image
 |  0 16 Серпня 2022 | 10:53

В Естонії розпочали демонтаж радянських пам’ятників

У естонському місті Нарва з 7 години ранку вівторка почали демонтаж танка-пам'ятника - рішення, яке уряд ухвалив попри спротив місцевих жителів проросійського міста.

Про це пише "Європейська правда".

Уряд Естонії ухвалив рішення про перенесення не тільки танка, але й решти радянських пам'ятників у Нарві та місті Нарва-Йиесуу. З метою забезпечення безпеки поліція запровадила комендантську годину поблизу пам'ятників, тож що дорога до них для транспорту та пішоходів закрита. На кордонах стоїть поліція та перевіряє документи.

За словами керівника Нарвського відділення поліції Індрека Пюві, поліція обмежила пересування людей біля нарвського танка та прилеглих пам'ятників.

Танк Т-34 буде доставлений до Естонського військового музею у Віймсі.

У вівторок вранці прем'єр-міністра Кая Каллас, міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс, міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу та генеральний директор Департаменту поліції та прикордонної охорони Ельмар Вахер провели позачергову пресконференцію у зв’язку з демонтажем пам’ятників, який виявився чутливим питанням.

За словами Каллас, після 24 лютого, коли росія розпочала повномасштабну війну на території України, радянські військові пам'ятники у громадському просторі Естонії перестали бути просто місцевою проблемою.

"Ніхто з нас не хоче, щоб агресивний і ворожий у військовому плані сусід міг нагнітати напруженість у нашій власній країні. Згідно з Конституцією, головною цінністю естонської держави є внутрішній мир, а одним із основних завдань держави є захист внутрішнього та зовнішнього світу. Ми не дамо росії можливості використати минуле, щоб зруйнувати внутрішній мир Естонії", - сказала вона.

"Враховуючи, як швидко зростає напруженість і плутанина навколо меморіалів у Нарві, ми повинні діяти швидко, щоб забезпечити громадський порядок та внутрішню безпеку. Саме тому ми в уряді прийняли рішення прибрати військові пам'ятники з їхніх нинішніх місць, щоб не дати їм ще більше розпалити ненависть у суспільстві та роздирати старі рани. На братській могилі загиблих у Другій світовій війні в Нарві буде встановлено нейтральний могильний знак, і вона продовжить залишатися гідним місцем для поминання загиблих", - додала Кая Каллас.

Радянський танк, один із найвідоміших символів радянської окупації в Естонії, розташований в місті Нарва, переважна більшість жителів якого (понад 80%) - етнічні росіяни, а близько 36% мають російське громадянство.

І поки в світі зносять радянські пам'ятники, в Іваничах місцева влада перетворює селище у заповідник "совка". Голова громади Лідія Томашевська піклується про збереження та увіковічнення символів російської окупації. Іваничі на Волині стали заповідником колоніального минулого. Населеним пунктом, де місцева влада чинить послідовний опір дерусифікації та захищає совєтські монументи в публічному просторі.

Бажання Лідії Томашевської зберегти у центрі селища совєтський танк Т-34 та задокументувати "вічний вогонь" не є ексцесом виконавця. Це - лише один з проявів її особливої емпатії до радянщини. З часу повномасштабної російської агресії Іваничі не раз ставали центром скандалу. Чого варта історія про зафарбування малюнка з російським кораблем дирекцією Іваничівського ліцею. Або заборона проведення благодійного ярмарку на Трійцю, у рамках якого небайдужі активісти хотіли зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України. 

Військові, які є мешканцями Іваничівщини і сьогодні захищають українські кордони, неодноразово звертали увагу на антиукраїнську позицію голови Томашевської. 

Волинський військовий Андрій Гончар, який зараз перебуває у зоні бойових дій, висловив свою повну недовіру до роботи голови.

"Увага! Ворог в тилу України! Голова Іваничівської громади займає антиукраїнську позицію. Вона саботує всяку діяльність на підтримку ЗСУ", - написав він.

Ще один військовослужбовець, який захищає Україну у лавах ЗСУ, Віктор Вілентко емоційно висловився щодо "любителів совєтського танку" у Іваничах. 

"Ганьба та повна зневага до усіх тих, хто намагається якось відстояти все совецьке. Москальська навала не щадить нікого повірте. Іваничівці! Дорогі земляки! давайте станемо громадою УКРАЇНЦІВ, а не малоросів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Іваничівської селищної ради Томашевська загубилася у просторі і часі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити