникають справи про незаконні рубки волинських лісів?

Про можливі згубні наслідки для лісової галузі Волині в разі призначення Кватирка на посаду начальника ВОУЛГ представники ряду громадських організацій нашого краю, об'єднань ветеранів лісової галузі Волині застерігали ще влітку 2015 року. Центральну владу тоді просили не призначати на ключові посади в області раніше судимих. Адже на той час уже було відомо про щонайменше дві судимості Олександра Кватирка. Під тиском неспростовних доказів Кватирко сам публічно зізнався, що дійсно мав проблеми з законом, і проти нього раніше були відкриті дві кримінальні справи, які дійшли до суду.

Представники громадськості Волині вже тоді вказували, що Олександр Кватирко – людина з кримінальним минулим, фігурант ряду кримінальних справ, неодноразово притягався до відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень. Зокрема, йшлося про кримінальну справу щодо здійснення ним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, провадження закрите після визнання вини обвинуваченим), ч. 1 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, провадження закрите за нереабілітуючих обставин), ч. 1 ст. 367 ККУ (службова недбалість). Повідомлялося також про нанесення Кватирком шкоди державі в особливо великих розмірах, підтверджену Держфінінспекцією, протиправну бездіяльність та порушення інформаційних прав громадян, встановлені численними рішеннями Волинського окружного адміністративного суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадськість Волині проти новопризначеного керівника управління лісомисливського господарства

Промовистий факт: кримінальні провадження 2007 та 2013 років проти Олександра Кватирка закривалися з формальних підстав. Вина Олександра Кватирка у скоєнні кримінальних правопорушень знайшла підтвердження в судах. Проте у першому випадку провадження суд закрив, застосувавши до винуватців закон про амністію, а в другому – у зв'язку із закінченням строку давності.

14 серпня 2015 року Волинська обласна рада прийняла рішення направити звернення до Президента, Прем'єр-міністра, Міністра аграрної політики та продовольства та голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо врахування позиції обласної ради при формуванні кадрової політики та недопущення призначення Кватирка на посаду керівника ВОУЛГ. Позиція обласної ради врахована не була, що в подальшому призвело до ряду нових скандалів та згубних тенденцій у лісовій галузі на Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісова галузь Волині: «феномен» Кватирка

Як наслідок – ряд кримінальних проваджень, відкритих у 2016 році органами прокуратури Волині та Закарпаття проти посадових осіб ВОУЛГ на чолі з Кватирком. За інформацією слідчих органів, за сприяння Олександра Кватирка в області була організована група осіб, які займалися незаконним вивезенням деревини цінних порід до країн Євросоюзу. До схеми були залучені декілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників.

Отриманий повний пакет дозвільних документів на лісопродукцію надавав можливість безперешкодно вивозити її за кордон, у офшорні компанії, засновниками яких є наближені до керівників лісопідприємств особи. Під час санкціонованих обшуків складів майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено підготовлених до вивозу понад 500 кубометрів лісу цінних порід та фінансово-господарську документацію. Вартість деревини перевищує 3 мільйони гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ ТА МІЛЬЙОННІ ЗБИТКИ - КАР’ЄРА КВАТИРКА ВІД ХУЛІГАНА ДО НАЧАЛЬНИКА

За цими фактами прокуратура Волинської області відкрила кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України, а Мукачівська прокуратура в Закарпатській області відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Доведення лісової галузі на Волині до межі банкрутства стала однією з причин подальшого реагування влади та громадськості на такий стан справ. 2 лютого 2017 року питання щодо стану справ у лісовій галузі на Волині винесли на розгляд сесії обласної ради. На ній були озвучені нові шокуючі цифри і факти. За інформацією Державної екологічної інспекції в області, загальна сума шкоди, завданої лісовому господарству за порушення вимог природоохоронного законодавства, сягнула 14 мільйонів 431 тисячі гривень! Перевірками були встановлені факти зменшення вкритої лісом площі та відсутність контролю за її динамікою в більшості лісогосподарських підприємств.

Внаслідок проведення державними лісогосподарськими підприємствами незаконної заготівлі деревини на землях лісогосподарського призначення розмір заподіяної шкоди сягнув 8 мільйонів гривень. При цьому дозвільні документи на проведення цих рубок видавались ВОУЛГ та погоджувались управлінням охорони навколишнього природного середовища Волинської ОДА. Під виглядом суцільних санітарних рубок заготовлюється високосортна комерційно приваблива ділова деревина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісова галузь Волині: «феномен» Кватирка-2

Вже через рік управління галуззю Кватирком проявились і проблеми фінансово-економічного характеру. За офіційною інформацією, станом на листопад 2016 року кредиторська заборгованість державних лісогосподарських підприємств за роботи, товари та послуги, платежі до бюджету та розрахунки по заробітній платі сягнула більше 88 мільйонів гривень! Питання, як вивести підприємства із фінансової кризи, залишилося без відповіді. Хоча, як стверджують експерти, в таких випадках для лісокористувачів найпростішим є шлях збільшення об'ємів вирубки лісів, що є категорично недопустимим.

У результаті 2 лютого 2017 року сесія Волинської обласної ради прийняла рішення «Про діяльність Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства», яким було рекомендовано Міністру аграрної політики та продовольства, Державному агентству лісових ресурсів України розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка. Проте у Києві це рішення обласної ради проігнорували.

Не отримавши належних відповідей на своє рішення, обласна рада направила відповідні листи тодішнім Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману та Генеральному прокурору України Юрію Луценку. Реакція на них – теж виявилася рівною нулю. Кватирко й надалі залишився керувати лісовою галуззю на Волині, перетворивши цю сферу в постійний об’єкт скандалів, депутатських запитів і звернень, скарг громадськості та активістів, журналістських розслідувань і кримінальних проваджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Господарства Держлісгентства експортують за кордон ділову деревину під виглядом дров?

А тим часом у ВОУЛМГ та підпорядкованих управлінню держлісгоспах пішли тим самим ганебним шляхом, від якого застерігали експерти, – шляхом збільшення об'ємів вирубки лісів, чого ніяк не можна було допустити. Тільки це давало змогу лісовій галузі на Волині якось триматися на плаву і не допустити цілковитого банкрутства. Наслідки таких підходів – катастрофічні, такого вирізання лісів, як за Кватирка, Волинь не пам’ятає за всю історію!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «По гарячих слідах»: на Старовижівщині задокументували, як незаконно вирізають ліс

За період керівництва галуззю Олександра Кватирка він встиг «відзначитися» також низкою інших скандальних справ, які не додають честі нікому. Це – цькування неугодних та масові звільнення багатьох порядних і авторитетних працівників галузі, керівників державних підприємств; процвітання хамського і негуманного ставлення до підлеглих, формування в галузі системи підлабузництва та особистого поклоніння тощо. Результатом цього стало влаштування підлеглими Кватирка т.зв. «королівських полювань» в об’єктах природно-заповідного фонду (територія загальнозоологічного заказника місцевого значення «Зубр» на території Звірівського лісництва у Ківерцівському районі) і т.зв. «королівських купань» на березі озера Світязь у Шацькому районі, інших ганебних справ та заходів сумнівного характеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головного лісівника Волині спіймали зі зброєю у заповідній зоні, – депутат

Апогеєм безкарності та вседозволеності дій Олександра Кватирка на цій посаді стало те, що у Лісівничому молодіжному центрі – закладі, призначеному для навчання і виховання дітей, з ініціативи керівників обласного управління лісового та мисливського управління організовуються нічні гуляння та розваги, як трапилося 26 вересня 2018 року. До охорони їх учасників задіювали загони «тітушок», знімали з нічного чергування десятки нарядів лісової охорони і службового транспорту, а для прикриття ВІП-персон застосували зброю та пошкодили шини автівок активістів…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина, тітушки та лісники: нічне життя в заказнику «Воротнів»

Усе це мало місце під час інциденту в державному заказнику «Воротнів», який належить до сфери управління лісового господарства. Його очільник Олександр Кватирко не лише добре засвоїв, а й творчо розвинув «досвід» Януковича у використанні державного майна як свого власного, а своїх підлеглих – як найманців за викликом.

Подібні ганебні явища і процеси не мали би місця і продовження, якби не покровительство представників виконавчої влади та цілковите ігнорування з боку Державного агентства лісових ресурсів. Більше того, тодішній очільник Держлісагентства України, депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар тоді публічно заявив, що в тому, що сталось у Лісівничому молодіжному центрі на території державного заказника «Воротнів», він не бачить нічого крамольного…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бондар не знає, хто стріляв у «Воротневі», але каже, що керівники лісового управління мали право погуляти вночі

Порядки, які практикуються сьогодні в керівних коридорах управління лісового та мисливського господарства на Волині, свідчать про повернення в лісову галузь стилю і методів управління, які існували при режимі Януковича. Нетерпимість до критики, нахабне поводження з журналістами, використання загонів «тітушок» для охорони ВІП-персон, стрільба для залякування протестувальників – усе це супроводжувало управлінські методи режиму Януковича, безславний кінець якого – загальновідомий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісова мафія» на Волині: «дерибан» голови ОДА за лічені дні до відставки (ФОТО, ДОКУМЕНТ)

«Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства за останні роки перетворилося у офіс з розробки корупційно-комерційних схем», – слушно заявив на недавній сесії Волинської обласної ради її колишній голова, нині депутат Анатолій Грицюк, звітуючи про роботу Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань, що виникають у сфері лісових відносин, яку очолював і роботу якої покровителі Кватирка постійно блокували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинське лісове управління стало офісом з розробки корупційно-комерційних схем, - депутат

Вкотре наголошуємо: вакханалія, до якої дійшов керівник лісової галузі на Волині Кватирко&Ко, стала можливою не вчора і не сьогодні. Це – наслідок системної політики бездарності, безкарності та потурання подібним діям зі сторони як попередньої центральної влади, так і правоохоронних органів, особистого покровительства Олександра Кватирка з боку високопосадовців, які не бажали викривати його злочинні схеми та незаконні бізнес-оборудки, у яких, мабуть, мали і свій приватний інтерес. На жаль, ці ганебні «традиції» складались уже роками, і зруйнувати їх без звільнення із займаної посади Олександра Кватирка ніяк не вдасться.

І все це творилось і твориться в той час, коли Україна стікає кров’ю в боротьбі з московською навалою на сході України, а такі-от «кватирки» дозволяють собі облаштовувати розкішні сауни, влаштовувати в них нічні розваги, утримувати «тітушок» зі зброєю для охорони цих ВІП-персон. Упевнені: інцидент, що трапився 26 вересня 2018 року на території державного заказника «Воротнів», – лише вершина «айсбергу» тих ганебних діянь, які стали відомі громадськості і набули широкого резонансу в суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Воротнівські дачі» поблизу Луцька – знову «під криміналом»

До слова, кримінальні справи, відкриті в результаті цієї нічної стрілянини з метою залякування громадських активістів та журналістів, з плином часу правоохоронцями області були «успішно закриті». А їх розслідування поновлені лише з приходом нового керівника прокуратури Волинської області Тараса Безрукого – після чергових депутатських запитів, озвучених під час останніх сесійних засідань обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідами наших публікацій: прокуратура поновила справу щодо залякування журналістів у заказнику «Воротнів»

Разом із тим, залишаються без належної оцінки правоохоронних органів дії лісового керівництва на територіях природо-заповідного фонду Волинської області: надання в оренду для мисливства території заказників «Воротнів», частини території Ківерцівського національного парку «Цуманська пуща», разом з тим зменшення території заказника «Зубр» в інтересах приватних мисливських господарств; ведення активної господарської діяльності-рубок лісу на територіях того ж Ківерцівського національного парку «Цуманська пуща» та Шацького національного природного парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За фактами незаконної порубки дерев у Шацькому національному парку завели кримінал (ДОКУМЕНТ)

З огляду на сказане вище, вважаємо, що прийняття урядом рішення про здійснення тотального аудиту лісорубок на Волині – лише перший, але на сьогодні вже недостатній крок. Кватирка давно вже треба було зупинити. Цим ганебним явищам і процесам треба раз і назавжди покласти край. І тотального аудиту на Волині сьогодні потребує вся лісова галузь – починаючи від офісу ВОУЛГ і закінчуючи всіма підприємствами, незалежно від форм власності, які задіяні в сумнівних оборудках та незаконних схемах із лісорубками та обігом деревини та лісопродукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податки від лісової сфери Волині зросли, оскільки лісів рубають удвічі більше, – депутат Волиньради

Разом із тим, немає жодних сумнівів у тому, що Олександр Кватирко вживатиме всіх можливих і неможливих заходів, аби задавати проведенню справді об’єктивної та неупередженої урядової перевірки та повноцінного аудиту стану справ у лісовій галузі на Волині. За описаних вище умов очевидним є те, що не звільнений із займаної посади Кватирко й надалі покриватиме всі існуючі в галузі схеми та перешкоджатиме проведенню такої перевірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ НЕ МОЖУТЬ ВПОРАТИСЯ З НЕЗАКОННИМИ РУБКАМИ ЛІСІВ

У зв’язку з викладеним, вимагаємо:

– від Прем’єр-міністра України Гончарука Олексія Валерійовича, Міністра енергетики та захисту довкілля Оржеля Олексія Анатолійовича, голови Державного агентства лісових ресурсів України Заблоцького Андрія Володимировича – негайного звільнення Кватирка Олександра Михайловича з посади начальника Волинського управління лісового та мисливського господарства та забезпечення проведення об’єктивної та неупередженої перевірки діяльності ВОУЛМГ і підприємств лісової галузі, з якими воно працює, незалежно від форм власності.

від правоохоронних органів – забезпечення об’єктивного та неупередженого розслідування всіх кримінальних проваджень, які були відкриті проти посадових осіб Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства за період 2016-2019 років та притягнення винних до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України; надання належної правової оцінки діям (бездіяльності) посадових осіб ВОУЛМГ, що завдають непоправної шкоди лісовій галузі та іміджу державної влади на Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіцяні Прем’єром перевірки лісорубок на Волині: чи виженуть нарешті Кватирка?

Заяву підписали:

Волинська обласна громадська організація «Волинський край»

Громадська організація «Ківерцівська міська спілка ветеранів АТО «Альфа»

Волинська обласна організація комбатантського об’єднання «Легіон Свободи»

Волинська обласна організація політичної партії Громадський рух «Народний контроль»

Громадська організація «Вільні люди Волинь»

Громадська організація «Волинська фундація»

Громадська організація «Центр журналістських розслідувань «Сила правди»

Громадська організація «Самооборона» м. Рожище

Громадська організація «Рожищенське районне об’єднання учасників АТО»

Громадське формування «Варта громади»

Громадська організація «Сокіл Свободи»

Волинська обласна організація ВО «Свобода»

Громадська організація «Волинська ветеранська спілка політв’язнів та репресованих»

Волинська Спілка Ветеранів війни з Росією

«P.S. Сьогодні, 28 січня 2020 року, невідкладно направляємо рекомендовані листи з цією заявою та нашими вимогами на адресу Прем’єр-міністра України Гончарука Олексія Валерійовича, Міністра енергетики та захисту довкілля Оржеля Олексія Анатолійовича, голови Державного агентства лісових ресурсів України Заблоцького Андрія Володимировича. Чекаємо від високопосадовців державних органів влади невідкладного реагування та адекватних дій зі звільнення Олександра Кватирка та порятунку лісової галузі на Волині!» – додають автори заяви.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити