image
 |  22 11 Липня 2021 | 14:13

У річницю «Волинської трагедії» в УІНП закликали до чесної наукової дискусії та взаємоповаги

11 липня у Польщі на державному рівні вшановують пам’ять жертв т.зв. "Волинської трагедії" 1942-1943 років. Тоді, у роки Другої світової війни на польсько-українському прикордонні десятки тисяч поляків і українців стали жертвами міжетнічних конфліктів – злочинів підпільних військових формувань і цивільних осіб обох націй.

Про це зокрема йдеться у зверненні Українського інституту національної пам’яті, – повідомляє "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Термін «Волинська трагедія» є штучний і не відповідає історичній правді, - науковці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гайовому на Волині освятили новий пам'ятний хрест жертвам російських і польських окупантів (ФОТО)

«Чесна наукова дискусія, пошукові роботи, вивчення архівів – без популізму і пересмикувань – це те, чого так не вистачає нашим країнам. Водночас конкуренція жертв, призначання цілих народів чи угрупувань колективними винуватцями, применшення страждань іншої сторони конфлікту і спроби виправдання вбивць логікою «вони перші почали» є шляхом в нікуди, який веде до зростання міжетнічної ворожнечі та ризику нових жертв у майбутньому.

Кожна нація – й українці, й поляки – повинні мати мужність поважати біль і втрати з протилежного боку та визнати відповідальність за злочини конкретних людей зі свого боку. Адже якщо хочемо порозуміння та добросусідських відносин у майбутньому, не маємо альтернативи реальному осмисленню "Волинської трагедії" на засадах чесного діалогу і взаємної поваги на підставі християнської формули «просимо пробачення та самі пробачаємо», – заявив голова УІНП Антон Дробович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНа Волині помолилися за жертв спаленого поляками села Красний Сад

До сьогодні між українськими та польськими істориками немає згоди щодо чисельності жертв, як серед поляків, так і українців, дискусійними є й питання щодо організаторів і виконавців злочинів.

11 липня, згідно з рішенням Сейму Польщі від 22 липня 2016 року проголошено «Національним днем пам’яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої». Волинські події у Польщі називають «Волинською різаниною», «геноцидом», одноосібно звинувачують українських націоналістів. З таким трактуванням не погоджуються в Україні.Для українського і польського суспільств ці історичні події залишаються травматичними, болісними та до кінця не пережитими, мовиться у заяві УІНП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадайте Сагринь і не прислужуйте полякам у Павлівці, – депутат облради до волинських чиновників

Для українського і польського суспільств ці історичні події залишаються травматичними, болісними та до кінця не пережитими, мовиться у заяві УІНП.

«Хоча ще в 2000-х лідери України та Польщі пристали на формулу примирення «просимо пробачення та самі пробачаємо», це не поставило крапку в політичних та емоційних дискусіях про цю трагедію», – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки безпідставно перетворили Гуту Пеняцьку в інструмент історичного шантажу українців, — історик

Волинські події починаються зі зламу 1942-1943 років, коли відбувались перші вбивства поляків, а закінчуються восени 1944 року, коли масові акції припинились. Унаслідок дій Української повстанської армії, з одного боку, низки польських формувань – націоналістичних, комуністичних і колаборантських із нацистами, з другого, радянських диверсантів з іншого, загинули десятки тисяч поляків і українців, переважно по селах на західній частині колишньої Волинської губернії з центром у Житомирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖОчільники Польщі в Гуті Пеняцькій вдалися до нагнітання антиукраїнської істерії, – заява Львівської та Волинської «Свободи»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Колодяжненській громаді вшанували пам’ять понад 70 жеpтв, яких знищила Армія Крайова (ФОТО)

У 1921 році, згідно з Ризьким мирним договором між ІІ Річчю Посполитою і СРСР, вона була розділена на Східну та Західну Волинь. Ця остання опинилась у складі Польщі. Сьогодні це Волинська і Рівненська області, та Шумський і Кременецький райони Тернопільської області.

Польський інституту нацпам’яті називає офіційну цифру 100 тисяч загиблих поляків на Волині і у південно-східних воєводствах Другої Речі Посполитої, а також говорить про 5 тисяч убитих українців.

Українські історики називають інші цифри: до 20 тисяч убитих українців і 35-40 тисяч убитих поляків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Варшаві бояться «бандеризації» України так само, як і в Москві

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити